(RECEPT) Govedina po flamsko

Zora Štok Zora Štok
24.04.2022 04:25

Govedina po flamsko (stoofvlees) je ena najbolj priljubljenih jedi na žlico v Belgiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

1 kg govedine brez kosti

2 večji čebuli

1 bouqet garni (z vrvico povežemo dva lista lovorja, vejico peteršilja, list pora in vejico timijana)

2 klinčka

2 rezini črnega kruha

1 mala žlička ostre gorčice

sol, sveže mlet poper

80 dag masla

nekaj žlic olja

1 l temnega piva

1 mala žlička kisa

1 jušna žlica gostega rdečega sadnega sirupa ali želeja (ribez, granatno jabolko ali originalni belgijski Loonse stroop)

Meso narežemo na srednje velike kose in ga začinimo s soljo in poprom. Čebulo sesekljamo, a ne preveč na drobno. V ponvi segrejemo žlico masla in olje, dodamo narezano čebulo in mešamo, dokler čebula ne uplahne. Ko začne rjaveti, jo odstranimo iz ponve in shranimo v večji posodi. V ponev dodamo še malo olja, in ko je vroče, dodamo toliko mesa, da se lahko hitro zapeče (če bi pekli vse meso naenkrat, se ne bi lepo zapeklo). Meso pečemo nekaj minut na vsaki strani, potem ga stresemo v posodo s čebulo. Ko smo po obrokih zapekli vse meso in ga zmešali s čebulo, v ponev, v kateri smo pražili čebulo in meso, dolijemo pivo in sirup (ali žele) ter pustimo, da zavre, s kuhalnico potem postrgamo po dnu posode, da se ostanki od pečenja mesa povežejo z omako. V vrelo omako stresemo meso in čebulo, dodamo bouqet garni in klinčka, pokrijemo posodo in na zmernem ognju kuhamo okoli 30 minut. Rezini kruha premažemo z gorčico in ju z namazano stranjo navzdol položimo na jed in na zmernem ognju nadaljujemo kuhanje, posoda naj bo odkrita. Vsake pol ure premešamo. Po uri in pol je meso kuhano, posodo zdaj pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo še 15 minut, potem jo umaknemo z ognja, odstranimo bouqet garni in klinčka. Zdaj jedi dodamo še kis in dobro premešamo. Tako pripravljeno govedino lahko postrežemo takoj, a je veliko boljša naslednji dan. Priporočljivo je, da za kuhanje uporabimo temno belgijsko pivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta