(RECEPT) Escalivada slavi papriko in jajčevce

Zora Štok Zora Štok
13.08.2023 01:31

Priljubljena katalonska poletna jed ima svoje različice tudi v drugih španskih pokrajinah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 6 mesnatih paprik
  • 3 srednje veliki jajčevci
  • 2 srednje veliki čebuli
  • 3 srednje veliki paradižniki
  • 10 strokov česna
  • sol, poper
  • olivno olje

Paprike operemo, prerežemo na pol in odstranimo semenje, rezine prerežemo na pol. Jajčevcem odstranimo peclje in jih po dolgem prerežemo na pol. Čebulo narežemo na četrtine, česen pustimo neolupljen. V posodi zmešamo olivno olje, sol in poper in z mešanico premažemo vso narezano zelenjavo. Damo jo v pekač, premazan z olivnim oljem, in pečemo eno uro v pečici, ogreti na 190 stopinj. Pečene jajčevce in papriko damo v plastično vrečko ali v posodo in pokrijemo ter pustimo stati 15 minut, da jih bomo lažje olupili. Paradižnik olupimo, odstranimo semenje in ga narežemo na večje kose. Čebuli odstranimo olupek in četrtine prerežemo na pol. Česen stisnemo iz lupine, ga zmečkamo in zmešamo z olivnim oljem, malo kisa ali limoninega soka, soljo in poprom.

Pečenim jajčevcem in papriki odstranimo kožo in ju narežemo na trakove. Na pladenj damo narezane jajčevce, papriko, paradižnik in čebulo ter prelijemo z mešanico česna, olivnega olja in začimb. Postrežemo kot hladno predjed s kosom opečenega kruha ali kot dodatek jedem z žara.

Escalivada je priljubljena katalonska poletna jed. V pokrajini Castilla La Mancha pripravljajo podobno jed, mojete manchego ji pravijo, a je brez jajčevcev in paradižnika, dodajo pa na koncu črne olive. Od začimb uporabijo tudi kumin, tega skupaj s pečenim česnom, olivnim oljem, kisom in limoninim sokom strejo v možnarju in mešanico stisnejo skozi sito, na koncu pa pečeno papriko in čebulo potresejo s sesekljanim peteršiljem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta