Rdeča nit Rdečega jabolka je ljubezen

Damijana Žišt Damijana Žišt
08.05.2022 04:45

Sarajevsko-zagrebški bend Crvena jabuka, ki je na glasbeni sceni s številnimi uspešnicami že več kot 35 let, se vrača v ljubljansko Cvetličarno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dražen Žerić - Žera bo v Cvetličarni zapel največje hite Crvene jabuke.
Marko Pigac/MP produkcija

V ljubljansko Cvetličarno pride po dveh letih in pol, v petek, 13. maja, legendarni sarajevsko-zagrebški bend Crvena jabuka, ki ga po celotnem območju nekdanje skupne države odkrivajo vedno nove generacije poslušalcev, in to že več kot 35 let. To je eden najbolj romantičnih bendov, ki je na svojih dvanajstih studijskih albumih posnel več kot sto pesmi, katerih rdeča nit je - ljubezen. Prav ljubezen je skrivnost dolgoživosti skupine iz Sarajeva, ki se je davnega leta 1985 odločila posneti svoj prvi album. Dražen Ričl (vokal, kitara), Aljoša Buha (bas), Dražen Žerić - Žera (klaviature), Darko Jelčić (bobni) in Zlatko Arslanagić (kitara) so takrat posneli prve skladbe, a kot pravi legenda, se nikakor niso mogli dogovoriti, kako naj bi se bend imenoval - dokler ni nekdo v studio prinesel rdečega jabolka.

Prvi album z vrsto hitov, kot so Dirlija, Bježi kišo s prozora in S tvojih usana, je izdal takratni Jugoton, sedaj Croatia Records. Sledila je evforija in prva velika turneja skupine, a fantje so, polni emocij in energije, že ustvarjali pesmi za nov album. Prvi veliki koncert Crvene jabuke je na žalost zasenčila tragedija, v kateri sta umrla pevec Dražen Ričl in basist Aljoša Buha; 18. septembra 1986 se je v Jablanici v BiH zgodila huda prometna nesreča, v kateri so bili udeleženi člani Crvene jabuke. Na kraju nesreče je preminil Buha, rojen leta 1962. Starša Krsto Buha (iz BiH) in Vida Tribušon (iz Slovenije) sta se spoznala v slovenski prestolnici in se poročila še v študentskih letih, Aljoša pa je nato odraščal v Zenici. Leta 1985 se je pridružil takrat novoustanovljeni skupini Crvena jabuka. Že prvi album je skupino izstrelil med zvezde, na sporedu je bila prva samostojna turneja, a na poti na koncert v Mostarju se je zgodila nesreča in vzela življenje mladega Aljoše, Dražen pa je za hudimi poškodbami umrl v bolnišnici nekaj dni po nesreči.

Za vsa njihova skupna leta

Preostali trije člani, Žerić, Jelčić in Arslanagić, so leto kasneje posneli drugi album Za sve ove godine in ga posvetili umrlima članoma. Iz prve postave skupine je do danes v njej ostal le Žera. Jubilejno leto 2010, v katerem je Crvena jabuka praznovala 25 let delovanja, se je začelo z izdajo knjige o skupini, v kompletu s štirimi cedeji, pod skupnim naslovom Da nije ljubavi. Na novo so posneli devet skladb, nekatere že znane v novem aranžmaju, nekatere pa še niso bile slišane v izvedbi Crvene jabuke. Leto kasneje so izdali ploščo Za tvoju ljubav, nato pa še Nek' bude ljubav, z večnimi hiti, kot so Nekako s proljeća, Zovu nas ulice, To mi radi, Ima nešto od srca do srca, Sviđa mi se ova stvar in številne druge pesmi.

Člani benda Crvena jabuka so posneli že več kot sto skladb.

Žero se je v mladosti v rodnem Sarajevu družil in kakšno ušpičil z nekdanjimi člani zasedbe Plavi orkestar, predvsem s Sašem Lošićem, ki je veliko let živel v Ljubljani. Rad pripoveduje šale o Slovencih in Bosancih. Ne pozabi omeniti, da "naš Đuro (Branko Đurić - Đuro) že veliko let živi v Ljubljani, tako da smo Slovenci in Bosanci povezani na veliko pozitivnih načinov".

Blišč, ki ne zbledi

Vse do leta 1988 se člani Crvene jabuke niso medijsko pojavljali, nato pa so izdali album Sanjati. Žera je postal pevec skupine, njen stalni član pa priznani glasbenik in producent Nikša Bratoš. Z uspešno prodajo in spremljajočo turnejo je tretji album iz Crvene jabuke ustvaril eno vodilnih pop rock skupin, katere blišč tudi danes ni nič manjši. Tamo gdje ljubav počinje, njihov četrti album, je bil izdan leta 1989, istega leta pa je Crvena jabuka izdala tudi svoj prvi live album Uzmi me kad hoćeš ti. Peti studijski album Nekako s proljeća se je pojavil na tržišču leta 1991. Poleg dueta Žere in Kemala Montena je velik hit postala priredba znane dalmatinske pesmi Da nije ljubavi. Načrte v zvezi s turnejo in delovanjem benda je prekinila vojna. Zlatko Arslanagić, ustanovni član in duhovni vodja skupine, je leta 1993 odšel v London, Dražen Žerić in Darko Jelčić pa v Zagreb. Istega leta je izšla tudi kompilacija uspešnic Ima nešto od srca do srca.

Glavna avtorja na naslednjem albumu Crvene jabuke sta bila Zlatan Fazlić in Saša Lošić (Plavi orkestar), ki je skupaj z Žero zapel pesem Bijeli božič. Album z naslovom U tvojim očima je bil izdan v začetku leta 1996. Na njem je tudi velika uspešnica Vraćam se tebi, seko, ki jo je skupaj z Žero odpel popularni Alen Vitasović. Na sedmem albumu Svijet je lopta šarena sta poleg naslovne skladbe tudi hita Vjetar in Stižu me sjećanja. Sledila sta prva velika ameriška turneja in prvi unplugged album Riznica sjećanja, objavljen leta 1999. Sve što sanjam je naslov cedeja, objavljenega leta 2000. Na njem se kot avtorji pojavljajo Zlatan Fazlić, Dino Šaran in Miroslav Rus. Rezultati tega sodelovanja so med drugim tudi uspešnice Neka gore svjetovi, Niko nije lud da spava, Ti si lijepa in Anđeli. Pesmi Tvojim željama vođen, Principessa in Došla od Boga so najbolj poslušane skladbe z albuma Tvojim željama vođen, ki je izšel leta 2002. Tri leta pozneje je Crvena jabuka izdala album Oprosti što je ljubavna, z vrsto novih hitov, od katerih še prav posebno izstopata Dobro neka svira in Ti mi dušu uzimaš.

Samo še bela in črna

Oči boje srne, priredba Arsenove pesmi na besedilo Tina Ujevića, Odlazak (Tamo da putujem) in Duj, duj so samo nekateri od hitov na albumu Duša Sarajeva, ki ga je Crvena jabuka izdala leta 2007. Jubilejno leto 2010 se je začelo z izdajo knjige o skupini, v kompletu s štirimi cedeji, pod skupnim naslovom Da nije ljubavi. Na novo so posneli devet skladb, nekatere že znane v novem aranžmaju, nekatere pa še niso bile slišane v izvedbi Crvene jabuke. Leto kasneje so izdali ploščo Za tvoju ljubav, kasneje pa še Nek' bude ljubav. Ob 35-letnici delovanja skupine je izšel album Tvrđava, na katerem je tudi pesem Nebesko platno, posvečena smrti znanega grafičnega oblikovalca Davorja Papića, ki je dolga leta sodeloval s Crveno jabuko in zgradil njen prepoznavni imidž. Vendar pa bodo ravno v spomin Papiću vse bodoče naslovnice njihovih novih albumov črno-bele z logotipom skupine.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta