Prvoaprilske šale so resničnost postale

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
29.03.2020 05:03

Tistim, ki so poskrbeli za smeh, ne smemo zameriti, hoteli so le zavrteti dnevno enoličnost, ničesar drugega, je Večer zapisal 2. aprila 1959.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvoaprilskim šalam so nekoč bralci praviloma verjeli.
Bojan Tomažič

Muzikant Milan Vitek se je 1. aprila 1974 spomnil prigode, da je eden od članov njegovega ansambla kolege na ta dan povabil na poroko. Nihče ni šel, čeprav je poroka bila. Glasbenik in urednik Božo Podkrajšek je pripovedoval o povabilu Mariborčanom, naj pridejo na Piramido, od koder bo poletelo prvo mariborsko jadralno letalo. Ljudje so ga prišli pomagat spraviti v zrak, a letala ni bilo nikjer. Upokojenec Ivan Sluga je na vhodna vrata hiše obesil napis, da podari pse bernardince. Interesenti naj s seboj prinesejo verige. "Ves dan je rožljalo okoli moje hiše," se je smejal.
Podkrajšek je v ponedeljek, 1. aprila 1968, v Večeru objavil, da so se v nedeljo kopalci kopali v Dravi, pred bifejem Grad naj bi stregli gostom na vrtu, prvi nemški turisti so se s čolni in prikolicami vozili skozi mesto proti morju. Bralcem je bilo čudno, ker je v resnici bilo takrat še hladno, a če časopis tako poroča, je bilo res. Dokler niso preverila datuma.
Prvega aprila 1967 se je nad Pohorjem pojavil neznani leteči predmet. Pisalo je, da so se Rolling Stonesi, ki so tiste dni nastopili na Dunaju, zanimali za Pohorje, kjer bi preživeli več dni. Razveselili sta novici, da bo tudi pri nas mogoče kupovati Playboy in da so v hotelih v Mariboru znižali cene. Seveda to ni bilo res.
Navihani mariborski novinarji so za prvi april radi napovedovali obiske. Leta 1962 je tako zelo veliko Mariborčanov čakalo na železniški postaji, ker naj bi se z vlakom proti Dunaju peljal Dwight Eisenhower. Napovedanega zvezdnika Gerrarda Philippa je prišlo gledat še več ljudi. Velik dogodek za Maribor je bil tudi obisk Gine Lollobrigide in njenega moža, Mariborčana, Milka Škofiča, leta 1955. Na slikah ob poročilu o dogodku, ki ga ni bilo, je Gino imenitno odigrala kasnejša glavna urednica Večera Kristina Lovrenčič. Ljudje so po poročilu v Večeru množično klicali in spraševali, kje jo lahko vidijo. Tudi Škofičevi sorodniki.

Gina Lollobrigida je bila 1. aprila na obisku v Mariboru.
Arhiv večera

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta