Pronicljiva podjetniška ideja: Nejčeva tovarna vinilnih plošč v Novem Sadu

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
20.10.2019 07:04

Vinilke imajo mističnost, vzbujajo umetniško haptični občutek, imajo zgodbe, pravi Nejc Jakopin, lastnik edine tovarne vinilk južno od Avstrije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Živi v Duisburgu, tovarna je v Vojvodini, v Sloveniji ima sorodnike in prijatelje.
Bojan Tomažič

Nejc Jakopin se je rodil v Kranju decembra 1976, ko je bil star dve leti, se je družina preselila v Duisburg v Nemčiji. Po očetovi strani so predniki iz Dramelj, dedek Franc, umrl je leta 2002, je bil največji slovenski strokovnjak na področju rusistike in jezikoslovja vzhodnoslovanskih jezikov. Bil je redni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter upravnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. Babica je bila pisateljica, pesnica in prevajalka Gitica Jakopin, ki se je rodila v Leskovcu pri Krškem. Dedkov brat Japec je bil izumitelj v agronomiji, njegova vnukinja Gitica je lani opozorila nase s tem, da je pri petnajstih letih tako rekoč na vdih odrecitirala 2018 decimalk števila pi. Nejčeva mama je iz Kaštela pri Splitu.
V Duisburgu je hodil v vrtec, osnovno šolo in končal gimnazijo, v domačem mestu in v ZDA je doštudiral ekonomijo, nato je delal na fakulteti in doktoriral s temo Internationalizacija mobilnih telekomunikacijskih operaterjev. Vmes je bil tudi glasbenik, izdajatelj glasbene revije in cedejev, delal je pri nemškem Telekomu, zdaj ima v Novem Sadu tovarno vinilnih plošč, edino na trgu, na katerem se je v času skupne države proizvedlo in prodalo ogromno plošč.

Nejc Jakopin: "V tovarni SuolPeddler tiskamo nove in nove stare vinilke."
Bojan Tomažič

Večina glasbe ne kupuje več

Pri snemanju se je zgodila revolucija. In še traja.
Tehnologije snemanja v studiu so fascinantne, vse pomembnejši je softver, ki ga je vse več, glomazne mešalne mize so izginile. Danes je mogoče doma posneti hit. Seveda ni vse tako enostavno, programi imajo milijon opcij in so zelo komplicirani. Denarja je v vsem sektorju glasbe manj, snemanje in produkcija morata biti poceni, ker je amortizacija spremenjena. Tudi poslušalci prisluhnejo pesmim na hitro, ni konceptualnega poslušanja, singel hit je postal še bolj pomemben, koncept albuma za nove generacije nima več takšnega odziva, kot ga je imel včasih. Kako bo v prihodnosti, seveda ni mogoče natančno vedeti, verjamem, da bo večina ljudi poslušala glasbo prek aplikacij, kjer je na voljo petdeset milijonov pesmi, mesečno pa je za poslušanje treba plačati od pet do petnajst evrov. Ljubitelji, ki jih je kar veliko, bodo ostali pri klasiki, na didžej sceni, v metalu, v punk rocku, negovali bodo tradicije in s tem obvarovali pri življenju vinilke.

Stroji so stari, izdelki vseeno kakovostni.
Bojan Tomažič
Vinilke so obdržale svoj čar.
Bojan Tomažič
Nekateri še tudi novo glasbo snemajo analogno.
Bojan Tomažič

Lahko si naročiš tudi samo štiri vinilke

Izdelate tudi nekaj sto plošč. Kako draga je za naročnika izdelava recimo tristotih plošč?
Lahko naredimo tudi samo pet kosov, ampak bi potem vsaka plošča stala 100 evrov. Ljudje naročajo od 100 do 1500 kosov, najpogosteje so naklade od 200 do 300. Pri 300 ploščah je strošek vsake štiri evre, seveda je odvisno tudi od tega, za kakšen ovitek se odločijo, ali je v foliji, kakšno barvo želijo, kako so težke, ali bodo imeli tudi download kodo in tako naprej.
Poleg nove glasbe tiskate na vinilih tudi legendarne plošče, ki jih ni več mogoče dobiti ali jih imajo zbiratelji poškodovane, uničene in bi imeli nove.
Res je, ponovno smo natisnili plošče skupin Smak, Riblja čorba, Obojeni program, Goblini, Boye in tudi Angelic Upstarts, Bad Manners, Oi Polloi, Laurel Aitken, Pain, Major Accident, Dead Wretched, The Toasters, Terrorgruppe. Od novejših smo naredili še plošče bendov in pevcev, kot so Luboyna, Škrtice, Eyot, Anton, Ponor, Vesna Pisarović, Andreja, Rundek & Ekipa, Jan Kincl & Regis Kattie, Šumovi protiv valova, Waitapu, Fakofbolan, The Sensitives, Siberian Meat Grinder, Pogendroblem, Bella Technika, Knutov Kofer, Signal Crimes, Deafness by Noise, M.O.R.T., Kozmodrum. Izšle bodo še zanimive nove in stare Trula Koalicija, Nemesis, Minstrel, Nula in tako dalje.
Kakšni so zdaj vaši načrti? Jih je kaj povezanih tudi s Slovenijo?
SoulPeddler je v Novem Sadu v treh letih naredil velik korak naprej, a zmerom ni enostavno. Dela je dovolj, a tehnologija je stara, pogosto se kaj pokvari, tako da smo še vedno v fazi stabilizacije. Komaj čakam, da bi kaj več delali za Slovenijo, upam, da bodo kmalu priložnosti. Tudi vem, da bi se moral pogosteje oglasiti pri sorodnikih in prijateljih, a vedno nekam hitimo. Bom to popravil, ker se v Sloveniji med njimi dobro počutim.
Še kakšno sporočilo za naše bralce?
Podpirajte umetnike! Še posebno alternativce, ki vas bodo kakovostno bistveno obogatili, ker je dobro vedeti in čutiti drugače kot mainstream. Odlični koncerti so, ki jih večina spregleda, in fanzini pišejo o novostih, ki jih ne bi smeli spregledati, in vinilke se najdejo povsod na zanimivih mestih.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta