Priznal je umore več kot 90 žensk in po spominu narisal žrtve

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
13.10.2019 06:48

FBI upa, da bodo risbe morilca Samuela Littla v pomoč pri identifikaciji njegovih žrtev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nesrečnicam je pravil "moje ljubice", zadavil jih je v svojem avtu.
Profimedia

Njegove risbe so naravnost strašljive: temnopolte ženske, belke in Latinskoameričanke, večinoma mlade, s polnimi usti in okroglimi očmi, ki otožno zrejo v svojega opazovalca. Ženske je s pastelno kredo narisal moški, ki trdi, da jih je pozneje ubil. Svoj morilski pohod je začel leta 1970, moril naj bi bil več desetletij. Če bodo preiskovalci njegove besede potrdili, se bo zapisal med najhujše serijske morilce v zgodovini ZDA.
Danes 79-letni Samuel Little služi tri zaporedne dosmrtne zaporne kazni, na katere so ga obsodili zaradi umora treh žensk v Kaliforniji med letoma 1987 in 1998 ter ženske v Teksasu leta 1994. Little pa je za rešetkami po besedah agentov FBI priznal, da je po vsej državi umoril 93 žensk. Njegove žrtve so bile predvsem tiste z roba družbe, vključno s prostitutkami in odvisnicami, katerih izginotja običajno ni nihče prijavil, zato jih tudi nikoli niso preiskali.

Nesrečnicam je pravil "moje ljubice", zadavil jih je v svojem avtu.
Profimedia

Prijeli so ga več kot stokrat

Samuel Little se je rodil leta 1940 materi, za katero sam trdi, da je bila prostitutka. Večinoma ga je vzgajala babica. Že v osnovni šoli je imel težave z disciplino. Le 16 let je bil star, ko je bil obsojen zaradi vloma in je kar nekaj let preživel v domu za mladoletne kriminalce. Littla so do tedaj, ko so ga končno obsodili zaradi prej omenjenih štirih umorov, policisti prijeli več kot stokrat, prvič že v 60-ih letih preteklega stoletja, predvsem zaradi kaznivih dejanj, kot so oborožen rop, posilstvo in ugrabitev. Vendar za te zločine nikoli ni v zaporu sedel več kot deset let.
Konec leta 1982 je bil v zvezni državi Misisipi sicer prvič obtožen umora, 22-letna Melinda LaPree je izginila septembra tistega leta. Toda porota je zavrnila obtožnico zoper njega. Že v času, ko je tekla preiskava za ta umor, so ga premestili na Florido, kjer je bil obtožen umora 26-letne Patricie Mount, katere truplo so našli septembra tistega leta. A zaradi pomanjkanja dokazov je bil spomladi leta 1984 oproščen.
A ni bil dolgo na svobodi, oktobra 1984 so ga aretirali zaradi ugrabitve in poskusa umora 22-letne Laurie Barros, ki jo je septembra napadalec pretepel, nato pa skušal še zadaviti, a je ženska preživela. Mesec dni kasneje so ga prijeli na zadnjem sedežu avta, ob njem pa je ležala nezavestna ženska, prav tako pretepena in davljena, in sicer na isti lokaciji, kot je bila mesec prej napadena Barrosova. Dve leti in pol zapora je Little odslužil zaradi teh dveh zločinov. Ko je bil izpuščen iz zapora, se je preselil v Los Angeles.

Samuel Little je bil šele leta 2014 obsojen na dosmrtno ječo zaradi treh umorov.
Profimedia

Moril je po vsej državi

"Med tem zaslišanjem se je v mislih sprehajal skozi ameriška mesta in zvezne države ter rangerju Hollandu povedal število žensk, ki jih je tam umoril: Jackson, Mississippi - ena, Cincinnati, Ohio - ena, Phoenix, Arizona - tri, Las Vegas, Nevada - ena ..." Med tem zaslišanjem in med vsemi naslednjimi je Little priznal okoli 90 umorov, so povedali predstavniki FBI in teksaških rangerjev. Moril je po vsej državi - od Los Angelesa do Miamija, od Houstona do Clevelanda. Vse zločine je zagrešil med letoma 1970 in 2005.
Little, ki je danes zaradi posledic diabetesa in srčne bolezni prikovan na invalidski voziček, je policistom ure in ure pripovedoval o svojih zločinih. Podrobno je opisal, kako si je v barih ali kar na ulici poiskal žrtve, ki jim je pravil "moje ljubice", ter jih nato zadavil v svojem avtu. Preiskovalci so po navedbah predstavnikov oblasti potrdili 34 od priznanih umorov. Še več jih poskušajo potrditi, zato dokončno število še ni znano.
Med intervjujem, ki ga je z njim v zaporu opravila Jillian Lauren, novinarka revije New York Magazine, je Little dejal, da ga nikoli niso ujeli, ker si je za žrtve izbiral ženske, katerih izginotje v javnosti ni vzbudilo pozornosti. "Nikoli nisem umoril nobene senatorke ali guvernerke ali znane newyorške novinarke ali koga podobnega. Če bi ubil tebe, bi o tem naslednji dan poročali vsi časopisi in televizije, zato sem se držal getov."
Angela Williamson, višja svetovalka s področja forenzike, ki dela pri ameriškem pravosodnem ministrstvu, meni, da preiskovalci brez Littlovih priznanj morda nikoli ne bi vedeli, da je zagrešil toliko umorov. Za večino namreč niso imeli nobenih fizičnih dokazov. "Tem dekletom bi le radi vrnili njihova imena," je za časnik New York Times pojasnila Williamsonova. "Radi bi dali odgovore njihovim svojcem ali prijateljem, ki se še vedno sprašujejo, kaj se jim je zgodilo. Te primere bi radi razrešili in jih končno zaprli."
Williamsonova sicer pravi, da se Little precej dobro spominja podrobnosti umorov. Spomni se denimo, kje je bil in kakšen avtomobil je vozil, narisal je lahko celo risbe žensk, ki jih je umoril. Manj zanesljive so bile njegove navedbe datumov umorov.
Če ga spoznajo za krivega vseh priznanih umorov, se utegne Little zapisati v ameriško zgodovino kot serijski morilec, ki je umoril največ ljudi. "Pri tem primeru sodelujejo predstavniki organov kazenskega pregona iz vse države, resničnost Littlovih trditev preverjajo tudi teksaški rangerji," pravi Bobby Bland, glavni tožilec okrožja Ector. Za zdaj se nobena informacija, ki jo je izdal Little, ni izkazala za neresnično. Kljub temu zoper njega še niso vložili nobene dodatne obtožnice za te umore. In vprašanje je, ali bodo, saj je Littlovo zdravje iz dneva v dan slabše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta