Poskrbite za spomladansko čiščenje telesa in duha

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
24.02.2019 06:48

Prihaja čas, ko neznane sile butnejo zvončke in mačice v genitalije, da jim narastejo poganjki. V tem obdobju se je tudi ljudem najlažje prilagoditi čarobnostim stvarstva, se gibati in zdravo jesti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Regrat je zdravilen
Igor Napast

Prehod iz zimskega obdobja v pomlad je za človeka zelo pomemben. "Spremljanje naravnih ritmov je danes v glavnem formalno, ne dihamo več z njimi, ampak jih zanemarjamo, kot da so nepomembni," pravi Adrian Kezele, pisatelj, raziskovalec življenja in vpliva naravnih in kozmičnih sil na ljudi. "Kljub temu jih naše telo spremlja, nanje se odziva tudi um, čeprav se tega najpogosteje ne zavedamo." Kar se bo nam bo kmalu dogodilo, se je začelo v decembru. "V času zimskega sončnega obrata, ki je vsako leto okoli 21. decembra, Sonce na svoji navidezni poti okoli Zemlje krene proti jugu, kar pomeni, da se začne dvigovati na nebu. Tradicionalno imamo to za začetek novega ciklusa. Vendar je pomembno tudi spomladansko enakonočje, ker takrat začnemo čutiti posledice dvigovanja sonca v obliki bujenja življenja ne samo okoli nas, ampak tudi v nas. To je čas, ko se prebujamo in začnemo nov letni cikel. Letos se bo astronomska pomlad začela 20. marca ob 22.58."
Posvečanje pozornosti spremembam naravnih ritmov pomaga telesu in duhu, da se uskladita z njimi in se hitreje prilagodita spremembam. Kezele predlaga, da bi si organizirali praznovanje enakonočja, da bi se poveselili ob začetku pomladi. "V družbi družine in prijateljev nazdravimo začetku novega letnega obdobja. To bo pomagalo ozavestiti njegov pomen."
V času okoli enakonočja je dobro narediti kratek post za očiščenje telesa. "Obstaja več načinov, najlažje je ne jesti dan pred enakonočjem, piti samo toplo vodo, vsaj štiri litre, deciliter vsakih petnajst minut." Priporoča tudi čiščenje duha. Meditacija, če je le mogoče v skupini, je dober način, da umirjeni in pripravljeni pričakate pomlad." Svetuje tudi simbolično hojo po labirintih. "Pri hoji skozi labirint je dobro izraziti svoje namere za prihajajočo pomlad, kaj boste spremenili in kako, ob medsebojni podpori bližnjih."

Regrat namesto špagetov in kruha

"Nič dramatičnega se ne dogaja v telesu, torej nič takšnega, kar bi bilo vidno navzven vsakemu mimoidočemu," pomirja Mojca Koman, diplomirana inženirka živilske tehnologije, imenitna kuharica in svetovalka za prehrano. "Edino to, da je organizem že zelo krepko oslabljen od neprestane obrambe pred mikroorganizmi, kar se kaže v pomladni utrujenosti, bledi polti, izpadanju las. Že vsak nedolžen prehlad, kaj šele gripa, od nas zahteva počitek in krepko dozo hranil, s katerimi nadomestimo porabljene med obrambo. Če jih ne nadomestimo, postanejo vsi omenjeni znaki v in na nas očitnejši." Na koncu zime je pestre hrane že zelo malo na voljo in se v še večji meri kot sicer zadovoljimo z ogljikovimi hidrati. "Ti so resda zelo okusni, največji dogodek pa je, da kmalu vzklije regrat. Privoščite si ga, ker je kakor čudežna multivitaminska tabletka za ta čas," reče o solati, ki krepi in čisti telo.
Da je prehod iz zime v pomlad pomemben, meni zeliščar Milan Kalan. "Pozimi se manj gibljemo in jemo premočno hrano, preveč vsega se nagrmadi v telesu, manj je vitamina D, manj gibanja in pojavijo se obloge na ožilju. Tako se poviša krvni pritisk, bolijo noge in stiska v prsih in podobno. Potrebno je spomladansko čiščenje krvi, sečil in jeter. In pri tem zelišča pomagajo. Za Marjana Videmška, ki opravlja čiščenja telesa in svetuje pri hujšanjih, je Kalan pripravil mešanico rastlin, ki se je izkazala za dobro delujočo. Recepture ne razkrije, so pa v čajni mešanici zelišča, ki čistijo, izbor torej ni velika znanost, morajo pa biti v primernem razmerju. "S pravilno količino posameznega zelišča potenciramo zdravilne učinkovine," je dejal Kalan. Artičokin čaj je v tem času koristen, rman zmerom prav pride, na koncu zime in v začetku pomladi še posebno. Ko se dnevi daljšajo in temperature nižajo, se je lepo sprehajati, biti čim več zunaj. Opustiti je treba obilno, močno hrano. "Čeprav prideta pust in velika noč, ko mnogi jedo mastno hrano, je treba biti za zdravje in boljše počutje dosleden," opomni. "Močna hrana je lepilo za žile, pušča obloge v ožilju." Zelišča izjemno dobro vplivajo na zdravje, vendar jih je treba uporabljati dalj časa, s pitjem čajev je treba biti potrpežljiv.

Solata z regratom, trobenticami, vijolicami in sadjem
Natalija Jurse

Teden dni z ajdo

Simona Golob Polič ni niti zdraviteljica niti pripadnica kateregakoli gibanja za zdravo življenje, ampak gospa, ki, resda bolj zase in za svoje doma kot za druge, uporablja pridobljeno tradicionalno in pri sebi in bližnjih preverjeno znanje o življenju z naravo. Ne se prehitro znebiti zimske obutve, je čisto praktičen nasvet, ki so nam ga babice vcepljale. Napitek za razstrupljanje, ki pospeši izgorevanje maščob in presnovo, vpliva na nižanje krvnega tlaka in izgubo teže, je za to obdobje kot naročen. "Sestavine: kozarec vode, 500 mililitrov, 2 jedilni žlici domačega jabolčnega kisa, 2 jedilni žlici soka bio limone, 1 jedilna žica bio cimeta, 1 jedilna žlica medu in polovica jedilne žlice kurkume. Dobro premešajte z leseno žlico in napitek je pripravljen. Pijte ga štirinajst dni," ga predstavi Poličeva. Po stari sibirski šamanski tradiciji najenostavneje prečistimo telo, če teden dni ne jemo drugega kot ajdo, je še ena možnost.
Naturopatka Erika Brajnik opozarja na nujno skrb za jetra. "Energetske disfunkcije jeter se na telesu kažejo kot ekcem, lupus, psoriaza, mastni lasje, pretirano izpadanje las, išias, krpalni sindrom, hipertiroza, hipotiroza, nespečnost, nočno potenje, solzenje oči, povišan holesterol, srbeči izpuščaji po telesu," je napisala. Težave lahko ublažimo, da se do maja izognemo hrani in pijačam, ki energetsko zavirajo delovanje jeter. To so čokolada, kava, oreščki, mlečni izdelki, paprika, tudi v prahu; če že ne moremo brez teh zaviralcev, jih v manjši količini užijmo v prvem delu dneva. Na mizi naj bo tisto, kar krepi jetra. To so vse grenkobe ter radič, koromač, kopriva, regrat, artičoka, janež, kurkuma, curry. Če energija dobro teče po jetrih, nismo nepotrpežljivi, agresivni, ljubosumni, misli so bolj bistre in optimistične, opozarja Brajnikova. "Če so jetra energetsko šibka in ne delujejo pravilno, ne zmorejo toksičnih kovin spremeniti v topne v vodi, ampak so topne v masteh, takrat se lahko začnejo nalagati v tkivih telesa," kot zanimivost predstavi primer, ko si je gospa jetra okrepila s kopeljo z dodano preslico in z uravnoteženo prehrano. Po enem mesecu ji je s kože izginilo sedemdeset odstotkov starostnih lis.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta