Polžek moj, kaj boš uničil nocoj?

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
13.09.2020 05:00

Prišel, videl, pojedel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wohnnet.at

Po fasadi mi plezajo pa gnusno sluz puščajo za sabo; eden se mi je celo zmuznil v kuhinjo, je zaprepaden prvi. Postali so dobri hribolazci, tudi v ulico Za Kalvarijo so se masovno povzpeli, doda drugi, tretja, njegova soseda, se ob tem sluzastem navalu lahko le še križa. Pogovoru obupanih vrtičkarjev sem se pridružil z apokaliptičnim dejstvom, da jim pri nas doma niti račji par (indijskih tekačic) ne more več priti do živega.
Zjutraj, ko psa spustim iz boksa, moram prav paziti, da mi natikači ne zdrsnejo na sluzasti preprogi, ki jo ustvarijo ti nepridipravi. Portugalski lazarji so neuničljivi, ker uničijo dobesedno vse, česar se lotijo. Letos sem prvič opazil, da jim izjemno tekne brstični ohrovt, zimsko solato, ki sem jo pred tednom dni vtaknil v visoko gredo, pa so zradirali v dveh nočeh - nič ni pomagalo, da sem jih zvečer in zjutraj kot manijak odstranjeval s svetilko na glavi in jih metal v smrt, polžja legija je tako močna in številčna, da bi zanesljivo zmagala še v bitki za Stalingrad, če jih ne bi ustavila nekoč pregovorno mrzla ruska zima. Vemo pa, kako je s podnebjem danes - ozračje se segreva, zime so vse bolj mile in po polžje zelene. O lanskem snegu ni bilo ne duha ne sluha, letošnje poletje pa se je izkazalo z vlažnostjo, ki najbolj ustreza tem rdečim sluzastim pošastim. Iz pelina pripravljajo pelinkovec, a nič več pri Večerovem čebelarju, ki so mu polži požrli pelinov grm. V življenju je okusil dosti pelina, ta naš Zvone, a kaj takega, se je pridušal, še ni doživel. Še "grenek kot pelin" ob teh portugalskih napadalcih ne vzdrži več. Njim je sladko vse zeleno, vlekel sem jih iz mojega šopastega rožmarina, ki je tudi poln grenčine.
Ko preberem, da polžja samica v zemljo na leto spusti okoli 400 jajčec, je jasno, da nam bodo polži čez nekaj let pojedli vse vrtove in vse njive, razen če (ne)odgovorni za kmetijstvo pri Evropski komisiji ne bodo takoj ukrepali. Cepivo za covid-19 nekoč bo, za polže, se bojim, ne bo ne strupa ne cepiva ne zdravila. Prav čudim se uspehu naših kmetov, ki jim je letos koruza pognala prek treh metrov. In resno dvomim, ali je taka koruza, ki premaga polža, res bio in eko in vsaj malo še pristna, naravna. Pa dober tek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.