Pojdimo skozi obdobje menopavze s pomočjo partnerja

nr
01.09.2019 04:58

Pomembno je, da partnerja razumeta, kaj se dogaja v njunem življenju, ter skupaj sprejemata odločitve o načinih morebitnega zdravljenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včasih ženske tiho trpijo, čeprav bi bilo bolje, da bi se o svojih težavah pogovorile s svojimi bližnjimi.
Profimedia

Moški na splošno dobro vedo, da lahko prehod njihovih partneric v meno spremljajo precej hudi simptomi, in so tudi seznanjeni s tem, da obstajajo načini, s katerimi je mogoče te simptome omiliti. Toda če bi moški vedeli še več o simptomih menopavze in možnostih za njihovo omilitev, bi se morda počutili manj prizadete ob prehajanju svojih partneric v meno ter bi jim tudi lahko svetovali, naj poiščejo kak način, s katerim bi si lahko pomagale, menijo avtorji študije, katere izsledki so bili objavljeni v medicinski reviji Menopause.
"Včasih ženske tiho trpijo, čeprav bi bilo bolje, da bi se o svojih težavah pogovorile s svojimi bližnjimi, ki jim lahko morda pomagajo pri tem, da izboljšajo kakovost svojega življenja," je povedala dr. Sharon Parish iz Prezbiterijanske bolnišnice v White Plainsu v New Yorku, ki je vodila študijo. "Pomembno je, da partnerja razumeta, kaj se dogaja v njunem življenju, ter skupaj sprejemata odločitve o načinih zdravljenja."

Polovica moških pozna simptome mene

Parisheva in njeni kolegi so prosili 450 moških, da so izpolnili vprašalnik s 35 vprašanji. Raziskovalce je zanimalo predvsem to, ali pri svojih soprogah ali partnericah opažajo simptome menopavze in katere, v kakšni meri jih razumejo in kako dobro poznajo možnosti zdravljenja. Vprašanja so se nanašala tudi na to, kako menopavzni simptomi soprog in partneric vplivajo na moške in kako moški svojim partnericam pomagajo pri njihovem obvladovanju.
Moški, ki so sodelovali pri raziskavi, so bili stari večinoma od 50 do 69 let, bili so poročeni in so ves čas živeli skupaj s svojimi ženami ali partnericami, z njimi so bili v razmerju vsaj deset let.

Razmišljanje, da je menopavza nekaj, kar mora ženska pretrpeti brez pomoči in zdravljenja, je zastarelo.
Profimedia

Pogostejši prepiri

Skoraj dve tretjini udeležencev študije sta menili, da so bili prizadeti zaradi menopavznih simptomov svojih partneric. Večina teh moških je pojasnila, da so nanje, na njihove partnerice in na njihov odnos z njimi slabo vplivali predvsem pogostejši prepiri, napetosti in motena spolna intimnost. Hkrati je večina moških menila, da njihove partnerice dokaj dobro prenašajo te simptome.
Več kot 70 odstotkov moških je dejalo, da se s partnericami velikokrat pogovarjajo o njihovih menopavznih težavah, medtem ko jih je 84 odstotkov zatrdilo, da so se s svojimi partnericami kar naravnost pogovorili o njihovem prehajanju v meno. Za nekatere so bili ti pogovori stresni in frustrirajoči, približno polovica pa jih je dejala, da so se s partnericami o tem pogovorili sproščeno, zavzeto in vljudno.

Več pogovora in informacij

"Razmišljanje, da je menopavza nekaj, kar mora ženska pretrpeti brez pomoči in zdravljenja, je zastarelo. Ženskam se zaradi tega ni treba sramovati ali skrivati. Poleg tega bi se morali vsi naučiti več o tej temi in bi se morali več o njej tudi pogovarjati," meni doktorica Parisheva. Raziskavo je sicer naročilo floridsko podjetje TherapeuticsMD, ki proizvaja zdravila za nadomestno hormonsko terapijo za ženske.

Če vam vaš zdravnik ne bo prisluhnil, si poiščite drugega.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta