Po raznolikih poteh mogočnih Frankopanov

Branka Bezjak Branka Bezjak
13.10.2019 03:38

Sedemnajst utrdb in dvorcev ter trije sakralni objekti so povezani v turistično pot od kvarnerskega Primorja do hribovitega Gorskega kotarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaštel v Bakru, ki je bil v preteklosti zelo pomembno mesto, je eden mlajših objektov Frankopanov.
Primorsko-goranska županija

Da imajo gostom ponuditi še precej več kot le poletni oddih ob morju, si prizadevajo prepričati in pritegniti obiskovalce v sosednji Hrvaški, natančneje v Primorsko-Goranski županiji s središčem na Reki. Zato so zasnovali turistični produkt Po poteh Frankopanov in vanj povezali 17 dvorcev in utrdb ter tri cerkvene objekte, ki so bili nekoč povezani z vplivno hrvaško plemiško družino Frankopan. Ta je v petih stoletjih, med 12. in 17. stoletjem, svojega pomembnega delovanja zapustila številne stavbe, ki danes zaradi dotrajanosti v večini niso več tako mogočne, a vendar pričajo o veličini in moči nekdanjih lastnikov.

Od Krka do Gorskega kotarja

Skupino novinarjev iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške so na predstavitveni turi popeljali na deset lokacij. Od otoka Krka do skrajnega roba hribovitega Gorskega kotarja, kjer smo čez Kolpo že opazovali našo državo, ter do obalnega Novega Vinodolskega in Reke, nad katero se pne sicer manjša, a vendarle po videzu presunljiva utrdba Trsat. Ta kraj je sicer širše bolj znan zaradi bližnje romarske Marijine cerkve, a se s te strateške lokacije ponuja prečudovit pogled na Reko in preostali Kvarner. Zato se izplača vsakemu kdaj ustaviti in na primer popiti kavo na lepi razgledni točki.

Trsatska utrdba se dviga nad Reko.
Primorsko-goranska županija
Dvorec Grobnik stoji na lepi razgledni točki.
Primorsko-goranska županija
Na samostanskem pokopališču na otoku Košljunu v Punatu je pokopana Katarina Frankopan.
Primorsko-goranska županija

Samostan s slovenskim duhovnikom

​Le deset kilometrov severozahodno od Reke je denimo z avtoceste hitro in preprosto dostopen tudi grad Grobnik v istoimenskem kraju. Zgrajen je okoli leta 1000, današnjo podobo pa je dobil nekje v 15. stoletju. Sklop obrambnih zidov in stolpov obkroža notranjost in kapelo, kjer konservatorji pod plastmi ometa še odkrivajo nove zanimivosti in odstirajo še ne do kraja pojasnjeno zgodovino teh zidov. V dvorcu je na ogled etnološka zbirka pohištva, posodja in orodja. Obenem ponujajo tudi galerijske prostore umetnikom in gostijo številne dogodke. V pritličju se je mogoče okrepčati v lično urejeni kavarnici.
Tudi v pravoslavnem samostanu Gomirje na območju Gorskega kotarja še niso razvozlali vseh stenskih poslikav, ki so jih odkrili med obnovo cerkve, med pripovedovanjem o preteklosti pove duhovnik Mihajlo, predstavnik ženskega samostana. Sprejme nas z nekaj nelagodja, fotografiranje in snemanje pa mu je povsem odveč. Čez čas se omehča, razloge za nezaupanje do novinarjev pa pripiše novinarjem srbske Politike, ki so "vdrli" pred par leti nenajavljeni kar sredi maše. Še bolj se oče Mihajlo sprosti, ko beseda nanese na Slovenijo, saj sam prihaja iz belokranjske vasi Adlešiči. V Gomirje je prišel leta 1991, a še obišče svoje čez mejo.

V Trsatu so nas sprejeli predstavniki Frankopanov Trsatskih.
Primorsko-goranska županija
V Novem Vinodolskem bo kmalu za javnost odprt stolp v utrdbi, kjer pripravljajo tudi novo muzejsko postavitev.
Branka Bezjak
Na trsatski utrdbi počasi obnavljajo dele, ki so v ruševinah.
Branka Bezjak

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta