Plavi Jadran: hormoni sreče in denarnica nesreče

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
30.06.2019 06:02
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pa saj pravijo, da je važno doživeti stoto, mi je osebno grozo s črnim humorjem razblinila moja boljša polovica, ko sem sestopil s tehtnice in sva - da ne bo pomote, oba - nemudoma začela z ločevalno. Uf, malo zamujam z dieto, ampak v življenju se itak ne sme nikamor muditi, če hočeš kam priti in po zemljici naši dolgo hoditi. Upošteval bom, spet z zamudo, tudi letošnje Bergantovo priporočilo za 40 dni brez alkohola, ampak kaj že pravijo moja jetra - bolje pozno kot nikoli. Igorjeve kampanje nisem jemal resno, ker slučajno vem, da se junak Odmevov sploh ne dotakne alkohola, kaj šele, da bi kaj spil.
Plaval bom dosti, sem se sočasno zaobljubil, tako gredo (kilo)grami prej navzdol. Za plavanje sta me navdušila brata Petrič, a sem potreboval dvajset let, da sem zares začel rekreativno plavati - takrat, ko sta Borut in Darjan že zdavnaj ne samo zaključila blesteči karieri, ampak sta povsem nehala plavati. Po pol ure plavanja začnejo v glavi rajati hormoni sreče, prej ne, sem se poučil - in izkusil. Kašnih 50 dolžin olimpijskega bazena v enem kosu (vsak dan na počitnicah) naj bi zadostovalo za srečo. Se potrudim.
Spet bomo šli na hrvaško morje, ker prvega (mariborskega Punata) ne pozabiš nikoli. Tolažim se, da - še vedno - dva Slovenca od treh poleti dopustujeta na plažah plavega Jadrana. Tolažbe sem v resnici potreben, kajti naši južni sosedi so zasolili cene, da človeka stisne pri srcu in v denarnici. Kdor med gostinci je povišanje cen zamudil lani, je nadoknadil letos. V Kovačinah na Cresu je v lanski predsezoni tedenski najem mobilne hiške stal 580 evrov, zdaj je vreden tristo več; še kune bodo zbežale. Hrvati imajo torej praktično vse, kar turizem mora imeti - slovenske turiste, sol in vodo, lepo obalo in krasne hotele -, le turističnega osebja jim zmanjkuje, ker nihče noče delati zastonj; vsaj tu, pri izkoriščanju sezonskih in drugih delavcev, smo si s sosedi podobni, če že ne enaki. "Kam greste poleti na dopust?" je hrvaška novinarka naivno vprašala domoljubnega Hrvata, živečega v Angliji. "V Dubaj, žal. Je bolj poceni kot pri nas na Hrvaškem." Hvala za nasvet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta