Pinta, dobra volja Lačnega Franza: Nedvomno je bil najbolj priljubljeni član našega benda, pravi Predin

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
09.02.2020 06:33

Pri Andreju Pintariču, v kleti hiše v Livadni ulici v Mariboru, se je Zevs spremenil v Lačnega Franza. Pintarič je bil neposreden, odkrit, nekompliciran roker, ki je nasmejal in znal užiti življenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani Lačnega Franza so leta 1983 pozirali za 7 dni.
Danilo Škofič

Andrej, mi smo ga klicali Dreja, je bil nedvomno najbolj priljubljen član našega benda. Njegova dobra volja in smisel za humor, ki je bil franzovski, še preden smo postali Franzi in se zbrali v bendu. Tako je o Andreju Pintariču (1957-2020) malo zatem, ko je izvedel, da je umrl, govoril Zoran Predin. "Zato je takoj postal gonilna sila, topla duša in veliko srce naše muzike. Če danes vprašate novinarje, tonske mojstre in glasbene kolege karkoli v zvezi z Lačnimi Franzi v zgodnjih osemdesetih, vam bodo vsi po vrsti, brez izjeme, odgovorili, da se spomnijo kakšne vesele anekdote, v kateri je imel naš Dreja, Pinta ali Pintoš, kot so ga tudi klicali, glavno, nepozabno vlogo."

Tako so bili videti koncertni začetki Lačnega Franza.
Arhiv Večera
Leta 1984 so nastopili v silvestrskem sporedu TV Ljubljana.
Franc Štrukelj

Original med glasbeniki

16. junija 1979 je Zoran Predin na mariborski koči na Pohorju praznoval rojstni dan, pili so in peli, Predin največ. Tam je bila tudi skupina gimnazijcev, med katerimi je bil Oto Rimele, kitarist skupine Zevs, ki je bila prav takrat brez pevca. Otu se je zdel zanimiv, povabil ga je na vaje benda. "Prej mi še na misel ni prišlo, da bi sodeloval v kakšni skupini. V gimnaziji sem malo pesnikoval in kakšno pesem tudi uglasbil," se je Predin tistega spominjal v tedniku 7 dni (oktobra 1983). Čez dva dni so ga v kleti Pintaričeve hiše v Livadni ulici na Betnavi preizkusili - moral je oditi ven, da so se Andrej Pintarič, Zoran Stjepanovič in Mirko Kosi odločili, ali ga bodo sprejeli v skupino. Sprejeli so ga in pospešeno začeli pripravljati repertoar. Prvič so nastopili na II. gimnaziji v Mariboru, kjer je bil Oto dijak. Drugi nastop so imeli na dvorišču Osnovne šole Borisa Kidriča.

Želel je ohraniti dušo benda

Ko je Zoran Predin šel na samostojno glasbeno pot, je bil prav Andrej Pintarič pobudnik, da se je že razpuščena zasedba instrumentalistov zbrala in z novim pevcem posnela ploščo ter odigrala nekaj koncertov, tudi v glasbeni oddaji TV Slovenija so igrali. Pintarič je razlagal, da so imeli dosti energije, dobre ideje za nove pesmi. Na plošči pet pesmi od devetih poje Boštjan Velkavrh, ostale Lara Baruca, Vlado Kreslin, Vlado Poredoš in Janez Zmazek - Žan. Besedila je napisala Neva Malek. Cede je izšel pri Croatia Records. Radi bi ohranili dušo skupine, so prepričevali, na nekaj koncertih, ki so jih imeli, so bili dobro sprejeti, pri medijih manj, organizatorji koncertov potem niso pokazali pravega zanimanja. "Mislim, da bi bil projekt z novim frontmanom uspešnejši, če bi ga izvedli z novim imenom, saj jih je firma Lačni Franz pri tem zelo ovirala," je komentiral Zoran Predin. Projekt je usahnil, Andrej Pintarič je začel bobnati pri skupinah Razzle Dazzle in Ko Pije v Cirkovcah. "Postal je tudi bobnar Tamburaškega orkestra Cirkovce, dobro se je vživel, ljudje so ga imeli radi," je dejal Vlado Brglez, basist v obeh bendih in tudi pri tamburaših, kjer je predsednik društva. Do leta 2003 je bil stalni član ansamblov.

Leta 1986 so se slekli za Kaj.
Boris Vugrinec
V garderobi legendarnega kluba Kulušić v Zagrebu
Arhiv Lačnega Franza
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta