zadnje objavljene

pogledi

več
Doc. dr. Maja Pakiž, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

mnenje

več

Petdeset let je trajalo, da so policisti odkrili, kdo je leta 1972 umoril tričlansko družino

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
13.03.2022 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Četverica, ki naj bi bila zakrivila smrt družine Durham
Murderpedia

Trojni umor, storjen pred 50 leti, je razrešen, potem ko je šerif okrožja Watauga v ameriški Severni Karolini prejel informacije, ki jih je razkril moški iz Georgie po tem, ko je v zaporu nekajkrat obiskal svojega očeta. Tretjega februarja 1972 sta trupla 51-letnega Brycea Durhama, njegove 44-letne žene Virginie, in njunega 18-letnega sina Bobbyja odkrila njuna hči oziroma sestra ter njen mož. V mestece Boone, kjer je divjalo snežno neurje, sta šla preverit, ali je z družino vse v redu. A naletela sta na grozljivo odkritje. Virginia Durham je bila zadavljena, Bryce in Bobby Durham pa sta bila zadavljena in nato še utopljena v kopalni kadi. Kmalu po odkritem zločinu je Charlotte Observer poročal, da je zet zakonskega para povedal preiskovalcem, da ga je tašča poklicala in povedala, da so neki moški v hiši ugrabili njenega moža in sina.

Umor treh članov družine Durham je ostal nerešen skoraj 50 let. Preiskovalci so desetletja skušali raziskati različne sledi in priti do morilca, a jim to dolgo ni uspelo. Preboj v primeru se je zgodil leta 2019, ko je Phil Hudgins med intervjuji za knjigo o zločinih v ZDA v uradu šerifa okrožja White County v severni Georgii govoril tudi s Shanom Birtom. Ta mu je povedal zgodbo, ki mu jo je oče zaupal med enim od obiskov v zaporu (oče Shana Birta je bil namreč zloglasni množični morilec Billy Sunday Birt). Med intervjuji je opisal čas, ko so njegovega očeta skoraj prijeli, potem ko je nekoga ubil v Severni Karolini. "Shane se je spomnil, da je njegovega očeta skoraj ujel snežni vihar v gorah Severne Karoline," je pred dnevi povedal Hudgins. Pisec je nato s povedanim seznanil šerifovega namestnika v okrožju White County v severovzhodni Georgii.

Trije vpleteni mrtvi, eden v zaporu

Preiskovalci tako zdaj verjamejo, da so za trojni umor odgovorni štirje osumljenci. Trije moški so mrtvi, eden pa prestaja dosmrtno kazen zaradi drugih umorov. Billy Wayne Davis, Bobby Gene Gaddis, Charles David Reed in Billy Sunday Birt naj bi bila ta četverica, šlo pa je za člane kriminalne tolpe, ki so jo v času umorov poznali kot Dixie mafija. Združba ni imela sicer ničesar skupnega z znano italijansko mafijo, šlo je zgolj za igro z imenom, Dixie pa je skupni vzdevek za južne države ZDA. Tolpa je uporabila "talente" vsakega člana za različne oblike kriminala, imela je veliko vlogo pri tihotapljenju ukradenega blaga, nezakonitega alkohola in prepovedanih drog. Posebej znana je bila tudi po nasilju. Leta 2012 je ameriški zvezni preiskovalni urad FBI skupino opisal kot "združbo razbojnikov in prevarantov, ki so svoje kriminalne dejavnosti izvajali na jugovzhodu Združenih držav."

Shane Birt se je odločil, da bo raziskal morilske poti očeta, ki je umrl v zaporu leta 2017 - storil je samomor v starosti 79 let. Tam je preživljal dosmrtno kazen za tri umore, ki jih je zagrešil v sedemdesetih letih. Zaradi te preiskave se je nanj obrnil Hudgins, kateremu je Shane nato povedal, kar je vedel o zločinu.

Rufus Edmisten, rojen v Boonu, ki je bil od leta 1974 do 1984 generalni državni tožilec Severne Karoline, je ob novici preiskovalcev, da imajo osumljence, medijem povedal, da je bil dolga leta zaposlen s primerom. Spomnil se je srečanja z materjo Brycea Durhama, za katero je dejal, da ga je prosila, naj najde morilce. "Rekla je, da bi pred smrtjo rada videla, da se ta primer reši," je dejal Edmisten. "Nisem je hotel pustiti na cedilu." A ženska je medtem že umrla. Edmisten je dejal, da je frustrirajoče, da ji niso mogli pravi čas povedati, kdo ji je umoril sina, njegovo ženo in vnuka, vseeno pa je zelo pohvalil šerifa in druge preiskovalce, da jim je zločin le uspelo preiskati. "To je bila skrivnost gora," je rekel, "leta in leta."

Phil Hudgins je dejal, da si je Shane Birt želel, da se pokaže resnica o njegovem očetu. "Rekel mi je, da bi se, če bi se lahko, opravičil vsaki posamezni žrtvi Billyja Sundaya Birta. Ne poskuša poveličevati svojega očeta. Njegov oče je bil res morilec, ki je ubil na desetine ljudi," je dodal Hudgins.

Krivdo prevalil na druge

"Prepričani smo, da zdaj vemo, kdo je storil ta zločin," je slab mesec dni po 50. obletnici trojnega umora dejal šerif Len Hagaman iz okrožja Watauga. A edini od četverice, domnevno vpletene v zločin, ki je še živ, je 81-letni Davis, ki je za zapahi, saj je bil obsojen na dosmrtno ječo zaradi umora, ki ga je leta 1971 zakrivil v okrožju Douglas v Georgii. Preiskovalci so sicer povedali, da niso mogli ugotoviti, kdo je najel četverico, da so pobili Durhamove. Družina je imela v lasti zastopstvo Buicka v mestu Boone, v gorovju Blue Ridge blizu meje s Tennesseejem.

Ko so preiskovalci šerifovega urada okrožja Watauga obiskali Davisa, je ta v zločin vpletel Birta, Gaddisa in Reeda, češ da so vsi sodelovali v najetem napadu v gorah Severne Karoline, kjer so jih skoraj ujeli med hudo snežno nevihto. Detektivi so izpraševali Davisa v letih 2019, 2020 in 2021. "Prav ti intervjuji so nam na koncu pomagali ugotoviti, ob pomoči dokazov, kdo je odgovoren," je dejal Hagaman. Davis je sicer zatrdil, da je bil pri trojnem umoru zgolj voznik, preostali trije moški pa so vdrli v hišo in pobili družino.

V izjavi, objavljeni prek šerifovega urada, se je Ginny Durham, katere starši in brat so bili ubiti, zahvalila preiskovalcem za dolgotrajno preiskavo in na koncu tudi za epilog. "Vem, da so žrtvovali veliko dni in vikendov za rešitev tega primera od leta 1972," je dejala.

Ime Billyja Sundaya Birta je v južnem delu ZDA dobro poznano. Rodil se je v okrožju Borrow v Severni Georgii leta 1938. "Izhajal je iz kroga tamkajšnjih zelo revnih ljudi," je o njem pred leti dejal zdaj že pokojni nekdanji šerif okrožja Douglas Earl Lee, ki verjetno ve o Birtu največ med tistimi, ki so bili na pravi strani zakona. "Če bi imel boljši začetek življenja in bi mu bila izobrazba dostopnejša, ne bi končal, kot je. Bil je prijazen do živali, enkrat mi je dejal, da raje ubije človeka kot psa. Verjel sem mu!" so bile besede Douglasa Earla Leeja.

Po besedah nekdanjega šerifa je Birt ubil 56 ljudi, s čimer je prvi na lestvici večkratnih morilcev v državi Georgia po številu žrtev. Kljub Birtovemu slovesu serijskega morilca je bil obsojen za le tri umore. Eden je bil ustrelitev Donalda Chanceyja leta 1972 v okrožju Barr; Chancey je bil sicer član Dixie mafije, a naj bi se bil združbi izneveril. Leta 1973 pa je Birt v mest Wren mučil ter zadavil Loisa in Reida Oliverja Fleminga, stara 72 in 75 let.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?