Pet sprememb življenjskega sloga za boljši jutri

NR
28.10.2018 05:00

Že občutek, da v svoje življenje uvajamo pozitivne, čeprav majhne spremembe, nam lahko da veliko moči. Vsak dan je treba narediti kaj dobrega zase.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mogočni klic gozda

Ko komu diagnosticirajo duševno motnjo, kot je denimo depresija ali anksioznost, mu običajno predpišejo psihoterapijo in zdravila, medtem ko se o življenjskih dejavnikih, ki vplivajo na naše duševno zdravje in jih lahko sami spremenimo, ne govori veliko. Tudi ljudje, ki ne trpijo za takšno ali drugačno duševno boleznijo, velikokrat iščejo načine, s katerimi bi si lahko izboljšali razpoloženje, zmanjšali stres in vsak dan storili kaj dobrega zase.

Izboljšajte svojo prehrano in se začnite gibati

Polnovredna hrana, kot so denimo zelena listnata zelenjava, stročnice, polnozrnata žita, pusto rdeče meso in morski sadeži, vsebuje hranila, ki so pomembna za optimalno delovanje možganov. To je hrana, bogata z magnezijem, folati, cinkom in esencialnimi maščobnimi kislinami. Pomembno vlogo pri delovanju možganov imajo tudi živila, kot so jagode, čaj, temna čokolada, vino in nekatera zelišča, ki vsebujejo veliko polifenolov.

Opustite slabe navade

Če bi si radi izboljšali zdravje, je priporočljivo, da opustite slabe navade, kot sta denimo pretirano uživanje alkohola in zloraba raznih substanc. Pri ljudeh, ki so odvisni od alkohola ali mamil, je v primerjavi z drugimi večja verjetnost, da se bo pri njih razvila kakšna duševna bolezen. Poleg tega je njihovo duševno zdravje običajno že tako načeto. Nekatere raziskave so pokazale, da utegne imeti uživanje majhnih količin alkohola, predvsem vina, koristne učinke pri preprečevanju depresije, toda najnovejše študije razkrivajo, da to ni res in da uživanje majhnih količin alkohola nima nobenih pozitivnih učinkov na delovanje možganov.
Pomemben korak je tudi opustitev kajenja. Od nikotina odvisni ljudje so vedno znova izpostavljeni sindromu odtegnitve, katerega znaki so med drugim razdraženost, napetost in hrepenenje po cigaretah, kar seveda močno vpliva na razpoloženje. Obvladovanje prvih simptomov odtegnitve nikotina morda res traja nekaj časa, toda možgani se sčasoma prilagodijo. Opustitev kajenja povezujejo z boljšim razpoloženjem in manjšo anksioznostjo.

Poskrbite, da boste dovolj počivali in spali

Namen tehnik za higieno spanja je izboljšati kakovost spanca in odpraviti nespečnost. Predvsem je pomembno, da nadziramo vnos kofeina, da ne poležavamo v postelji (spat gremo ob določeni uri in vedno spimo enako dolgo) ter da skrbimo za to, da vsako jutro vstanemo ob istem času.
Nekateri ljudje lažje funkcionirajo zjutraj, drugi zvečer, zato je idealno, če si lahko privoščimo določeno mero prilagodljivosti, zlasti pri delovnem času. Pomembno je tudi, da se ne silimo spati - če ne moremo zaspati v približno dvajset minutah, potem je bolje, da vstanemo in misli usmerimo v kakšno aktivnost, vendar ob minimalni svetlobi in stimulaciji, dokler zares ne postanemo utrujeni.
Drugi temelj kakovostnega spanca je, da tik pred odhodom v posteljo nismo toliko izpostavljeni svetlobi, zlasti modri svetlobi, ki seva od prenosnih računalnikov in pametnih telefonov. S tem spodbudimo izločanje melatonina, kar nam pomaga zaspati.
Za obvladovanje stresa je pomembno, da namenimo dovolj časa sproščanju in prostočasnim aktivnostim. Za duševno zdravje je koristno tudi ukvarjanje z raznimi hobiji, zlasti če ti vključujejo telesno aktivnost.

Pojdite v naravo

Ko sije sonce, se nas večina počuti srečnejše. Zadostna izpostavljenost sončnim žarkom prispeva k ohranjanju ustreznih ravni serotonina - hormona sreče in dobrega razpoloženja. Spodbuja tudi tvorbo vitamina D, ki prav tako pozitivno vpliva na naše duševno zdravje, ter ob primernem času pomaga regulirati naš cikel spanja in budnosti. Kljub temu je treba tudi v tem primeru ravnati po pameti, saj lahko zaradi pretiranega izpostavljanja soncu zbolimo za kožnim rakom. Zato bi morali pri sončenju upoštevati priporočila o tem, v katerem delu dneva in leta se je priporočljivo nastavljati sončnim žarkom ter kako dolgo se lahko zadržujemo na soncu glede na naš tip kože.
Premisliti bi morali še o omejitvi izpostavljenosti okoljskim toksinom, kemikalijam in drugim onesnaževalcem, vključno s hrupom, ter omejiti uporabo pametnega telefona, računalnika in televizije, če se nam zdi pretirana. Najboljši protistrup za vse to je bivanje v naravi. Študije so pokazale, da se lahko z gibanjem v naravi izboljšata človekova samozavest in razpoloženje. V nekaterih predelih Azije menijo, da je preživljanje časa v gozdu, čemur tam pravijo gozdna kopel, najboljši recept za preprečevanje in lajšanje duševnih težav.

Poiščite pomoč, ko jo potrebujete

Poleg rastlinja imajo pozitiven učinek na nas tudi živali. Raziskave kažejo, da ima skrb za hišnega ljubljenčka veliko koristnih učinkov. Na našo dobrobit izredno pozitivno vplivajo še terapije z živalmi, denimo s konji, mačkami, psi in celo delfini.
Uvajanje pozitivnih sprememb v življenje seveda ne more nadomestiti zdravil ali psihoterapije. Prej bi morali nanje gledati kot na dopolnilo k terapiji. Čeprav so spremembe življenjskega sloga večinoma pozitivne, so lahko nekatere, denimo odrekanje hitri prehrani in alkoholu ter opustitev kajenja, precejšen izziv, če so nam ti doslej služili kot nekakšna psihološka bergla. Uvajanja takih sprememb bi se zato morali lotiti premišljeno in ob podpori strokovnjaka.
Stroga abstinenca od nikotina ali alkohola, zahtevna dieta ali program vadbe lahko povzroči dodatno trpljenje in morebiti pri nas sproži občutek slabe vesti, če nam ne uspe izpolniti vseh pričakovanj. Zato bodite popustljivi do sebe. Vedno se ustavite za trenutek in premislite, kako ste se počutili po hranljivem polnovrednem obroku, po sprehodu v naravi, na katerega ste se odpravili s prijateljem, ali potem, ko ste se dobro naspali, ne da bi pred odhodom v posteljo popili kozarec vina ali kakšne druge alkoholne pijače. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta