Pet najboljših krajev za družinske počitnice v divjini

NR
14.02.2021 04:40
Predlogi nepozabnih doživetij za čase, ko ne bomo v (korona)krizi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sredi turkizno modrega Karibskega morja Foto: Profimedia
Profimedia

Pri načrtovanju družinskih počitnic moramo biti pozorni na veliko stvari. Izbira prave destinacije je zato včasih precej težko opravilo. Veliko je odvisno od dolžine družinskega oddiha in od primernosti aktivnosti za otroke različnih starosti.

Toda ena stvar je popolnoma jasna: otroci naravnost obožujejo divje živali in presenečenja. Zato se namesto na plažo ali v zabaviščni park raje odpravite v naravo in obiščite katero od destinacij, ki jih predlaga spletni portal Lonely Planet in ki so idealne za opazovanje prostoživečih živali v njihovem naravnem okolju.

Če se boste odpravili na Galapaško otočje poskakovat s pingvini, na safari v Kenijo poslušat levje rjovenje ali na Kajmanske otoke snorkljat z morskimi želvami, boste družinski album nedvomno napolnili s številnimi nepozabnimi spomini. Ne le da se boste vi in vaši otroci na teh destinacijah seznanili z nevarnostmi, ki pretijo različnim vrstam prostoživečih živali, ampak boste hkrati izvedeli, kako lahko pomagate zaščititi in ohraniti ta čudovita bitja in njihova naravna okolja.

Naravni rezervat Sepilok, Borneo

Borneo se ponaša z vlažnim tropskim podnebjem, bujno vegetacijo in nedotaknjenimi deževnimi gozdovi, ki so dom številnih vrst prostoživečih živali. Hkrati je to eden zadnjih krajev na svetu, kjer skupaj živijo tigri, nosorogi, orangutani in sloni. Lokalna turistična agencija Borneo Eco Tours za družine z otroki organizira obisk naravnega rezervata Sepilok, kjer prebiva velika skupina orangutanov. Otroci imajo tam priložnost opazovati mladiče orangutana med hranjenjem ter se veliko naučiti o tej redki vrsti opic in njenem naravnem okolju. Na Borneu prebivajo tudi predstavniki številnih drugih redkih živalskih vrst, na primer opice rilčarji, bradate divje svinje, dimasti leopardi, marmorne mačke in pigmejski sloni. Družinam so na voljo posebne odprave, namenjene opazovanju letečih lemurjev in žab, ki se premikajo s svetlobno hitrostjo.

Afriški narodni parki in rezervati

Za vse otroke, ki obožujejo živali, safari po katerem od afriških narodnih parkov pomeni uresničitev sanj. V Afriki prebivajo najbolj občudovane in tudi najbolj ogrožene živalske vrste na svetu. Potem ko jih bodo imeli otroci priložnost opazovati v njihovem naravnem okolju, bodo o njih izvedeli še veliko več.

Poleg tega, da omogočajo opazovanje prostoživečih živali v divjini, ponujajo safariji še celo vrsto drugih edinstvenih in vznemirljivih aktivnosti, med drugim taborjenje pod zvezdnatim nebom in bivanje v lesenih kočah, iz katerih je mogoče opazovati črede zeber. Družine na safariju spremlja zasebni vodič, ki ima tudi vlogo učitelja. Če ne veste, kje začeti, vam priporočamo, da se najprej odpravite v sloviti tanzanijski narodni park Serengeti ali kenijski narodni park Masai Mara, kjer boste skoraj zagotovo srečali vse predstavnike tako imenovane velike peterice (lev, leopard, afriški slon, črni nosorog in kafrski bivol). Če radi zavijete z urejenih poti, obiščite narodni park Liuwa v Zambiji, kjer boste priča eni največjih migracij gnujev na svetu.

Galapaško otočje, Ekvador

Galapaško otočje, arhipelag različno velikih otokov in čeri pred obalo Ekvadorja, je uvrščeno na seznam Unescove svetovne naravne dediščine, saj je dom številnih redkih prostoživečih živali - od lajajočih morskih levov in modronogih strmoglavcev do bioluminescentnega planktona, morskih želv in pingvinov. Na otokih Sanibel, Santa Cruz, Florena in Santiago prebivajo tudi znameniti rožnati flamingi, znani po tem, da stojijo samo na eni nogi in se prehranjujejo obrnjeni navzdol.

Otroci se bodo z veseljem odpravili snorkljat in potapljat v kristalno čisto morje pred otočkoma Darwin in Wolf, da bi srečali morske pse, ali na pohod po okolici Tagus Cova, kjer živijo galapaški pingvini in želve velikanke. Da boste res srečali vse omenjene živali in si zagotovili nepozabne počitnice, dopustujte z agencijo Quasar, ki ponuja osem- in petnajstdnevna all inclusive križarjenja, zasnovana posebej za družine.

Kajmanski otoki

Kajmanski otoki, ki se nahajajo sredi turkizno modrega Karibskega morja, so že od nekdaj priljubljena počitniška destinacija za družine. Tja jih poleg peščenih plaž vabi tudi pestra populacija divjih živali tako na kopnem kot v morju. Pojdite se z otroki potapljat na plažo Sedem milj, da si bodo lahko od blizu ogledali enega od najbolje ohranjenih koralnih grebenov na svetu. Med opazovanjem živo rdečih koral jih bodo spremljale jate pisanih rib in morskih želv. Na dnu morja pa tam leži tudi več kot sto ladijskih razbitin.

Na Velikem kajmanu, največjem otoku Kajmanskih otokov, je naravni rezervat Blue Iguana, kjer lahko obiskovalci opazujejo domorodne in izredno redke modre legvane. V rezervatu se z rejskimi programi trudijo obnoviti populacijo teh živali. Javna plaža Spotts je priljubljen kraj za opazovanje želv. Obiskovalci lahko plavajo in se potapljajo z njimi, vendar se morajo pri tem zavedati, da gre za divje živali, kar pomeni, da se jim ne smejo preveč približati in se jih dotikati.

Laponska, Finska

Daleč na severu Finske, znotraj arktičnega kroga, se nahaja pokrajina Laponska. In tam je vasica Rovaniemi, kjer ima svoj dom Božiček. Otroci bodo navdušeni nad obiskom Božičkove dežele in nad vsem, kar ponuja. Po obisku Božičkovega doma se lahko odpravite opazovat neulovljive rise, sive sove in ogromne rjave medvede. Poleti lahko v katerem od tamkajšnjih dvesto tisoč jezer ujamete jezersko zlatovčico ali mavrično postrv ter ju nato izpustite nazaj na prostost. Pozimi lahko obiščete farmo haskijev, nato pa se s sanmi, ki jih vlečejo haskiji ali severni jeleni, popeljete na panoramsko vožnjo po zasneženi okolici.

Finska razglednica Foto: Profimedia
Profimedia

Turistična agencija Wild Finland ponuja safarije, na katerih otroci spoznavajo domorodne vrste prostoživečih živali in se naučijo delati odlične fotografije. Če boste imeli srečo, boste lahko opazovali osupljiv polarni sij, ki se tam včasih pojavi v zimskih mesecih, predloge sklene Lonely Planet. (nr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta