Pecivo in prazniki: Božični čas je sladke barve

Zora Štok Zora Štok
16.12.2018 03:45

Bolj ko se bližajo prazniki, bolj doma zadiši po vanilji, kardamomu in cimetu, začimbah, ki nekako simbolizirajo konec starega leta in začetek novega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Božično deblo, tradicionalna francoska božična sladica
Profimedia

Drobno pecivo najrazličnejših oblik in okrašeno z barvami naznanja, da je družinski praznik tik pred vrati. A razen drobnih sladkosti so priljubljene božične sladice lahko tudi prave torte, kolači, pite in rulade. Slovenci se ob največjih praznikih ponašamo s potico, ta običajno ne manjka niti na božični mizi.
V Nemčiji je tradicionalna božična sladica tako imenovani stollen, na poseben način zavita štruca iz kvašenega testa s suhim in kandiranim sadjem, med katerim ne smejo manjkati rozine, oreški in številne začimbe, nepogrešljiva sta cimet in kardamom. Francozi se ponašajo s svojim božičnim deblom. To je rulada, premazana s čokoladno kremo in z vzorcem drevesne skorje, oblikovana pa kot debelejša veja. Pogosta božična sladica pri Francozih so tudi profiteroli, posamični ali naloženi v obliki stožca. Kolački iz paljenega testa so nadevani z vaniljevo kremo in preliti s čokolado.

Globalni plum puding

Veliko opravka z božično sladico si dajo Skandinavci. Njihov kransekake izvira iz leta 1700, gre za sladico iz beljakovega testa z mandlji. Testo se oblikuje v različno velike kroge, zlepljene z belo kremo, ki se nalagajo drug na drugega. Torta je na koncu videti kot stožec. Tudi v Angliji se ponašajo z nekakšno zloženko, le da ni v obliki stožca, sladica je lahko okrogla ali oglata. Osnova je iz zdrobljenih keksov ali biskvitnih drobtin z maslom, ta je prelit s karamelno kremo, sledi plast tanko narezanih banan, te pa so prekrite s stepeno sladko smetano. Okras iz karamelne omake in čokolade samo še zaključi to okusno božično poslastico. Seveda pa pri Angležih ne moremo mimo njihovega tradicionalnega plum pudinga. Čvrsto pecivo s suhim in kandiranim sadjem in prepojeno z žganjem je znano po vsem svetu, ponekod v njihovi skupnosti velja celo pravilo, da za praznik jedo tistega, ki so ga pripravili leto prej, tako da so sestavine res dodobra prepojene. Poljaki za božič radi pripravijo kaj s čokolado. Kolač babka je posebej priljubljen. Terja nekaj potrpežljivosti pri pripravi, saj je iz vzhajanega testa, nadev je pri tem na nekoliko posebno zavitem kolaču pripravljen iz čokolade in oreškov.

Skandinavci si med decembrskimi prazniki dajo opravka s pripravo stožčaste torte iz beljakovega testa.
Profimedia

Staro z novim

Po tem kratkem in sladkem izletu po svetu velja poudariti, da seveda ni nujno, da se držimo tradicije. Za praznično mizo lahko pripravimo tudi številne druge kolače, torte in pite. Različni šarklji iz umešanega ali kvašenega testa bodo prav tako pričarali praznično vzdušje, sploh če okus obogatimo s pomarančno aromo, s cimetom, ingverjem, rumom, klinčki in še kakšno aromatično začimbo. Različne kroglice, povaljane v pisane sladkorne drobtine, oreške ali pistacije bodo okras vsake mize, praznično okrašeni mafini prav tako.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta