Osamimo virus, ne sebe

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
05.04.2020 02:50

Nisem učitelj, je pa bil pedagoški poklic moja rezervna opcija, zato sem končal mariborsko III. gimnazijo, pedagoško. Zdaj sem pred koncem stažiranja v šolskem svetu staršev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V ponedeljek sem se priključil učiteljem na webinarju, spletni konferenci, ki jo je v kar treh ponovitvah izpeljal dr. Kristijan Musek Lešnik. Bravo, gospod psiholog, še obstaja glas razuma v koronavirusni zmedenosti. Kako ohraniti optimizem in znižati raven stresa, je bil naslov predavanja (razmišljanja), po katerem se nam je, slušateljem, krepko znižala raven stresnega hormona kortizola.
Zakaj bi se še ponoči morili z negativnimi mislimi, pred spanjem si namesto virusa v spomin prikličite tri prijetne dogodke minulega dne, svetuje Musek. Boljše se boste počutili, bolje spali, le nekaj vaje je potrebne. Ali pa poskusite komu (pa ne družinskemu članu) reči "rad te imam", tri besedice, ki delajo čudeže, je prepričan Musek, in o tem je prepričal tudi svoje študente, je povedal.
Vseprisotna je grožnja začaranega kroga (brezizhodnosti), ki lahko privede v depresijo. Ne preostane nam drugega, kot da se sami zavestno odločimo, da bomo pozitivni (vsaj v razmerju 70:30 glede na slabe misli). Najprej minimalizirajte obiske spletnih omrežij, na katerih skorajda ni več pozitivnih informacij: "Že prej so bile bolj redke, denimo v športu, zdaj pa še športa ni več in imamo samo kup negativnih informacij, ki kopičijo negativne misli, s čimer si poglabljamo skrbi; pomanjkanje optimizma (zdaj še bolj) usmerja naše prihodnje misli in interpretacije dogodkov."
Kako se otresti črnogledosti? Omejimo si stresorje (povzročitelje stresa): "Bolj ko bomo klikali negativne vesti, bolj jih bodo proizvajali." Omejimo si "čas za paniko". Iščimo pozitivne novice. Ukvarjajmo se s stvarmi, ki nas veselijo, sproščajo (vrt, pes, narava, ples, joga, knjiga, glasba, družina, film, ročna dela ...). Ohranjajmo stike s pomembnimi ljudmi, objemajte se in dotikajte. Ohranimo dnevno rutino (kar je zlasti pomembno za otroke). Zatekajmo se k humorju (med dvema filmoma izberite komedijo!), ker humor je rešilni pas na reki življenja, kot je v "klepetu" zapisala učiteljica Marija. Za konec nas je KML povabil v FB-skupino Osamimo virus, ne sebe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta