Nočna mora letalskih potnikov: prtljage ni! Kaj storiti?

Gregor Grosman Gregor Grosman
14.07.2019 06:47

Ob prijavi na let 81 odstotkov letalskih potnikov odda vsaj en kos prtljage, a vsi je po pristanku ne dočakajo na tekočem traku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Ali ste se na letališču že znašli pred trakom za prtljago, kjer ste na svoj kovček čakali zaman? Običajno optimistično počakamo do konca, dokler vsi ostali potniki ne dvignejo svoje prtljage in se trak končno ne ustavi. Šele takrat si priznamo, da je letalska družba najverjetneje izgubila ali založila našo lastnino. Do takšnih situacij pride največkrat takrat, ko do cilja menjavamo letala, morda tudi letalske družbe, manj pogosto pri direktnem letu. V zadnjem letu je večje število letalskih družb vpeljalo sledilne sisteme za oddano prtljago na ključnih točkah: pri prijavi na let, nalaganju v tovorni prostor letala, transferju in dostavi na ciljni destinaciji, v raziskavi o izgubljeni prtljagi ugotavlja organizacija SITA. V letnem poročilu izpostavlja, da je v letu 2018 4,36 milijarde potnikov oddalo več kot 4,27 kosa prtljage, obe številki pa se povečujeta. Lani so zaznali rekorden padec števila izgubljenih kovčkov v zadnjem desetletju, saj se je na tisoč potnikov izgubilo 5,69 kosa prtljage. V 46 odstotkih primerov so krivdo za izgubo pripisali prej omenjeni menjavi letala ali letalskega prevoznika.

Poenotenje standardov

Od junija 2018 je za vse članice združenja IATA obvezna implementacija uredbe 753. Gre za zahtevo, da letališča spremljajo vsak kos oddane prtljage od začetka do dostave na cilju. Pri tem bodo uporabili tehnologijo RFID, za to so se predstavniki IATA odločili na letnem zasedanju 2. junija, saj je tehnologija cenovno dovolj ugodna, omogoča sledenje in obdelavo podatkov v realnem času in z 99,98-odstotno natančnostjo daje točnejše podatke kot obstoječe črtne kode. Prav tako sodobna tehnologija omogoča obveščanje potnikov o morebitnih zapletih in težavah, kar si v različnih primerih želi od 59 do 74 odstotkov potnikov. Alexandre de Juniac, prvi mož organizacije IATA, je po glasovanju za RFID dejal, da bodo sodobni standardi za sporočanje pomagali zmanjšati težave z oddano prtljago za četrtino, izgubljene in založene kovčke pa bo mogoče najti hitreje.
Letališče mora biti po določilih uredbe 753 zmožno dokazati dostavo oziroma prejem prtljage, ko pride do spremembe skrbništva, voditi seznam vseh kosov prtljage in omogočati izmenjavo teh podatkov z drugimi letalskimi prevozniki. Leta 1945 je združenje IATA ustanovilo 57 članic, danes je v organizacijo včlanjenih več kot 290 letalskih družb iz 120 držav, ki predstavljajo 82 odstotkov svetovnega zračnega prometa. Članica je tudi Adria Airways.

Če vaša prtljaga ni prišla na cilj, boste morali izpolniti obrazec o izgubljeni prtljagi.
Reuters
Reuters

Če na cilju vaše prtljage ni

Ko ugotovite, da vašega kovčka ni, je prvi korak, da stopite do območja, kjer se nahaja prtljaga večjih dimenzij. Če boste tudi tam neuspešni, in resnično vse kaže na to, da vaša prtljaga ni prišla na cilj, boste morali izpolniti obrazec o izgubljeni prtljagi. To storite pri uslužbencu letalske družbe, s katero ste leteli (če jih je bilo več, pri tisti, s katero ste leteli na zadnjem letu), in sicer še v območju "baggage claim", torej tam, kjer ste čakali na prtljago. Vaš kos prtljage boste morali čim bolj podrobno opisati, poročilu boste morali dodati tudi listek za prtljago, ki ste ga dobili ob prijavi na let (check-in). Običajno ga uslužbenci nalepijo na kupon za let, torej letalsko vozovnico, če te nimate (je digitalna), na potni list ali vam ga preprosto predajo in ga sami spravite na varno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta