Nizke ravni testosterona pri moških

Polajnko Malek Vesna
09.06.2024 04:00

Nove študije o vplivu ravni testosterona na življenjsko dobo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Erektilna disfunkcija se pogosto pojavi veliko prej kot simptomi bolezni.
Canstockphoto

Dolgo smo mislili, da testosteron skrajšuje življenje moških. To so potrdile tudi raziskave na kastriranih živalih in korejskih evnuhih. Toda zdaj nova študija, ki so jo opravili raziskovalci z Univerze v Zahodni Avstraliji in je bila objavljena v reviji Annals of Internal Medicine, te ugotovitve postavlja pod vprašaj. Raziskovalci so opravili metaanalizo izsledkov enajstih visokokakovostnih študij o vplivu ravni testosterona na življenjsko dobo. V okviru teh študij so znanstveniki moške spremljali vsaj pet let. Izkazalo se je, da so udeleženci z najnižjimi ravnmi testosterona pogosteje umirali pred drugimi. Vzroki za njihovo smrt so bili sicer različni, toda poglobljena analiza je pokazala, da so največkrat umrli zaradi bolezni srca, te pa so še vedno glavni vzrok smrti moških po vsem svetu.

Zanimivo pa je, da lahko isti proces, ki je vzrok za razvoj srčnih bolezni, prispeva tudi k erektilni disfunkciji - nezmožnosti doseganja in ohranjanja erekcije, nujne za spolni odnos. Erektilna disfunkcija se pogosto pojavi veliko prej kot simptomi bolezni srca in je lahko zgodnji opozorilni znak za obstoječe ali prihodnje težave s srcem. Znano je, da ima testosteron velik vpliv na erektilno funkcijo, kar je še en dokaz o obstoju povezave med ravnmi tega hormona in srčnimi boleznimi.

Raven testosterona se pri moških s staranjem znižuje. Po tridesetem letu vsako leto upade za približno en odstotek. Temu procesu pravimo tudi moška menopavza ali andropavza. To upadanje je vsaj delno posledica postopnega zmanjševanja sposobnosti mod, da proizvajajo testosteron, in signalov, ki jim to narekujejo. Lahko pa to upadanje pospešijo tudi drugi dejavniki, vključno s kroničnimi boleznimi.

Kokoš ali jajce?

Ali torej nizke ravni testosterona povzročajo bolezni ali pa so te krive za nizke ravni testosterona? Ena od omejitev nove študije je, da z njo ni bilo mogoče potrditi, ali so nizke ravni testosterona neposredni krivec za povečano tveganje za smrt. Ravni testosterona se znižajo zaradi bolezni, zato bi lahko bile pokazatelj že prisotnih bolezenskih stanj, ki povečujejo možnost za prezgodnjo smrt. To še posebej velja za bolezni, ki jih spremlja dolgotrajno vnetje, med katere spada tudi debelost. K razjasnitvi te povezave pripomore tudi dogajanje, ki so ga opazili pri bolnikih z rakom na prostati. Ko se rak razširi, bolniku predpišejo zdravila, ki drastično znižajo raven testosterona. Ta zdravila sicer uspešno ustavijo raka prostate, vendar hkrati pri bolnikih povečajo tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

Čeprav je nizek testosteron lahko pokazatelj nekaterih že obstoječih bolezni, je očitno do neke mere tudi dejavnik, ki prispeva k razvoju novih obolenj in celo smrti. Dejansko je zelo težko določiti, katera raven testosterona je pravzaprav "nizka". Samo z merjenjem ravni testosterona ni mogoče ugotoviti, kakšna raven je za nekoga ustrezna. Raven, ki je za enega moškega prenizka, za drugega morda ni. Raziskovalci uporabljajo povprečne ravni testosterona pri številnih ljudeh iz različnih populacij, da bi ugotovili, katere so normalne vrednosti, ter identificirali ljudi, pri katerih te niso prisotne in ki imajo hkrati z njimi povezane bolezni. To je zdravnikom v pomoč pri prepoznavanju in zdravljenju bolnikov.

Toda tako posploševanje je zapleteno in mora biti obsežnejše, da se ti trendi pokažejo. Nova metaanaliza je pokazala, da je mogoče povečano tveganje za smrt pri moških opaziti predvsem pri zelo nizkih ravneh testosterona. Pri tem je pomembno poudariti, da znižane ravni testosterona pri posamezniku očitno povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt, pri čemer ni pomembno, katere ravni na splošno veljajo za normalne.

Ohranjanje zdravih ravni testosterona

Spričo teh tveganj, povezanih z nizkimi ravnmi testosterona, se morda sprašujete, ali jih je mogoče preprečiti. Prvič, moški bi se morali vsekakor izogibati stvarem, ki jih znižujejo. To lahko storijo z zdravim življenjskim slogom in ohranjanjem zdrave telesne teže. Če so ravni testosterona vseeno nizke, je ena od možnosti tudi nadomestno hormonsko zdravljenje. Vse več je dokazov, da nadomestno hormonsko zdravljenje pri nekaterih moških prispeva k zmanjšanju nekaterih tveganj, povezanih z nizkimi ravnmi testosterona, vključno s prezgodnjo smrtjo zaradi kateregakoli vzroka in srčnega infarkta. Nadomestno zdravljenje s testosteronom sicer povzroča polemike, saj so še vedno prisotni pomisleki, da utegne povzročati srčni infarkt.

Večina dokazov za zdaj sicer nakazuje, da nadomestno zdravljenje s testosteronom ne povečuje tveganja za razvoj bolezni srca. Kljub temu bodo morali znanstveniki opraviti še več raziskav, da bi ugotovili, ali lahko ta terapija izboljša zdravje srca pri moških. Čeprav obstaja upanje, da utegne testosteron pri moških prispevati k zmanjšanju tveganja za prezgodnjo smrt zaradi srčnega infarkta, pa kaže, da bo minilo še precej časa, preden bo to zdravljenje postalo splošno dostopno. Do takrat pa bi bilo dobro, če bi moški ustrezne ravni testosterona vzdrževali z zdravim življenjskim slogom.

(Daniel Kelly/The Conversation)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta