Nekoč Andrej, danes Andreja, glavna Bosanka na svetovni modni sceni: Kar imamo med nogami, nas ne določa kot osebe

Denis Živčec Denis Živčec
04.09.2022 04:45

Andrej, ki je nekoč v Tuzli sanjal o svetu blišča, je danes ena najbolje plačanih avstralskih manekenk. Noro fotogenični obraz že leta navdihuje modne velikane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Pejić ima enega najbolj fotogeničnih obrazov v modni industriji.
Reuters

Bosansko-hercegovska manekenka Andreja Pejić je modni svet osvojila, še preden se je leta 2014 odločila za operacijo potrditve spola, danes pa niza uspehe na modnem in igralskem področju.

Andreja se je rodila kot Andrej leta 1991 v Tuzli. Njeni starši so se ločili kmalu po njenem rojstvu. Njo in brata Igorja sta vzgajali mama in babica, zaradi vojne, ki je divjala v Bosni in Hercegovini, pa se je družina preselila v Avstralijo. Po končanem šolanju se je zaposlila v verigi hitre prehrane in tam jo je opazil modni agent ter jo uvedel v svet mode. Hitro so jo opazili in zaposlili znani svetovni oblikovalci. Že od začetka je odpirala moške in ženske revije Jean-Paula Gaultierja, Models.com pa jo je uvrstil na lestvici 50 najboljših modelov na svetu na visoko 18. mesto. Istega leta je bila uvrščena na seznam 100 najbolj seksi žensk na svetu.

Roditi namerava pet otrok

Leta 2013 je prišla na naslovnice svetovnih medijev, ko je objavila novico o spremembi spola in o tem odkrito spregovorila. "Ljudje so mi govorili, da bom izgubila to, kar nosim v sebi, in da ne bom več zanimiva, saj je na svetu že veliko lepih deklet," je povedala v intervjuju za Vogue, leto pozneje pa je prestala poseg in pravi, da odločitve ne obžaluje. Andreja je uspela tudi kot igralka, svojo zadnjo letošnjo vlogo je odigrala v filmu Dalíland, zgodbi o čudnem in fascinantnem zakonu Salvadorja Dalija in njegove žene Gale. Igrala je francosko pevko Amando Lear, Dalijevo tesno prijateljico, ki je bila njegova muza 15 let, film pa je bil avgusta letos predstavljen na filmskem festivalu v Torontu, na filmska platna bo prišel septembra.

Iz dečka, ki se je nekoč v Tuzli prepričeval, da mora biti nekaj, kar v resnici ni, je nastala avstralska milijonarka.
Profimedia

Nekdanja svetlolaska je danes rjavolaska, mnogi se strinjajo, da ji rjavi lasje odlično pristajajo. Andreja je zaradi transspolnosti pridobila veliko oboževalcev, na instagramu ji sledi več kot 450 tisoč ljudi, v zadnjem času pa objavlja predvsem nenavadne črno-bele posnetke. Zanimivo je, da je ena najbogatejših manekenk v Avstraliji. Njeno premoženje ocenjujejo na okoli milijon in pol dolarjev. O njenem ljubezenskem življenju ni znano nič, govorilo se je, da se je leta 2013 poročila z modnim oblikovalcem Rembrandtom Remyjem Duranom, a se je pozneje izkazalo, da gre zgolj za govorice.

Dve transikoni. Andreja Pejič in Caitlyn Jenner, nekoč Bruce Jenner iz resničnostnega klana Kardashian-Jenner
Profimedia

Z leti se je Andreja naučila spretno upravljati medijsko pozornost in ugotovila je, da ljudje preprosto obožujejo, kadar v intervjujih natrese kaj provokativnega. Tako je leta 2013, takrat še kot androgeni maneken Andrej, izjavila, da je le navadna slovanska punca, ki se rada igra s samurajskimi meči. O sebi je praviloma govorila v ženskem spolu, ker meni, da ima žensko dušo. Priznala pa je, da živi med moškim in ženskim spolom. Vsaj takrat je bilo tako. "Nase gledam predvsem kot na človeško bitje. Trenutno živim življenje nekje med ženskim in moškim spolom, a očitno je, da imam žensko dušo. Nosim ženstvena oblačila, a moj stil je bolj rokerski kot seksi," je izjavila. Na vprašanje, ali načrtuje družino, pa je izstrelila: "Da, seveda, nameravam roditi pet otrok." Komentirala je tudi sodelovanje z glasbenikom Davidom Bowiejem, ki jo je angažiral v svojem spotu. "Bowie je zame legenda. Izkušnja je bila odlična, to je bila ogromna čast. On je čudovit, zelo racionalen in skromen človek," je dejala Andreja. Istega leta je krasila naslovnico januarske številke srbske izdaje modne revije Elle.

Provokativni Jean-Paul Gaultier je leta 2011 Andrejo Pejić na modno brv poslal v podobi neveste in dvignil oblak prahu.
Profimedia

Povedati svojo zgodbo je družbena odgovornost

Kot 23-letna manekenka je postala prva transseksualna oseba, ki se je pojavila na naslovnici ameriške izdaje revije Vogue. "Okolica ti ne pove, kaj si v resnici. Mislila sem, da sem gej, ampak nisem spadala tja ... mislila sem si tudi, da je želja biti ženska le nekaj, kar si zamišljam. Rekla sem si, da se moram obnašati kot moški in biti 'normalna'." Na instagramu je zapisala tudi: "Če bi mi na začetku manekenske kariere rekli, da bom nekoč pristala na štirih straneh ameriške revije Vogue, ne bi verjela. V bistvu so mi različni ljudje večkrat rekli, da nimam možnosti priti v Vogue." Že leto pred naslovnico Vogua je za revijo People povedala, da je vedno sanjala, da bi bila deklica: "S svetom želim deliti svojo zgodbo, ker mislim, da je to tudi moja družbena odgovornost. Upam pa, da je družba že odprta za takšne odkrite pogovore o tem."

Skoraj ga ni uglednega oblikovalca, ki s skrivnostno lepo Andrejo Pejić še ni sodeloval.
Reuters

Pred petimi leti so podobno drzno potezo naredili tudi pri francoskem Voguu. Prvič je namreč tako pomembna revija v svetu mode objavila fotografijo gole transseksualke, na kateri je videti del moških genitalij. To je bila brazilska manekenka Lea T. Seznam slavnih, ki so se odločili za operacijo potrditve spola, je iz leta v leto daljši. Chaz Bono, ki se je rodil kot hči pevki Cher in Sonnyju Bonu, je leta 2009 sporočil, da je spremenil spol. Tudi slavna Laverne Cox, ki se je spomnimo iz priljubljene serije Oranžna je nova črna, se je rodila kot moški. Thomas James Gabe, pevka skupine Against Me!, je leta 2012 najavila, da bo spremenila spol in ime v Laura Jane Grace. "Kar imamo med nogami, nas ne določa kot osebe," meni Andreja Pejić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta