zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

V NEDELJO

Na krilih filmskega jezika: Vsak film nosi pečat svojih mladih ustvarjalcev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako nastane animirani film?
Miha Turk

Kako majhni otroci so že filmski ustvarjalci? Kako dobri ustvarjalci video vsebin so lahko otroci? In kaj so kriteriji dobrega filma, ko gre za najmlajše avtorje? Novo mesto je gostilo najbolj kreativne mlade filmske ustvarjalce, kjer so vzniknili tudi odgovori na ta vprašanja. Izkazalo se je, da so lahko tudi šolarji od prvega do devetega razreda kreativni snemalci, režiserji in scenaristi. Seveda ob pomoči svojih mentorjev. V Kulturnem domu v Novem mestu je potekala posebna prireditev, posvečena ustvarjalnosti otrok imenovana: Srečanje najmlajših video in filmskih ustvarjalcev Slovenije.

Med osnovnošolci je zanimanja za filmsko ustvarjanje veliko, ljubiteljev in kreatorjev video in filmskih vsebin je vsako leto več. Zato je tudi izbor del na natečajih vedno bolj zahtevno delo za selektorje. Letos je to odgovorno nalogo na 57. Srečanju pod okriljem JSKD sprejela gledališka in filmska režiserka Kaya Tokuhisa. Prijavilo se je 44 osnovnih šol s prav toliko filmčki, izbrala je najboljših 15. Njen subtilni čut za umetnost in tej lastno estetiko pa dopolnjuje dejstvo, da je tudi likovna umetnica, pevka in igralka. "Letošnji najmlajši filmski ustvarjalci so se lotili najrazličnejših žanrov in tem. V izboru so bili predstavniki kriminalke, detektivke, trilerja, grozljivke, drame, komedije, dokumentarnega, pravljičnega, pustolovskega, znanstvenofantastičnega, animiranega, izobraževalnega in aktivističnega filma. Iz obširnega nabora je bilo - tako kot že lani - težko izluščiti najboljše, ki so se uvrstili na zaključno projekcijo, saj ima prav vsak film v sebi pečat svojih ustvarjalcev, ki je nekaj posebnega in neponovljivega. Mladi filmski ustvarjalci vsako leto presenečajo in navdušujejo z izvirnimi idejami, ki jih v svet pošljejo na krilih filmskega jezika."

Štajerske barve je zastopala mariborska OŠ Ludvika Pliberška, natančneje udeleženci tamkajšnje filmske vzgoje 1, predstavili so film Ludvik. "V kratkem animiranem filmu Ludvik se v vsakem trenutku odraža barvita igrivost, ki so jo učenci vložili v svoje delo. Kratki film očara s preprosto, a prikupno zgodbo, ki je umeščena v simpatično oblikovan likovni svet, oživi pa jo prepričljiv glas talentiranega mladega igralca," je o Ludviku povedala selektorica Tokuhisa.

Na srečanju so podelili tudi nagrado za najboljši film, ki ga je izbrala otroška žirija. Ta je za zmagovalca razglasila film Lopovi in policaji filmske šole v Mladinskem EPI centru Piran. "Lopovi in policaji je film, ki ga odlikujejo dinamičnost dogajanja, lahkotnost izvedbe in jasna režijska vizija. Poznavanje rabe filmskega jezika je očitno in z očividno uspešnim sodelovanjem celotne ekipe omogoči, da namesto sredstev v ospredje stopi zgodba. Razvidno je tudi, da imajo talentirani igralci zelo dobre režijske napotke in se zato lahko prepustijo delu pred kamero, kar rezultira tudi v naravnosti njihove igre. Poletno popoldne, v katero smo kot gledalci popeljani, mine v hipu, saj film ves čas uspešno ohranja gledalčevo pozornost in zanimanje," je bila nad dovršenim filmskim jezikom mladih iz Pirana navdušena tudi Kaya Tokuhisa.

V popoldanskem času so sodelujoči nabirali filmsko in video znanje in se urili na petih zanimivih delavnicah. Najmlajšim je bila namenjena delavnica o gibljivih podobah in pod vodstvom filmske animatorke Andreje Goetz so ustvarjali animacije. Osnove dokumentarnega snemanja in radovednega opazovanja sveta (tudi s pametnim telefonom) so spoznavali z režiserjem Vidom Hajnškom. Kako razviti idejo za kratek animirani film, je otrokom predstavila likovna umetnica Janja Kosi. Kaj vidi, opazi in beleži kamera, je mladim predstavila filmarka Gaja Naja Rojec. Zelo mamljivo delavnico o tem, kako z mobilnim telefonom posneti film, je vodil režiser Matjaž Jamnik.

"Pri otroški filmski produkciji ne gre toliko za zaupanje mentorja v sposobnosti svojih učencev - gre bolj za zaupanje v samega sebe. Dovolj samozavestni mentorji otroke zgolj usmerjajo, jim svetujejo, pomagajo. Otroci praviloma vedno izkoristijo priložnost ustvarjalne svobode in morebitne tehnične pomanjkljivosti nadomestijo z neverjetno vsebinsko iskrivostjo, kateri ne manjka razmislek o svetu, v katerem živijo," je povedal Matjaž Šmalc, producent za filmsko dejavnost pri JSKD in vodja letošnjega Srečanja najmlajših video in filmskih ustvarjalcev Slovenije.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?