Modni angel in nezemljan je odletel domov

Denis Živčec Denis Živčec
30.01.2022 04:30

V 73. letu starosti se je poslovil neponovljivi Thierry Mugler, ki je svet osupnil s svojim modnim futurizmom, večno spreminjajočim se obrazom in dvema ikoničnima dišavama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Thierry Mugler na modni reviji leta 1997, še preden mu je nesreča z džipom iznakazila obraz.

Reuters

Niti v sanjah si ljubitelji mode niso mogli misliti, kako črn bo letošnji januar. Na seznam modnih velikanov, ki so se poslovili, se je zapisalo še eno zelo zveneče ime. Potem ko je pred dnevi umrl legendarni italijanski modni umetnik Nino Cerruti, se je zdaj izteklo življenje tudi kultnemu francoskemu oblikovalcu Thierryju Muglerju, čigar kreacije so prevladovale v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Umrl je v nedeljo v starosti 73 let. Znan je bil po svoji fantazijski modi ter po priljubljenih in zelo uspešnih modnih revijah.

"Z žalostjo oznanjamo, da je Manfred Thierry Mugler umrl v nedeljo, 23. januarja 2022," je zapisano v objavi na njegovem uradnem računu na facebooku. Njegov agent Jean-Baptiste Rougeot je sporočil, da je oblikovalec umrl zaradi "naravnih vzrokov".

Človek, ki je izumil sodobno modno revijo

Muglerjeve drzne kolekcije so pustile močan pečat, njegova oblačila pa so bila znana po strukturiranih in prefinjenih silhuetah, ki jih je javnosti predstavil na ekstravagantnih modnih revijah.

Svoja oblačila je označeval za seksi in avantgardna. Besedi, ki jih zvezdniki ljubijo.

Profimedia

Rodil se je decembra 1948 v Strasbourgu. Kot najstnik se je pridružil baletni šoli Opera du Rhin, nato pa doštudiral na šoli za dekorativno umetnost. Že od malih nog je ustvarjal svoja oblačila s prilagajanjem kosov, ki jih je kupil na bližnjih bolšjih sejmih. V Pariz se je preselil pri 20 letih in sprva delal v baletni šoli, vendar je bil uspešnejši z oblikovanjem oblačil.

Kmalu je postal samostojni stilist in delal za različne modne hiše v Parizu, Londonu in Milanu. Leta 1973 je ustvaril lastno znamko Cafe de Paris, preden je leto pozneje ustanovil znamko Thierry Mugler. Njegova oblačila so poudarjala in slavila ženske oblike: ramena, poudarjena z blazinicami, globoki izrezi, zožen pas in zaobljeni boki.

Ob desetletnici svoje znamke je leta 1984 organiziral prvo javno modno revijo v Evropi, ki se je je udeležilo okoli 6000 ljudi. Njegove spektakularne predstavitve kreacij so bile začetnice modernega spektakla modnih revij 21. stoletja.

"Današnje modne revije so nadaljevanje tega, kar je izumil Mugler. Kolekcije so bile pretveza za modne revije," je povedal nekdanji izvršni direktor znamke Thierry Mugler Didier Grumbach. Mugler je v svoji karieri sodeloval s številnimi znanimi osebnostmi, med drugim z Jerry Hall, Naomi Campbell, Evo Herzigovo, Kate Moss, Grace Jones in Davidom Bowiejem. Še nedavno je ustvarjal tudi za Beyonce, Lady Gaga in Kim Kardashian. Na novico o njegovi smrti so se odzvali številni nekdanji sodelavci in znane osebnosti, poklonili sta se mu tudi Diana Ross in Beyonce.

Ikonična "mokra obleka," ki jo je leta 2019 na prireditvi Met Gala nosila Kim Kardashian, je bila Muglerjeva kreacija.

Profimedia

Bil je v vseh pogledih zanimiv moški. Pri 24 letih je v Parizu začel oblikovati oblačila za pariški butik Gudule. Pri 25 letih, ko je že delal kot samostojni oblikovalec, je začel oblikovati za različne blagovne znamke v Parizu, Milanu, Londonu in Barceloni.

Dve ikonični dišavi in večno spreminjajoč se obraz

V pogovoru za revijo Vice leta 2010 je Mugler svoja oblačila opisal kot seksi in avantgardna. "Vse je v tem, da se dobro poseksaš, ljubica," je dejal. In dodal: "Nikoli si nisem želel biti modni oblikovalec, ampak režiser, kar sem bil v modi in zdaj v šovu." Poleg mode je Mugler postal znan tudi po svojih dišavah. Dve ikonični sta mu uspeli. Njegov prvi parfum se je pojavil leta 1992 in se je imenoval Angel. Nekaj ​​let pozneje, leta 1996, je sledila moška različica, ki jo poimenoval Angel Men ali A*Men. Leta 2005 je predstavil svojo drugo parfumsko megauspešnico, parfum Alien (Nezemljan), leta 2010 pa je hiša Mugler v drogerije poslala še parfum Womanity.

Parfum Angel je eden najbolj prepoznavnih in najbolje prodajanih na svetu. Tudi zaradi stekleničke.

Profimedia

Ne gre prezreti, da se je skozi leta močno spremenil njegov obraz. Prestal je številne operacije na telesu in obrazu. V intervjuju za Interview Magazine, ki ga je vodila igralka Tippi Hedren, je Mugler podrobno spregovoril o svojih preobrazbah. Rekel je: "Doživel sem več nesreč. Enkrat sem trčil v džip, kar je povsem uničilo moj nos. V drugi nesreči z motorjem so mi iz noge morali odstraniti kos kovine. Potreboval sem cel kup anestezije in drugega. Vedno se mi je mudilo, ker sem bil zelo zaposlen, kirurg pa je kričal, da mora spraviti kovino iz mene." Ker so nesreče pustile sledi, je potreboval nešteto lepotnih popravkov. "Zato sem rekel: Poiščimo način, da bo to zabavno! Prosil sem kirurga, če lahko nekaj naredi z mojo brado. Vzel je delček kosti iz mojega kolka in mi ga vstavil v brado, namesto silikona ali plastike. Hotel sem, da bi moj obraz predstavljal napredek, saj sem po letih, ko sem bil vitek, očarljiv plesalec, želel postati bojevnik," je pripovedoval in trdil, da drugih vsadkov v njem ni bilo.

Leta 2019 v muzeju finih umetnosti v Montrealu. Njegov obraz je skozi leta res veliko pretrpel.

Profimedia

Za rekonstrukcijo obraza se je odločil po hudi nesreči v telovadnici, ko si je obraz močno polomil. "Če se to ne bi zgodilo, se obraza ne bi dotaknil nikoli, ko pa sem videl, da moram popolnoma prenoviti svojo brado, pa sem izkoristil priložnost in popravil še kaj," je dejal legendarni modni umetnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta