Med vlomilskim pohodom po vilah londonskih bogatašev so Tamari Ecclestone odnesli za 26 milijonov funtov nakita

Zora Štok Zora Štok
21.11.2021 04:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vlomilec Ljubomir Radisavljević je vodil skupino, ki je iz hiš treh londonskih bogatašev odnesla za 30 milijonov funtov nakita, ur in gotovine. Foto: Italijanska policija

Italijanska policija

Za policijo kriminalec, sicer brez krvavih rok, saj se ukvarja le z vlomi in to pretežno v hiše bogatašev, za nekatere pa junak. A le za tiste, ki se jim moški z zlatim rolexom na roki in za volanom ferrarija, maseratija ali drugega prestižnega avtomobila zdi "frajer". Za takšnega velja tudi 40-letni Ljubomir Radisavljević iz Srbije, ki se pred italijansko in britansko policijo trenutno skriva v Obrenovcu, mestu blizu Beograda. V Srbiji se počuti varnega, saj ta država z Veliko Britanijo nima sporazuma o izročanju storilcev kaznivih dejanj, zato je beograjsko sodišče nedavno tudi zavrnilo zahtevo britanskih organov pregona po izročitvi Radisavljevića.

Čeprav je Radisavljević že dolga leta znan zaradi vlomov (kot sta bila po tem znana njegova ded in oče), pa si je slavo prislužil decembra 2019, ko je s še tremi drugimi vlomilci v 13 dnevih vlomil v hiše treh izjemno bogatih Londončanov. Četverica je iz hiš odnesla za skupno več kot 27 milijonov funtov nakita, ur, dragih kamnov in gotovine. V največjem vlomilskem pohodu, kot so početje četverice opisali londonski časopisi, so največji plen odnesli 13. decembra iz hiše Tamare Ecclestone, hčerke nekdanjega prvega moža formule ena Bernieja Ecclestona in njegove nekdanje žene Slavice. Iz skoraj sto milijonov funtov vrednega domovanja s 57 sobami, v katerem Tamara biva s svojim možem Jayem Rutlandom (v času vloma sta bila s hčerko na počitnicah v Laponski na Finskem) so vlomilci odnesli za več kot 26 milijonov funtov nakita, ur, dragih kamnov in nekaj gotovine. Skupno je izginilo 400 kosov nakita, ur in dragih kamnov.

Tamara Ecclestone, hči nekdanjega prvega moža formule ena Bernieja Ecclestona, in njen mož Jay Rutland razmišljata o prodaji prestižnega domovanja, strah po vlomu je ostal. Foto: Reuters

Reuters

Skrivnostna romunska prostitutka

Samo ukradene ure Tamare Ecclestone so bile vredne dva milijona funtov, 400 tisoč funtov pa ure njenega moža. Poleg nakita je izginilo 125 tisoč funtov in 200 tisoč hongkonških dolarjev (okoli 20 tisoč funtov) v gotovini. In še zanimivost: diamantne uhane, vredne 3250 funtov, in ogrlico, ukradeno Tamari Ecclestone, je 30. januarja 2020 nosila romunska prostitutka, 48-letna Maria Mester. Prijeli so jo, ko je z letalom prišla v London, in jo obtožili sodelovanja z omenjenimi vlomilci. A se je zagovarjala, da ni vedela, komu pripada nakit, dobila pa ga je od enega svojih klientov kot plačilo. Sodišču ni hotela povedati gesla za odklepanje mobilnega telefona, češ da ščiti svoje kliente, ki so iz visokih krogov. Po enajstih mesecih je bila te dni izpuščena iz pripora, policija pa še vedno skuša odkleniti njen telefon, saj želi preveriti, ali je bila povezana s četverico vlomilcev, ki je plenila po hišah bogatašev.

Za zdaj je sodišče glede tega menilo, da ni kriva, čaka jo le sojenje zaradi oviranja preiskave, ker noče povedati gesla za svoj mobilni telefon. Sodišče je oprostilo tudi njenega sina, 30-letnega Emilia Bogdana Savastruja, ki so ga prijeli, ko je skušal zapustiti Veliko Britanijo s torbo Luis Vuitton, ukradeno Ecclestonovi, in z uro Tag Hauer na roki, ukradeno Franku Lampardu.

Trojica, ki je sodelovala pri vlomih, kakršnih v Londonu ne pomnijo (od leve): Alessandro Maltese, Alessandro Donati in Jugoslav Jovanović. Kazen že prestajajo, medtem ko je vodja tolpe britanski policiji nedosegljiv. Foto: Met Police London

Met Police London

Kot je na v ponedeljek, 15. novembra, končanem sojenju povedala Ecclestonova, so bili vlomilci tako spretni, da jih njeni varnostniki v šestnadstropni hiši sprva sploh niso zaznali, saj se ni sprožil noben od nameščenih varnostnih sistemov. Šele tik preden so storilci zapustili razkošno domovanje, so jih varnostniki opazili, stekli so za njimi, a je spretna četverica s plenom vred pobegnila. Skoraj dve leti po vlomu ni policija našla niti enega kosa ukradenega nakita več. Plena so se seveda znebili takoj po vlomu.

Ukradeno tihotapili v poslovnem razredu

Radisavljević je namreč poskrbel za prenos nakita iz Velike Britanije. Pri tem so mu pomagale ženske, Rominje. Vodja vlomilske četverice je namreč poskrbel, da so mlade ženske oblekli v oblačila znanih, prestižnih modnih oblikovalcev, z letali so potovale v poslovnem razredu, del nakita in dragih kamnov pa so imele skrite v intimnih delih telesa, je poročal angleški Daily Mail. Ženske so vselej potovale same, prenos dragocenosti pa jim je olajšalo dejstvo, da so potniki v poslovnem razredu na letališčih praviloma manj pod kontrolo kot večina drugih. Po pristanku so se ženske srečale z ljudmi, ki so jim predale, kar so pač imele, in za prenos plena prejele nekaj tisoč evrov gotovine.

Plen so mlade Rominje oddajale na različnih lokacijah po Evropi, policija sklepa, da je večina nakita končala v romskem taboru blizu Milana. Tam je verjetno bil pretopljen tudi nakit Tamare Ecclestone, predvideva policija. V tem zloglasnem taboru naj bi bil leta 2011, dve leti po tem, ko je bil ukraden, končal tudi nakit, ki je pripadal ženi nekdanjega argentinskega predsednika Eviti Peron.

Dom Tamare Ecclestone v londonskem predelu Kensington je tako velik, da varnostniki in drugo osebje niso slišali vlomilcev, zalotili so jih, ko so ti že odhajali. Foto: Pinterest

Pinterest

Preden se je Radisavljević sprehodil po hiši Tamare Ecclestone, je 10. decembra s pajdaši vlomil tudi v hišo milijarderja Vichaija Srivaddhanaprabhe, nekdanjega lastnika kluba Leicester City, ki je umrl v helikopterski nesreči leta 2018. Plen je znašal okoli milijon funtov, med ukradenimi rečmi iz sefa je bilo sedem ur znamke Patek Philippe in tudi ura prestižne znamke Tag Heuer, ki jo je pokojni lastnik kluba nosil zadnji dan svojega življenja, ter 400 tisoč evrov gotovine. O predrznosti vlomilcev med drugim priča odprta steklenica šampanjca, vrednega 500 funtov, ki so jo pustili na kaminu v eni od sob.

Lampardu vsega niso odnesli

Pohod po londonskih bogataških hišah je četverica sicer začela 1. decembra z vlomom v domovanje Franka Lamparda, nekdanjega nogometaša kluba Chelsea, za katerega zdaj dela kot trener, in njegove žene Christine. Da bi se prepričali, ali ni nikogar doma, je eden od četverice celo pozvonil pri vratih. Ko nihče ni odprl, so v hišo vlomili z vrtne strani, vstopili so skozi vrata glavne spalnice. Vlomilci so odnesli za 60 tisoč funtov ur in nakita, med njimi so bili dragoceni primerki ur znamke Patek Philippe, zlati Rolex in dva manšetna gumba Patek Philippe. Verjetno bi odnesli še veliko več, a se je po tem, ko so se omenjene ure znašle v njihovih rokah, sprožil alarm in hitro so zapustili prizorišče.

Tudi nekdanji nogometaš Chelseaja Frank Lampard in njegova žena Christine sta žrtvi vlomilcev, ki so kradli po hišah londonskih bogatašev. Foto: Reuters

Reuters

Po več kot uspešnem vlomilskem pohodu v Londonu se je Ljubomir Radisavljević z družino zadrževal v Milanu. Živel je v prestižni četrti, v štirinadstropni vili z bazenom, pred katero je bilo videti le prestižne avtomobile. Sosedje so ga imeli za uglednega poslovneža, ukvarjal naj bi se bil s prodajo avtomobilov in imel v lasti garažne hiše. Bival je pod imenom Alfredo Lindley in se počutil varnega vse do trenutka, ko je perujski odvetnik z enakim imenom ugotovil, da se njegovo ime pojavlja v italijanskih časopisih v zvezi z vlomi v Londonu, in je o tem obvestil italijansko policijo. A preden se je lotil angleških bogatašev, je Radisavljević kradel tudi po Italiji. Med njegovimi žrtvami je bila tudi vdova znanega oblikovalca Trussardija, oškodoval jo je za 2,5 milijona evrov, kradel je tudi po hišah nogometašev Sulleyja Muntarija in Patricka Vieire.

Leta 2017 se ga je italijanska policija odločno lotila, zaplenili so mu premoženje, vredno deset milijonov evrov, in kavarno, a se v zaporu ni znašel, zaplenjeno imetje pa so mu vrnili. Po vlomih v Londonu se v Milano ni več vrnil, vedel je, da so ga identificirali, in se umaknil v Srbijo. V Milanu je ostala njegova žena s štirimi otroki, a pred tremi tedni so sosednje opazili, da iz hiše odnašajo pohištvo. Novinarji Daily Maila so bili pred nekaj dnevi tudi v Obrenovcu, zvonili so pri vratih hiše, pred katero je bil parkiran manjši avto z italijanskimi oznakami, a ni nihče odprl. Novinar, ki je iskal Radisavljevića, je povedal, da je Radisavljević ta avto že uporabljal v Italiji. A četudi je avto pred hišo, je spretni lopov še vedno na prostosti.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta