Mandlji imajo manj kalorij, kot smo mislili

NR
23.02.2020 05:00

Podatki o kalorični vrednosti živil, navedeni na embalaži, morda niso tako natančni, kot smo bi prepričani zadnjih sto let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mandlji so zdravi.
Pixabay

Izvedenci so sprva menili, da je kalorična vrednost porcije (dve jedilni žlici) mandljev 170 kalorij. Nato so ugotovili, da najverjetneje znaša le 130 kalorij. Zdaj menijo, da imajo mandlji morda še manj kalorij. Seštevanje kalorij precej pripomore k ohranjanju zdrave telesne teže, saj lahko tako preprečimo, da jih v telo vnesemo več, kot jih pokurimo. Kalorična vrednost živil, navedena na njihovi embalaži, se zdi priročen vodnik pri odločanju, koliko lahko pojemo in popijemo. Toda spreminjanje kalorične vrednosti mandljev je dokaz, da številke na etiketah s hranilno in energetsko vrednostjo živil morda niso tako točne, kot se zdi.
Pretekli mesec je podjetje Kind sporočilo, da bo na etiketi znižalo kalorično vrednost svojih prigrizkov, čeprav ne bo spremenilo njihovih sestavin in teže. Podjetje se sklicuje na študije, ki so po navedbah raziskovalcev pokazale, da vsebujejo oreški manj kalorij, kot so domnevali. Študije, ki so jih izvedli vladni raziskovalci, financirali pa proizvajalci oreškov, so nakazale, da metoda določanja kalorične vrednosti živil, ki so jo začeli uporabljati pred več kot sto leti, ni najbolj natančna.
Metoda temelji na sistemu, po katerem vsebujeta gram ogljikovih hidratov in gram proteinov vsak štiri kalorije, medtem ko jih gram maščobe vsebuje približno devet. Podjetja lahko nekaj kalorij odštejejo tudi na podlagi ocen, koliko različnih snovi telo ne prebavi.
Raziskovalci so domnevali, da telo morda več hranil v oreških izloči neprebavljene. Zdaj se je izkazalo, da je takih hranil v oreških še več. "Če telo teh snovi ne prebavi, potem izračunana kalorična vrednost živil morda ni natančna," pravi David Baer, raziskovalec in fiziolog iz Službe za raziskave v kmetijstvu, ki deluje v okviru ameriškega ministrstva za kmetijstvo.

Oreščki so vir zdravja in dobrega počutja.
Profimedia

Surovi in praženi

Da bi preverili, ali njihova domneva drži, so Baer in njegovi kolegi 18 ljudi prosili, naj vsak dan pojedo obrok s surovimi mandlji ali brez njih ter jim vsak dan prinesejo vzorce svojega urina in blata. Te so nato analizirali in izračunali, da je kalorična vrednost mandljev približno 130 kalorij in ne 170, kot so bili prepričani do tedaj.
Leta 2016 so Baer in drugi raziskovalci nato preučili učinke obdelave živil. Ugotovili so, da s kuhanjem in mletjem sprožimo razpadanje celičnih sten v mandljih, s čimer sprostimo več kalorij za prebavo. Praženi mandlji vsebujejo torej občutno več kalorij za prebavo kot surovi. Ko so mandlje zmleli v mandljevo maslo, jih je telo prebavilo skorajda v celoti, zato je bila njihova kalorična vrednost tedaj najvišja.

Dobrodošli so v pecivu.
Profimedia

Kaj pa bonboni?

Izvedenci za zdravje opozarjajo, da so podatki o kalorični vrednosti živil, navedeni na njihovi embalaži, še vedno pomembni, saj so v veliko pomoč ljudem, ki se trudijo ohraniti zdravo telesno težo. Še bolj pomembno pa je, da smo pozorni na svoj celotni način prehranjevanja in se ne ukvarjamo preveč z majhnimi razlikami v kalorični vrednosti živil.
"Te ne vplivajo na to, ali bo nekdo uspešen ali neuspešen pri obvladovanju svoje telesne teže," meni dr. Elizabeth Mayer-Davis, raziskovalka in nutricionistka z Univerze v Severni Karolini. Dr. Mayer-Davisova poudarja, da kljub ugotovitvam najnovejših študij o pravilni kalorični vrednosti oreškov še naprej priporoča, naj bodo ti del vsakega zdravega jedilnika. Po njenih besedah je pomembneje posvetiti pozornost temu, kako so pripravljeni in ali so jim bila na primer dodana sladila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta