Male in velike skrivnosti Istre: Ljudje imajo občutek, kot da niso v tujini, ampak doma

Tridnevni izlet z Radijsko delavnico znancev je vnovič navdušil udeležence in izzvenel kot iztočnica za nadaljnje skupne dogodivščine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavničarji so v Grožnjanu z zanimanjem prisluhnili razlagi vodiča Iztoka Sečnjaka.
Tamara Zupanič Čučnik

Slovenci pogosto obiskujemo obalna mesta Istre, tega polotoka, prepihanega s kraško burjo, zgodovinskimi prevrati, z bogato turistično, vinsko in sirarsko tradicijo. Za letošnji tridnevni izlet so si jo izbrali tudi poslušalci in poslušalke Radia Maribor, Radijske delavnice znancev, ki prireja izlete pod sloganom Prijateljstvo za nove čase. Vodja projekta je Anton Petelinšek. "Veseli smo, da so ljudje zadovoljni," pravi. "Znova je prišel do izraza občutek pripadnosti ozemlju nekdanje skupne domovine Jugoslavije. Ljudje imajo občutek, kot da niso v tujini, ampak doma. To so vse zgodbe, ki govorijo o tem, da na tem delu sveta živijo ljudje, ki imajo veliko skupnega, tako na področju jezika kot kulture, zgodovine, in srčno verjamemo, da tudi na področju prihodnosti. Kajti ta svet je samo eden, je naš in skupaj si ga delimo, in če bomo mi sami nekaj naredili za to, da bi bil boljši, potem tudi bo."

Brez harmonike na takšnem izletu ne gre.
Tamara Zupanič Čučnik

Mrtvaški ples

Malih in velikih skrivnosti Istre je zelo veliko, mednje gotovo sodi hrastoveljska cerkev Svete trojice s slovitim mrtvaškim plesom - motiviko, ki se je v slikarstvu pojavila v 15. stoletju. Freske je ustvaril mojster Janez iz Kastva, kjer je v srednjem veku delovala pomembna slikarska delavnica. Na steni cerkve vidimo, kako se vije sprevod s pisano množico ljudi, ki jo spremljajo okostnjaki, sporočilo pa je znano: smrti nihče ne ubeži. Izletnica Irma Vidmajer je povzela: "Že zgodaj so vedeli, da smo vsi enaki pred smrtjo. Zanimivo je, da so freske ustvarili pred toliko stoletji in so umetniki preko slike razlagali nepismenim ljudem Sveto pismo in še druge stvari. Mrtvaški ples je zelo zanimiv, bogatejši skušajo kupiti smrt, da jih ne bi vzela, saj ne vedo, kaj bo potem z njihovim premoženjem. Še danes je tako."
Hrastoveljske freske si prihajajo ogledovat tudi potniki s čezoceanskih križark, ki se ustavijo v Kopru. Navdušeni so, saj lahko razlago poslušajo v več jezikih.
Mimo Bajley smo srečali v Grožnjanu, mestu umetnikov, glasbenikov, slikarjev in kiparjev v hrvaški Istri, ob izdelovanju nakita, ki ga tudi prodaja. S soprogom je živela v tujini, od Kanade, Indije, Bližnjega vzhoda, Dubaja do Abu Dabija, kasneje pa sta se preselila v Grožnjan in se tu v utrip mesteca dobro vživela. Izdeluje ogrlice in uhane. "Vse izdelujem sama, zadnjih deset, petnajst let, najprej iz dolgočasja, potem iz zadovoljstva. Vse to je umetnost, ženske imamo veliko umetniškega v sebi. Prodajam ogrlice, ne zato, da bi zaslužila, ampak ker me to delo osreči. Vesela sem tudi, ko ženska odide iz moje trgovine srečna z novimi uhani ali ogrlico," je povedala Mima.

Poreč

Zgodovinsko jedro Poreča je ohranilo razporeditev ulic, značilnih za rimski kastrum, ki je nekoč stal na poreških tleh. Zaradi viharne zgodovine, značilne za Istro, je bil Poreč stoletja obdan z obzidjem, dva stolpa pa sta se ohranila do današnjih dni in varujeta vhod v staro mestno jedro. Najbolje ohranjeni spomenik zgodnjebizantinske umetnosti v Sredozemlju je Evfrazijeva bazilika iz petega stoletja.

Na večerni Radijski delavnici znancev v Poreču so izletniki tudi zapeli.
Tamara Zupanič Čučnik

Brioni

Tudi Brioni so v zgodovini prehajali iz enih rok v druge, tu so si vile gradili že Rimljani in Benečani, turistični polet pa so imeli Brioni prav tako v avstro-ogrski monarhiji. Tudi Josip Broz - Tito je imel tam rezidenco. Izjemna prirodoslovna razstava in razstava Titovih slik sta navdihnili izletnike.
Janez Kosar in Vid Medved sta obujala spomine: "Obdobja, ko je bil Tito še živ, se spominjava z nostalgijo, človek dobi kar solze v očeh. Bili smo lepa, močna država in tudi drugi so nas opazili, spoštovali ... Zelo sta nam bili všeč razstava Titovih slik in prirodoslovna razstava."

Brionski spomini
Tamara Zupanič Čučnik

Druženje in zabava

Izletniki so se veselo družili na osrednji Radijski delavnici znancev v Poreču (na sporedu Radia Maribor bo v ponedeljek) in na vinski turistični kmetiji, kjer jih je z vini prijazno sprejela Vesna Cattunar. Njihov glavni projekt je Malvazija na štirih zemljah - sivi, beli, rdeči in črni zemlji. Postanek je bil tudi priložnost za pogovor z izletniki.
"Moja žena je stalna gostja teh izletov, pa sem se odločil, da pridem enkrat tudi jaz zraven. Navdušen sem. Raznovrstnost da vsemu skupaj večjo vrednost, vedno izberejo drug cilj za druženje. Smo malo starejši in vsega še nismo imeli možnosti videti," pravi Slobodan Jovanović.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta