Ločujem se ne ... ločujem pa

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
03.11.2019 05:07

Funkcija plakata, izobešenega ali prilepljenega, naj bi bila obveščanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

Žal so mnogi taki plakati - zlasti za nas v drugem delu življenja, ki sicer za branje nosimo očala, med pešačenjem pa jih skrivamo v torbi - bolj podobni mozaiku, ki ga razvozlamo šele, ko pridemo dovolj blizu. Hvala lepa. Hvala, lepa. Slovenski jezik je poln skrivnosti, razlag in potegavščin. Že od daleč me je plakat pod Titovim mostom pritegnil, razumel sem ga šele od blizu: Ločujem, se ne zmrdujem. Ena vejica lahko korenito spremeni pomen povedi.
Ločujem se, ne zmrdujem. To bi pomenilo, naj si partnerja že enkrat rečeta bobu bob, se odkrito pogovorita in se ločita, če pač ne shajata na skupni poti. Na tri sklenitve zakonske zveze v Sloveniji pride ena razveza, ločitev. Zato se je upravičeno vprašati, zakaj se nekateri vežejo z okovi, nato pa si jih trgajo z rok. Ljubezen na koruzi torej ima tudi nekaj prednosti, ne samo (moralnih) slabosti.
Ločujem se ne, zmrdujem. Kot že rečeno: če se ne poročimo, se tudi ločiti ne moremo. Če pa si pred bogom obljubimo zvestobo do zadnjega skupnega tuzemskega dne, potem se imaš pravico zmrdovati, ne pa ločevati se.
Ampak vrnimo se k prvotnemu, pravemu pomenu našega plakata: Ločujem, se ne zmrdujem. Zakaj bi se nekdo, ki ločuje odpadke, ob tem visoko etičnem dejanju zmrdoval? Po moje se tisti ljudje, ki se v službi vseskozi zmrdujejo, itak doma ne odločijo za ločevanje odpadkov.
Smo pa mi, ločevalci odpadkov, eni veliki naivneži, ki rešujemo svet, ne da bi reševali sebe. Vse do nedavnega sem menil, da gresta vsa moja plastika in druga stanovanjska fantastika, ki ju nosimo v rumene vreče, v predelavo. Niti slučajno! Od petih kosov predelovalna industrija reinkarnira samo en odpadek. Z drugimi besedami: samo 20 odstotkov zbrane odpadne mase se predela. Ena petina torej! Pogosto pa še manjši del. Zaradi tega fakta se po novem res zmrdujem, ko ločujem. Ločuj in se zmrduj. Tak oglas mi je pisan na kožo. Nisem optimist kot Greta, nikakor. Na službenih poteh sem vdihoval smrad olimpijskih Aten in Pekinga, božal umazanijo Šanghaja in se zastrupljal z zrakom v Kairu. Se pa strinjam, da je nekje treba začeti. Zato ločujem. Ločujem pa se ne (še).

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta