Kulinarični vrhunci v marcu: Kdo bo v Sloveniji dobil Michelinovo zvezdico?

Zora Štok Zora Štok
08.03.2020 05:05

Michelin, še vedno najbolj cenjeni kulinarični vodnik, bo 18. marca objavil, katere slovenske restavracije bo ovenčal s svojimi zvezdicami. V marcu bo tudi Teden restavracij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nabor marčevskih kulinaričnih dogodkov v Sloveniji kaže, da bo ta mesec eden vrhuncev v letošnjem letu. Vrhunec vrhuncev bo zagotovo 18. marca, ko bo še vedno najbolj cenjeni kulinarični vodnik sploh, Michelin, objavil, katere slovenske restavracije bo ovenčal s svojimi zvezdicami, in tako dodal piko na i uvrstitvi Slovenije na svetovni kulinarični zemljevid. Na njem smo sicer že nekaj časa, a ne glede na vse uspehe vrhunskih slovenskih chefov in chefinj, na uvrstitve njihovih restavracij na prestižne in med ljubitelji odlične hrane cenjene in uveljavljene sezname najboljših, je Sloveniji vendarle manjkala še ta zvezdica, ki v svetu kulinarike še vedno vedri in oblači.

Nalepka, ki si jo želijo mnogi. Katere slovenske restavracije jo bodo prejele, bo uradno znano 18. marca.
Michelin

Teden restavracij

A že pred razglasitvijo rezultatov Michelinovih inšpektorjev, ki so za plačilo 960 tisoč evrov (strošek je prevzela država oziroma Slovenska turistična organizacija) prečesali vrhunske slovenske restavracije, se bodo ljubitelji dobre hrane, ki so tudi v Sloveniji vse bolj zahtevni, znova podali v 110 restavracij, ki sodelujejo v zdaj že tradicionalnem Tednu restavracij. Verjetno ni več treba ponavljati, da gre za vseslovensko množično kulinarično gibanje, ki omogoča vsakomur, da za sprejemljivo ceno okuša jedi naših najbolj prepoznavnih in uveljavljenih ustvarjalcev. In medtem ko je cena menija od leta 2012, ko je v okviru EPK Maribor Teden restavracij potekal prvič, rasla tako, kot je rasla letnica, je letošnja novost ta, da se je cena menija ustavila na lanski, torej pri 19 evrih. Rezervacije so se začele v petek, 6. marca, in so na voljo, dokler je v sodelujočih gostilnah in restavracijah še kakšno prosto mesto. Teden restavracij je sicer nekoliko daljši od običajnega tedna, saj traja od 20. do 29. marca, a podaljšanje je bil edini način, da ponudba zadosti vse večjemu povpraševanju.

Teden restavracij ponuja priložnost za pokušnjo mojstrovin slovenskih kulinaričnih ustvarjalcev. Na posnetku je pozdrav iz kuhinje, kot so ga pripravili v restavraciji Tri lučke.
Arhiv Tedna restavracij

Evropski simpozij hrane

Konec marca, med 28. in 30., bo v Sloveniji potekal še en pomemben kulinarični dogodek, Evropski simpozij hrane, drugi po vrsti. Dogodek, na katerem sodeluje cela vrsta vrhunskih domačih in tujih kuharskih mojstrov in mojstric, je namenjen celostnemu spoznavanju pomena prehrane in vprašanjem sodobnega prehranjevanja, vključno s prizadevanji, da gre čim manj hrane v nič. Evropski simpozij hrane je namreč več kot le vrhunski kulinarični dogodek, saj širi zavedanje o globalnih vplivih hrane, združuje največja svetovna kuharska imena in izjemne posameznike iz kulinarike, umetnosti in medijskega sveta, ki bodo s svojimi zgodbami navdihnili javnost ter spodbudili k naprednemu razmišljanju za boljšo in trajnostno prihodnost prehranjevanja. Med gosti dogodka bo tudi sloviti španski kulinarični mojster Joan Rocca, eden izmed bratov solastnikov prestižne restavracije El Celler de Can Roca, ki je leta 200 dobil tretjo Michelinovo zvezdico, dva leti kasneje pa bil uvrščen med 20 najbolj vplivnih chefov na svetu.

Joan Roca iz restavracije El Cellar de Can Roca (Girona, Španija) je med 20 najbolj vplivnimi chefi sploh.
Wikipedia

Okušanje kulinarične prihodnosti

Kakorkoli omenjene štiri marčevske kulinarične dogodke v Sloveniji obračamo, je Teden restavracij tisti, ki se dotakne najširše javnosti. Nič čudnega, saj bo dogodek ob predstavitvi Michelinovega vodnika za Slovenijo namenjen le vabljenim, Evropski simpozij hrane je delno sicer tudi odprt za javnost, a je vendarle bolj namenjen strokovni javnosti in promociji Slovenije skozi blogerje, fudije, novinarje in druge poznavalce, pri ocenjevanju restavracij na seznamu TSRA pa sodeluje veliko manj tistih, ki glasujejo, kot je tistih, ki hitijo z rezervacijami za Teden restavracij. Ta prav zaradi izjemnega interesa že več let poteka dvakrat, spomladi in jeseni, ljubitelje dobre hrane pa štejejo v desettisočih.
Uroš Mencinger, selektor Tedna restavracij: "Teden restavracij se je leta 2012 začel s ceno 12 evrov, nato pa je vsako leto z novo letnico dodajal evro, z namenom, da postopno dosežemo 'pravo' ceno. Menimo, da smo jo dosegli lani, z 19 evri. Zato letos cene menija ne dražimo na 20 evrov, a hkrati uvajamo dodatek na srčke (tri in več). Dodatek na kakovost je praksa, ki jo v podobnih akcijah uporabljajo po celem svetu. Ne le da se restavracije med seboj razlikujejo po kakovosti, temveč se zaradi nje razlikujejo tudi po cenah. Z doplačilom za srčke želimo še bolj spodbuditi obisk v restavracijah z enim in dvema srčkoma v času Tedna restavracij, razbremeniti gnečo pri rezervacijah v najbolj zaželenih (najbolje ocenjenih) restavracijah, odpraviti uravnilovko pri gostinskih cenah, izpostaviti pomen kakovosti, ocenjevanja in srčkov ter omogočiti boljšo primerjavo med kakovostjo menijev v sodelujočih restavracijah." (Pojasnilo o srčkih: Uroš Mencinger kot kulinarični kritik ocenjuje slovenske restavracije s srčki od ena do pet; pet jih ni dobila še nobena.)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta