Krompir naš vsakdanji: Veliko več kot pomfrit in pire

Zora Štok Zora Štok
26.02.2023 06:00

Nasiten, vsestransko uporaben, zlahka dostopen in z malo domišljije tako zelo okusen - vse to je krompir.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mesno-krompirjeva slana torta za popestritev vsakdanjega jedilnika.
Profimedia

Krompir je tako običajen, vsakdanji del naše prehrane, da ob tem kar pozabimo, kaj vse lahko z njim oziroma iz njega pripravimo. Je sestavni del skoraj vsake shrambe, večkrat na teden na naših krožnikih, večinoma kot priloga. Je tudi relativno poceni in morda tudi v tem tiči vzrok, da se redkokdaj spomnimo in se potrudimo krompir uporabiti še za kakšno drugo jed kot zgolj za juho, različne priloge, musako ali krompirjevo testo. Pa vsestransko razširjeno krompirjevo solato seveda. A z malo dobre volje, pospremljene z željo po kakšni spremembi v kuhinji in podkrepljene z iskanjem zanimivih receptov, se tudi s krompirjem da še kako popestriti jedilnik ali pa izboljšati tiste jedi, ki jih s krompirjem že itak pripravljamo.

Kremaste krompirjeve juhe

Ker kosilo doma običajno začnemo z juho, morda za začetek ne bo odveč nekaj zamisli za to jed. Že dodatek korenja in graha bo poskrbel, da bo juha bolj pisana in tako privlačna tudi očem, če dodamo še majhne mesne kroglice, pa bo tudi bolj nasitna in v nadaljevanju obroka ne bomo potrebovali kakšne krepke jedi. Skupaj s krompirjem lahko kuhamo različno zelenjavo in potem s paličnim mešalnikom naredimo kremaste juhe z različnimi dodatki. Že sesekljana sveža zelišča bodo krompirjevi juhi dala prijeten okus, če se malo poigramo z začimbami in juhi že med kuhanjem dodamo malo kurkume ali dimljene mlete rdeče paprike, bo juha še malo bolj zanimiva. In medtem ko bo v zimskem času teknila vroča krompirjeva juha, si za poleti naredimo hladno krompirjevo juho. Ja, tudi krompirjeva juha je lahko hladna in poleti še kako osvežilna. Znana francoska juha vichyssoise je ravno to - kuhan krompir z dodatkom čebule in pora spasiramo v kremasto zmes, dodamo sol in poper, sladko smetano in na koncu še drobno sesekljan svetlo zeleni del pora, ohladimo najprej na sobno temperaturo ter potem še v hladilniku in juha je nared.

Vsestransko uporabno krompirjevo testo
Profimedia

Od svečanih prilog do krompirjeve torte

Pomfrit, pražen krompir, pire krompir ali krompir, pečen v pečici, so najbolj pogoste priloge. A že z majhnimi koraki lahko te običajne načine priprave nekoliko popestrimo. Posebej za pire se lahko potrudimo. Da bo poln okusa, nič voden in lepljiv, ampak puhast, rahel in se bo kar topil v ustih. Da dobimo pravšnji pire, krompirja ne kuhamo (in se tako v vodi ne izgubijo mnoge koristne snovi), ampak ga po vrhu navzkrižno zarežemo in spečemo v pečici. Pečenemu krompirju odstranimo olupek in krompir potem zmečkamo s vilicami ali pretlačimo, dodamo maslo in kislo smetano ter toliko mleka, da nastane rahla, kremasta zmes. Če dodamo še žličko sveže naribanega gomolja zelene, bo pire samo še pridobil pri okusu.

Da se malo poigramo, pripravimo vojvodinjin krompir. Nič zapletenega ni to. Pireju iz krompirja dodamo maslo, sol in muškatni orešek ter na koncu vmešamo razžvrkljana jajca (na 50 dag krompirja damo tri jajca), zmes nadevamo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom, na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo kupčke in jih do zlate barve zapečemo v pečici (15 do 20 minut na 200 stopinj). Zelo primerno za kakšno malo bolj svečano kosilo ali večerjo, z dodatkom parmezana v zmes pa bo krompir še okusnejši.

Prefinjen narastek s sirom ali kako krompir uporabiti za imenitno predjed.
Profimedia

Glavne jedi s krompirjem so običajno v kombinaciji z zelenjavo ali mesom. Španska tortilja je okusna in nasitna jed, priprava sicer terja nekaj časa, a iz velike ponve dobimo kar nekaj porcij za lačne jedce. Rezine krompirja, prepečene z rdečo in zeleno papriko ter čebulo, pa krepke začimbe in na koncu dodatek stepenih jajc, vse to se v ponvi poveže v lepo zapečeno jed, ki s kakšno svežo solato pomeni izdaten obrok tudi za tiste, ki ne jedo mesa. Za dobre jedce bo pravšnja tudi mesno-krompirjeva torta. Iz mletega mesa in začimb (kumin, sol, poper, origano, dimljena paprika, muškat, kajenski poper) ter jajc pripravimo podlago. Meso zgnetemo in ga kot ploščo z ene strani popečemo v ponvi ter prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Iz krompirja naredimo pire, ga poljubno začinimo in dodamo še sesekljana zelišča, nariban sir, sušen paradižnik in morda še kaj, potem pa to naložimo na mesno podlago, potresemo z naribanim sirom in z lopatko naredimo vrhove po vrhu. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 15 do 20 minut. In samo še dober tek rečemo ter se lotimo slane krompirjeve poslastice.

Nekaj plemenitega

Nekoliko bolj prefinjena jed iz krompirja je sufle s kakšnim plemenitim sirom, brie, reblouchon ali camambert so primerni, lahko pa uporabimo tudi gorgonzolo ali roquefort, če so nam všeč siri s plesnijo. Narastke lahko postrežemo kot toplo predjed, marsikdo bo presenečen, kako krompir uporabiti za uvodno jed. Za 4 do 6 oseb skuhamo 1 kg krompirja, narezanega na kose. Kuhan krompir dobro odcedimo, da je povsem suh, potem ga pretlačimo in dodamo 6 dag masla ter premešamo, da dobimo pire. Dodamo še tri razžvrkljane rumenjake, vmešamo 10 dekagramov izbranega sira in previdno premešamo, da dobimo kremasto zmes. Beljake stepemo v čvrst sneg, pred stepanjem dodamo dva ščepca soli. V mlačno zmes najprej previdno, z lopatko in nikakor ne z električnim mešalcem, vmešamo tretjino beljaka, v gladko zmes potem postopoma rahlo vmešamo še preostali sneg. Okrogle posodice za narastke namastimo z maslom in potresemo z moko ter jih do 2/3 napolnimo s krompirjevo zmesjo. Naredimo vdolbine in vanje damo po nekaj koščkov izbranega sira, potem pa posodice damo v pečico, ogreto na 180 stopinj, za približno 20 minut. V tem času pečice ne odpiramo.

Iz krompirja naredimo tudi polpete ali po domače krompirjeve zrezke. Z dodatkom začimb in zelišč so lahko vedno drugačni. Kot je vedno drugačna lahko tudi krompirjeva solata. Klasiki - krompir, čebula, sol, poper olje in kis - dodajmo kapre in črne olive ter origano, pa bo že malo drugačna. Ali pripravimo preliv iz malo mlačne juhe, gorčice, balzamičnega kisa in olivnega olja, narežemo še malo pora ali rdečega radiča in imamo spet nekaj drugačnega. Iz krompirjevega testa prav tako lahko naredimo veliko drugega kot le svaljke ali njoke. Razvaljamo ga na kroge in obložimo s poljubnimi nadevi ter oblikujemo cmoke, štručke, kvadrate, žepke ali karkoli že in jih ocvremo ali skuhamo na pari. Testo lahko tudi na tanko razvaljamo, položimo nanj jajčno omleto, zvijemo v rulado in jo, zavito v platnen prtič, skuhamo. Odlična priloga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta