Kompany, nogomet in rasizem

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
06.10.2024 04:00

Ker v nogometu največ povedo številke, omenimo neverjetno dejstvo: Frank Rijkaard je edini temnopolti trener z Uefino trofejo - leta 2006 je z Barcelono (v eri Ronaldinha) osvojil ligo prvakov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trener, ki ruši stereotipe
Reuters

Marsikdo, ki spremlja bundesligo, je bil presenečen, ko je na Bayernovi klopi uzrl temnopoltega trenerja!? Kdo neki je ta temni tip s temno čepico na glavi. Vincent, kdo? Aja, Vincent Kompany, bivši belgijski reprezentant in igralec Manchester Cityja, je bil poklican za rešitelja nasedlega bavarskega ponosa, ki je v minuli sezoni prvič po enajstih letih v nemškem prvenstvu ostal praznih rok. Da so se Uli Hoeness, siva eminenca kluba, in kompanija odločili za Kompanyja, se je konec maja zdela novica iz rubrike "saj ni res, pa je". Po sezoni, ko je z Burnleyjem gladko "kot le malokdo" izpadel iz angleške premier lige in so mu angleški znalci očitali "taktično naivnost, trmoglavost in neizkušenost", so Kompanyja angažirali Bavarci. In se glede na udaren začetek sezone niso zmotili. Bayern melje kot nekoč, Dinamu je v ligi prvakov nasul devet zadetkov! Kompany je zaprl usta nejevernežem. In to takoj!

Reuters

Pod lupo so ga vzeli predvsem zato, ker je temnopolt, je zapisal zagrebški Jutarnji list v članku, kjer se sprašujejo, ali je nogomet res razčistil z rasizmom? Glede trenerjev in vodilnega kadra očitno še ne, ugotavlja novinar Tomislav Juranović in navede dejstva. Vincet Kompany je sploh prvi črnec, ki je postal trener v bundesligi!

V angleški prvi ligi položaj ni dosti boljši. Sicer je Ruud Gullit postal prvi temnopolti trener v prvi angleški ligi "že" leta 1996, a do danes se mu je v Angliji pridružilo samo še deset "nebelih" trenerjev. V španski la ligi trenutno ni temnopoltega trenerja, v Franciji sta dva, čeravno je v "ligah petice" (Anglija, Nemčija, Italija, Španija, Francija) slaba polovica profesionalnih nogometašev (48 odstotkov) drugačnih, torej nebelih ras.

V angleškem nogometu so si leta 2018 zadali za cilj zvišati kvoto temnopoltih trenerjev na 20 odstotkov, a konkretnih učinkov ni. Ker v nogometu največ povedo številke, omenimo še to: Frank Rijkaard je edini temnopolti trener z Uefino trofejo - leta 2006 je z Barcelono (v eri Ronaldinha) osvojil ligo prvakov. Seveda je - že po tradiciji - večina članov izvršnih odborov Uefe in Fife bele polti, na dvoličnost opozarja Jutarnji list; ker obenem najmočnejši nogometni organizaciji, evropska in svetovna, vodita ostre kampanje ze enakopravnost oziroma proti rasizmu (Say NO to Racism, denimo) in neusmiljeno kaznujeta tiste, ki na tribunah ali igrišču te zapovedi kršijo. Morda pa bo prav Kompany pometel s stereotipi in postal "svetal vzor" na trenerski klopi, na kateri so beli privilegirani in črni manjvredni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta