Kolumna Aljoše Ternovška: Vsem podjetnikov, inovatorjem, startaperjem predlagam novo tržno nišo - mind fitness

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
PGK

Živimo na koncu nekega obdobja. Že dalj časa imam občutek, da stojimo pred zidom in se vanj zaletavamo z glavo. S kapitalizmom je konec, kot pravita Žižek in Verufakis. Kaj bo v prihodnosti, je odvisno od nas. Stojimo na mejniku. In kot nas uči zgodovina, gre ob takih trenutkih veliko stvari narobe. To je tudi razlog, da se sprememba mora zgoditi. Ena od stvari, ki je napačna, je ta, da smo ljudje obsedeni s svojim videzom. Facebook, instagram, snapchat, selfiji, influenserji in tako naprej so orodja, kjer se kažemo takšne, kot bi si želeli biti. Obdelane fotografije na profilih so neizpodbiten dokaz. Nova svetišča so velnes centri, fitnesi, kozmetični saloni, ordinacije za lepotno kirurgijo. Vedno manj je ljudi, ki obiskujejo muzeje, galerije, kinodvorane, gledališča, knjižnice, ki so simbol nekih drugih vrednot. To so svetišča starega sveta, ki je ljudem dajal prostor za razmišljanje, refleksijo, samorefleksijo, ki je predstavljal SVOBODO. Danes se ljudje odločajo samo še v trgovinah med sto vrstami jogurtov, sirov, kruhov, računalnikov, pralnih strojev, hlač, majic, plaščev, modnih dodatkov. Z veliko lahkoto se zapirajo šole, knjižnice, gledališča, koncertne dvorane, vse zato, da lahko gospodarstvo nemoteno melje naprej. Medtem ko so gledališča prazna, so fitnesi polni. Medtem ko so šole prazne, so fitnesi polni. Medtem ko so galerije prazne, so fitnesi polni.

Večina v fitnesu dela vaje za posamezne mišice. Pumpajo se bicepsi, tricepsi, kvadricepsi, trebušnjaki, hrbtnjaki. Pri tem velikokrat nastanejo poškodbe, ker je telo nesorazmerno razvito. To me spominja na našo medicinsko stroko, ki prav tako večinoma ne jemlje človeka kot celote. Niti kot fizične celote, da ne omenjam, da človek ni samo telesno bitje, ampak tudi razumno, duhovno. Seveda so izjeme, hvala bogu, ki pa na žalost potrjujejo pravilo. Recimo, dokazano je, da imajo tisti, ki v času vadbe usmerjajo pozornost na to, kar počnejo, veliko boljše rezultate kot tisti, ki med vadbo gledajo televizijo ali se pogovarjajo.

Zato je nujno, da ozavestimo, da sta naš um in duša enakovredna ali močnejša kot naše telo. Ne moremo in ne smemo se zanašati, da bo nekaj od zunaj odpravilo naše težave. Nobena tableta ali cepivo ne bosta rešila naše zablode. Lahko ga pa naša um in duša, naša ozaveščenost. Zato predlagam vsem podjetnikov, inovatorjem, startaperjem novo tržno nišo, mind fitness. Prostor, v katerem bi se trenirala um in duša. Matematika, križanke, uganke, pisanje z roko, meditacija, slikanje, improvizacija, za začetek. Seveda brez ekranov. Pri kvizu Vem smo ravnokar pred tisočo oddajo in večina tekmovalcev teče, obdeluje vrt, veliko časa preživi zunaj, bere. Samo še en dokaz več, da če aktiviramo svoj limfni sistem, naš "stroj" deluje bolje in dlje.

Ni vse tako, kot nam povedo po televiziji, na raznih internetnih portalih, v časopisih itd. Na žalost so mediji danes v veliki večini sredstva za manipuliranje, ne pa za poročanje o stanju stvari, kaj šele za komentiranje dogodkov. Komentiranje se je preselilo na socialne medije in pod članke, ki ne komentirajo. Cenzura je postala del vsakdana, tega pa se večinoma niti ne zavedamo.

Poglejte skozi okno danes, in če se spomnite pogleda skozi to okno pred dvema letoma, ju primerjajte in razmislite. Kaj se je spremenilo?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta