Kolumna Aljoše Stojiča: Učenci, takoj odprite okna!

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
14.05.2023 05:00

Očistimo zrak v vrtcih in šolah - že to poletje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Tri leta so minila od začetka panike zaradi covida-19, v naših šolah pa je še vse po starem - glede prezračevanja. Kot da smo obstali v času, nekje v Avstro-Ogrski, ko so učitelji s palicami zatohle učilnice prezračevali z ukazom "Odprite okna!". Avstrijska monarhija je medtem izginila, dobili pa smo pandemijo, ki je najbolj udarila na dihala. Če si glede koronavirusa stroka ni bila čisto enotna, pa noben od epidemiologov in drugih doktorjev ne dvomi, da ta pandemija ni bila zadnja. In ker nihče ne ve, kateri virus in kako močno bo udaril morda že jutri, bi se bilo smiselno (vsaj malo) pripraviti na nove izredne razmere. Pouk na daljavo se je izkazal za katastrofo, podobno je bilo z obveznim nošenjem zaščitnih mask v šolah, zlasti pa v kakšni mini jedilnici, kjer obeduje 500 otrok.

Da je treba v šole, vrtce, bolnišnice, domove za starostnike in druge javne prostore nujno vgraditi sodobne prezračevalne sisteme, ne opozarja samo "guru čistega zraka" Milan Kuster, gremo lahko še za desetletje nazaj, ko so nas v sicer oglasnem sporočilu nekega drugega podjetja za "čiščenja zraka" nagovorili:

"V Sloveniji je prezračevanje šol in vrtcev neustrezno. Vgradnja mehanskih prezračevalnih sistemov v vrtce in šole bi morala biti obvezna. Sistemi za prezračevanje povečajo zbranost otrok, zmanjša se število virusnih obolenj, izboljša se tudi energetska učinkovitost." Pazite, oglas datira v leto 2013, pa ni izgubil nič aktualnosti.

Kmalu vstopimo v četrte poletne počitnice, odkar je iz Wuhana pobegnil virus, a se v večini naših šol in vrtcev glede prezračevalnih sistemov ni spremenilo nič oziroma bore malo, premalo. Na premierja ne računajte, ker se pravkar ubada s svojimi prihranki, predsednica se ukvarja s policisti pred šolami, ki da so nesmiselni, 8. marec je padel v brezplačna kosila ..., z napravami, ki bi v vrtcih in šolah pospeševale čiščenja zraka, pa se ukvarja kdo? Malokdo ali nihče.

Arhiv Večera

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v aprilskih "smernicah" za vključitev otroka v vrtec ali šolo po preboleli nalezljivi bolezni navrgel: "Pri preprečevanju okužb v vrtcih in šolah je ključna vloga staršev, ki morajo zagotoviti, da se otrok dobro pozdravi, preden se vrne med vrstnike." A starši da smo ključni? Super. Zahtevamo, da se v vse šole in vrtce že to poletje vgradijo sodobni prezračevalni sistemi. Zmenjeno?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta