V NEDELJO

Kolumna Aljoše Stojiča: Stavkajmo vsi, tudi vi. In za vsak slučaj pojejte jabolko na dan

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Nekoč si res nisem mislil, da bom živel v svetu nesmislov, ki so vrhovni smisel, in v svetu smislov, ki so totalno nesmiselni. Življenje v cunamiju nepreverjenih, lažnih, izkrivljenih informacij, polresnic in delnih resnic je morda komu zabavno, meni niti malo ne. Komu lahko sploh še zaupaš? Kdo je komu sovražnik in kdo prijatelj? Kaj lahko sploh še izvem in česa še ne vem? Kdo je krivec in kdo žrtev? Kaj je vojna in kaj ne? Smo še ljudje s srcem, s pogledom v prihodnost ali sami brezsrčni roboti s telefoni? Orientirati se v družbi nedružabnih družbenih omrežij je misija nemogoče. Razen če še vedno ne prisegate na kompas in se počutite po taborniško svoboden kot Krištof Kolumb, pa še on je namesto v Azijo zaplul v Ameriko.

Jabolko na dan odžene zdravnika stran. Mišljeno je bilo tako, da sadje in zelenjava pomagata, da manjkrat obiščete zdravnika. Zdaj je ta starodavni rek brezpredmeten, ker zdravnika ne moreš več odgnati stran. Ker ga ni! S svečo bi ga iskali, a ga ne morejo najti. Jabolko na dan odžene bolnika stran (vsaj od bolezni, če že zdravnika ni), bi bilo bolj primerno situaciji. Vsaj za tistih sto tisoč ljudi, ki nimajo osebnega zdravnika, in če ga že po dolgem boju slučajno dobijo, bi - ko jih vidim in poslušam - od nepopisne sreče že skoraj najraje umrli. Stavkajo zdravniki, stavkajo bolniki, stavkajo vsi friki. Je v naši domovini slabše biti zdravnik ali bolnik? A je sploh še kdo, ki v tej državi ne stavka? Je to sploh še naša domovina? A smo se za to borili 1914., 1941. in 1991.?

Jaz ne najdem kompasa. Smo si nekoč veselo popevali "bolje piti pijan nego star". Karkoli smo si ob tem že mislili, le nekaj drži kot pribito - v času Plavega orkestra smo bili definitivno mlajši. Kaj pa, če malo obrnemo in zapojemo "bolje biti pijan nego mlad"? Starejši populaciji bi morda še šlo v uho, mlajši pa verjetno ne. Kaj pa če je "bolje biti trezen nego star"? Ali pa je "bolje biti trezen nego mlad"? Pa ne pozabimo na Brecljeve "... ure pozabe, ure ljubezni, eni so srečni, drugi pa trezni". Težko je biti pameten, težje kot biti pijan. Lažje je biti nor, četudi trezen. V vsakem stavku lahko vsakdo izbrska zrno resnice, bi se strinjali tviteraši in preostali drogeraši, ker že v tretjem komentarju pod vsako objavo na družbenem omrežju se izgubi poanta, smisel in namen objave. A ti mene sovražiš? "Nikakor ne, kaj ti si butelj?!" Ne preostane mi drugega kot stavka.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?