Kebab, da te ubije

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
17.02.2019 06:32

Kranjska klobasa je k sreči svinjska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V ponedeljek zvečer sem pojedel kebab, v torek sem pisal ta tekst - torej sem preživel. A glej ga zlomka, jedla ga ni moja žena, raje je izbrala hamburger - čeravno je njegova osnovna sestavina enaka, goveja. Kebab se te dni sliši grozno, barabinsko, sprevrženo, morilsko. Afera s strupenim poljskim govejim mesom se je, vsaj pri nas, zožila na problem kebaba, drugo goveje meso je kao v redu. Slovenska inšpekcija za varno hrano je odvzela štirinajst vzorcev poljskega mesa, a le "v vzorcih kebaba odkrila patogeno bakterijo salmonelo ter ostanke protivnetnega in protibolečinskega zdravila ketoprofen". K besedi je bila pozvana Andreja Bizjak, direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Razočarana je, "ker bi Poljska veterina lahko bila del kriminalnega početja ali pa je bila preveč šlampasta".
Ob kebabu in Bizjakovi mi v misli priletijo čebele. Ko je varuhinja zdrave hrane konec leta 2015 izjavila, da je tretjina medu v Sloveniji oporečna, je čebelarjem naredila nepopravljivo škodo, je za Večer dejal priznani čebelar Damjan Medved iz Cirkovc: "Pri nobenem medu ni bila prekoračena mejna vrednost. Izjava inšpektorice je bila slišati tako, da je med slovenskega čebelarja strupen, v trgovini pa užiten. Mesec dni pred to umetno ustvarjeno afero so v medu iz trgovin našli sledove antibiotikov, a ni bilo nobene afere, čeprav za antibiotike velja ničelna toleranca."
S fosfati v "zamrznjenih mesnih nabodalih za vertikalno pečenje" se je prejšnjo zimo vneto ubadala Evropska komisija, ki pa ji ni uspelo omejiti vnosa fosfatov in drugih aditivov v kebab. Mimogrede, vrednosti fosfatov v kranjski klobasi in kebabu so primerljive, je izračunal evropski poslanec Franc Bogovič, z dodatkom: "Če bi jedli kebab enkrat tedensko vse leto, bi vnesli v telo toliko fosfatov, kot jih vsebuje 1,5 litra kokakole." Mojster kebaba, pri katerem sem se mastil, se boji za svojo službo. "Vemo, kdo se je spravil nad nas: multinacionalke hitre prehrane. Priznam, kriv sem, da je moj kebab bolj okusen in bolj nasiten kot fast food." In če vas morda zanima: koncentracija salmonele in ostankov zdravila ketoprofen v kebabu je bila pod mejo, ki je spoznana za škodljivo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta