V NEDELJO

Kate Moss, modna ikona, ki ji tudi škandali niso prišli do živega

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.05.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Legendarna manekenka v svetu mode kljub 48 letom še ni rekla zadnje. 
Reuters

Od najstniške Kate Moss nihče ni pričakoval, da bo nekega dne postala modna ikona in muza številnih znanih modnih kreatorjev. Odraščala je v majhnem mestecu Croydon, nedaleč stran od Londona, v tipični angleški družini srednjega razreda. Oče je družino zgodaj zapustil, zato je morala mati opravljati dve službi, da bi lahko preživljala sebe in svoje otroke. Delala je kot natakarica in trgovka v butiku, kjer si je nad modo navdušena Mossova skrivaje pomerjala oblačila. Naključno srečanje s Sarah Doukas, ustanoviteljico agencije Storm Models, na letališču JFK v New Yorku leta 1988 je uporniško dekle - ki je, kot je priznala v intervjujih, po boleči ločitvi staršev zapadla v slabo družbo, popivala in kadila - postavilo na glavo. Pri 14 letih je z agencijo podpisala pogodbo o zastopanju, kmalu za tem pa svojo prvo pogodbo z zvenečo modno znamko Calvin Klein, ki ji je prinesla pravo bogastvo.

O sebi ni imela lepega mnenja

Kljub temu da je Mossova mnoge navdušila z lepoto in vitko postavo, o sebi ni imela kdo ve kako lepega mnenja. Njeni zobje so se ji zdeli krivi, višina 1,70 metra pa preskromna za vrhunsko modno sceno. A v zlatih letih manekenstva so na modnih brveh zaslovela prav "majhna dekleta", med njimi tudi Claudia Schiffer in Cindy Crawford. Nič drugače ni bilo z Mossovo: pri 16 letih je krasila naslovnico revije The Face, pet let kasneje pa veljala za drugo najbogatejšo manekenko na svetu. Na leto je namreč zaslužila pregrešnih 2,2 milijona dolarjev.

Ko se je pred nekaj leti poslovila od modne agencije Storm Models, ki je bila najbolj zaslužna za njen uspeh, se je odločila, da v Londonu odpre lastno agencijo za modele, poimenovala jo je kar po sebi, kjer išče mlade talente. Predvsem pa mladim s svojimi bogatimi izkušnjami pomaga na poti do slave v svetu mode. Tudi od modnih brvi se kljub svojim 48 letom (še) ni poslovila. Še zmeraj nastopa v različnih oglasnih kampanjah, brez nje si prestižnejših modnih dogodkov ne znajo zamisliti niti številni znani modni kreatorji. Nazadnje je stopila pred kamero za modno linijo Kim Kardashian. V kampanji za spodnje perilo je pozirala tudi zgoraj brez in dokazala, da ima še vedno brezhibno postavo. Pod svoje okrilje pa je Mossovo vzela tudi znana britanska veriga trgovin Topshop, medtem ko njen podpis krasi torbe francoske luksuzne znamke Longchamp.

Svojčas je dobila naziv "heroin chick", saj je rada poveličevala nezdravo življenje - droge in anoreksijo. 
Reuters

Uteho je iskala v alkoholu

Na modnih brveh se danes dobro znajde tudi njena hči Lili Grace, ki so ji vrata v modni svet na široko odprta tudi zaradi slavne matere. Lili Grace se je rodila leta 2002, ko je bila Kate Moss v zvezi z založnikom Jeffersonom Hackom. Z njim se je zapletla po končanem razmerju s priljubljenim hollywoodskim igralcem Johnnyjem Deppom, s katerim sta se spoznala leta 1994. Ljubezen je zaznamovala oba. "Preden sem spoznal Kate, nisem bil še nikoli zaljubljen. Nor sem nanjo!" je takrat govoril deset let starejši igralec Depp. Njuna zveza je trajala dobra štiri leta, nato pa jo je igralec zapustil zaradi Francozinje Vanesse Paradis, medtem ko je Mossova uteho poiskala v alkoholu in drogah. V tistem obdobju naj bi začela uživati kokain, spila pa je lahko toliko alkohola, da so ji prijatelji nadeli vzdevek The Tank (cisterna). Kasneje je bila nekajkrat sprejeta v bolnišnico in na rehabilitacijo, vendar je vedno trdila, da se zdravi zaradi izčrpanosti, nespečnosti in utrujenosti.

Kate Moss se še danes uvršča na seznam najbolje plačanih manekenk. 
Reuters

Manekenka je bila zaradi svojih turbulentnih zvez in škandaloznega obnašanja vedno na očeh paparacev. Oboževala je problematične moške, ki so jo varali in tepli. Na eni od zabav so jo ujeli, kako smrka kokain, fotografija pa je končala na naslovnici britanskega nacionalnega dnevnika Daily Mirror. Pogosto se je v javnosti vulgarno izražala ... Paparaci so spremljali vsak njen korak, a kljub številnim škandalom niso uspeli omajati njenega dobrega imena in slave. Najbolj znana imena iz sveta mode - Chanel, Burberry, Dior - so ji namreč tako v dobrem kot v slabem stala ob strani. Tako je desetletja ostala ena najbolj plačanih manekenk na svetu.

S hčerko Lili Grace sta dobri prijateljici in zaveznici. Mnogi menijo, da sta si na videz zelo podobni, ne pa tudi po obnašanju, saj najstnica ne mara ponočevanja in alkohola. 
Reuters

Je naposled našla srečo v ljubezni?

Ob svojem 48. rojstnem dnevu, ki ga je praznovala v januarju, je Mossova izjavila, da je divje in razburkano življenje del njene preteklosti, na katero ni ponosna, a pomembno je, da je zdaj končno našla samo sebe, da uživa v življenju in si privošči osemurni spanec, kar je bilo nekoč praktično nemogoče. Presrečna je tudi, da imata s hčerko dober odnos, se razumeta, pogovarjata, veliko časa preživita skupaj, skratka, imata vse tisto, kar je manekenka pri svoji mami najbolj pogrešala. Kljub temu je z njo ostala v dobrih odnosih. Še več, podarila ji je dragoceno vilo in kar nekaj prestižnih avtomobilov. Očetu, ki ga je v mladosti bolj redko videvala, je pomagala zagnati posel.

Britanska manekenka je prejemnica številnih modnih nagrad, hkrati pa eden najbolje plačanih modelov. 
Reuters

Prav tako je, kot danes zatrjuje modna ikona, naposled srečo našla tudi v zasebnem življenju. S petnajst let mlajšim grofom Nikolajem von Bismarckom veliko potujeta, spoznavata nove kraje. Prav tako se njen sedanji partner odlično razume z Lili Grace, ki je na las podobna svoji materi, hkrati pa se od nje tudi razlikuje: ne mara ponočevanja, še manj alkohola in drugih opojnih substanc.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?