Kako zgraditi dober modni slog. Zgolj uskladiti torbico s čevlji ni dovolj

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
13.10.2024 00:21

Pri oblačenju naj vas vodijo dober okus, zmernost in nekaj večnih modnih resnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na razprodaji nikoli ne kupujte oblačil zgolj zato, ker so cenejša.
Profimedia

Moda se spreminja tako hitro, da je modnim smernicam nemogoče slediti, zlasti ne s finančnega vidika. Le kdo razen redkih posameznikov in premožnežev premore toliko denarja, da bi spremljal muhasto modo in si omislil vse, kar se najdražjega pojavi na prodajnih policah. Kar je danes lepo in za kar je bilo treba odšteti na kupe denarja, je lahko jutri že grdo. In saj poznate tisto: imam rdečo torbico, a kaj bi z njo, ko pa nimam rdečih čevljev.

Nekateri so prepričani, da zadostuje že to, da so njihova oblačila barvno usklajena s čevlji in torbico. Toda tudi to je že zdavnaj potisnjeno v pozabo in je, verjemite, videti skrajno dolgočasno. Modna podoba, ki je strogo barvno usklajena, danes spominja le še na videz kakšne stare dame. Ne bojte se torej poseči po barvi, ki vam ugaja in poudari samozaupanje in osebnost. Vse, kar boste oblekli na ta način, bo na vas videti čudovito. Torej ni nujno, da za oblačila namenite na kupe denarja. Nasprotno. Lahko se namreč odločite za kombiniranje obstoječih, ki jih imate v omari, popestrite jih s primernim nakitom, zapestnico ali se odločite za nenavadno torbico. Med seboj lahko namreč usklajujete stile in barve, z modnimi dodatki naredite čudeže.

Krilo mora biti ravno prave dolžine. Če sega le do sredine kolen, pristaja le redkokateri.
Profimedia

Modni dodatki so pomembnejši

Znano je, da so modni dodatki pomembnejši od obleke in jih opazimo še pred njo. Prava umetnost je namreč znati modno podobo povezati v celoto prav z modnimi dodatki. A za vse to je treba imeti okus. Tega pa ni mogoče kupiti. Uporabimo torej moč modnih dodatkov. Priporočljivo je, da hranite nekaj brezčasnih, klasičnih kosov, ki vam lahko v trenutku omogočijo povsem drugačen videz. Kombinirajte jih s kakšnim modnim kosom, najbolj pomembno pa je, da pozabite na strogo barvno kombinacijo. Ne mislite, da morate, če imate zlato ogrlico, imeti tudi ves ostali nakit v zlati barvi. Nasprotno, pustite domišljiji prosto pot. Kombinirajte zlato recimo s srebrno in črno. Oplemenitite recimo srebrno ogrlico z zlatimi uhani, črnim šalom ali pasom. Rekli bodo, da imate čudovit občutek za modni stil. Tisti, ki okusa nimajo, samo kopirajo, kar vidijo pri drugih. Je to dovolj za vas? Uf, kakšen dolgčas! Če želite zgraditi svoj način oblačenja, skušajte upoštevati to, kdo ste, pomislite na svoja leta, poklic ... Skratka, na vso svojo osebnost. Najbolj pomembno je, da zaupate vase in svojemu stilu. Ne kopirajte drugih, saj bi to pomenilo, da kopirate osebnost drugega, njegova leta in vse ostalo. Tako ne boste imeli svoje osebnosti in boste vedno samo capljali za drugimi. Imejte radi to, kar ste. Ne pozabite, da je vaš videz zrcalo vašega značaja.

Kakovosten in ne preveč vpadljiv plašč lahko še leta kombinirate s šali, rutkami, puliji.
Profimedia

Uporabno in udobno

Imeti smisel za stil je predvsem razumevanje svojega telesa in priznavanje dejanske starosti, ne pa nujno sledenje modnim trendom. Stil pomeni nadeti si oblačila, v katerih se počutimo dobro; uporabnost oblačil in udobnost sta na prvem mestu. Ni pa mogoče zgraditi lastnega stila, če se na vsakem koraku trudite, da bi bili videti mlajši.

Odločite se za posebno torbico, morda za karirast šal, za izbrani par čevljev, očal. Z modnimi dodatki lahko torej oblikujete svoj posebni stil, ki vam ga ne bo mogel nihče ukrasti. Lahko poskusite na primer že pri barvi nogavic. Seveda pa je pomembno, da vam za kakšen poseben kos, ki poudarja vaš stil, ni žal denarja. Ko namenjate denar za "brezčasen" modni dodatek, kupite najboljšega, ki si ga lahko privoščite. Poseben, brezčasen kos bo uporaben dalj časa in bo postal del vašega imidža. In - na to je treba spomniti: kakovost ni vedno povezana z visoko ceno, mnoga lepa oblačila so cenovno zelo dostopna. Neumno se je tudi od glave do pet obleči v imena slavnih dizajnerjev. Kje je vaša osebna nota? Imeti smisel za dober stil je torej v bistvu stvar samozaupanja. Pomembno je tudi, da imate svoja oblačila radi, in zagotovo bodo na vas videti lepo.

Nekaj večnih modnih zapovedi

Za dober osebni slog bo dovolj, če boste poznali nekaj modnih trikov in upoštevali nekaj nasvetov, ki vam lahko koristijo, ko boste spet stali pred omaro in razmišljali, kaj obleči. Med naštetimi nasveti vam bo zagotovo kakšen koristil.

Na razprodaji nikoli ne kupujte oblačil le zato, ker so cenejša. Krilo mora segati do kolen ali jih prekrivati: če je krilo dolgo le do sredine kolen, zagotovo ne pristaja nikomur. Kavbojke naj bodo temne barve: bolje se skladajo z vsem, kar oblečete zgoraj, in še na videz podaljšajo telo. Če ste nižje od 160 centimetrov, je bolje, da izberete modele, ki imajo poleg vaše konfekcijske številke še oznako S (small - na primer 36 S).

Ko sestavljate garderobo, je priporočljivo, da izberete osnovno nevtralno barvo, ki bo predstavljala temelj vašega videza. Rokavi suknjiča morajo segati preko zapestja. Če so krajši, ste videti neurejeno. Zmeraj kupujte najboljše, kar si lahko privoščite. Namesto telovnika iz kašmirja si raje kupite takšnega iz mešanice volne in svile. Da boste tudi v širokih hlačah privlačni, jih dopolnite z oprijetim zgornjim delom in s čevlji z visoko peto. Zamenjajte gumbe na starih in dragih suknjičih in telovnikih. Četudi vam je še tako všeč kaka bluza, je ne kupite, če si jo komaj zapnete in vam med gumbi "zija". Naj se vaša obleka zvečer ne lesketa preveč. Če ima top kovinski lesk, oblecite k njemu hlače mirnejših barv, izzivalno krilo pa kombinirajte s srajco ali suknjičem, ki bo pokril zgornji del telesa. Tudi kavbojke so lahko elegantne, če jih kombinirate z ozkim topom in s čevlji z visoko peto. Ne pozabite na svetleče se uhane. Podložene hlače so bolj trpežne, poleg tega tudi bolje padejo. Potrebujete nov plašč? Vedite, da mora biti tako dolg, da prekriva vaše najdaljše krilo. Le tako boste zmeraj urejeni. Tunike iz mehkega džersija ali šifona dobro skrijejo okrogli trebušček.

Pri čevljih za vsakdan peta ne sme biti višja kot pet centimetrov (razen če ste imuni za bolečine v stopalih).
Profimedia

Prodajalka nima vedno prav

Če težko najdete konfekcijsko oblačilo, poiščite dobro šiviljo, da vam bo sešila obleko, ki vam pristaja. Z rahlim V-izrezom boste sicer pokazale malo več kože, a na videz zmanjšale velike prsi. Kupujete nove hlače? Vedite, da vam nizki žepi na videz znižajo zadnjico. Če je vaša postava hruškaste oblike, naj bodo zgornji deli oblačil živahnejših barv in vzorcev, spodnji pa temnejši. Da bo vaše telo videti vitkejše, nosite izbran pas nekoliko nad boki (ne na njih). Čevlji, ki jih vsakodnevno nosite, ne smejo imeti višje pete kot pet centimetrov (razen če ste imuni na bolečine v stopalih). Čevlji z nizko peto ob večerih niso najbolj moderni. Odločite se za take z nekoliko višjo peto. Redno čistite in dajajte v popravilo čevlje. So osrednji del vaše garderobe.

Ne mislite, da morate, če nosite zlato ogrlico, imeti tudi ves ostali nakit v zlati barvi. Vendar pa ne pretiravajte z dodatki.
Profimedia

Ponovno so v modi uhani: namesto težkih in do ramen segajočih uhanov se odločite za lahke, dolge štiri do pet centimetrov. Bisere lahko nosite tudi čez dan, ne le ob svečanih priložnostih. Nosite jih lahko h kavbojkam ali k majici, saj učinkujejo zelo ženstveno. Zelo drago in svečano uro nosite le zvečer. Zanimive in poceni torbice lahko najdete na oddelku za mlade.

Izberite rožnato barvo. Ta gotovo pristaja vsakemu tipu kože in poživi celoten videz. Vaša postava bo na pogled ožja, če boste zgoraj nosile svetlejše barve, spodaj pa temnejše. Pozabite na spodnjice, katerih robovi se vidijo skozi krilo ali hlače. Tangice naj bodo številko večje kot navadne spodnjice. Če vam ne ustrezajo niti tangice niti spodnjice z robom, potem poskusite boksarice.

Če kupujete obleko za posebno priložnost, s seboj prinesite tudi modrc in čevlje, ki jih boste nosile k obleki. Ne pustite se pregovoriti: če prodajalka meni, da vam nekaj zelo dobro pristaja, vi pa ne mislite tako, se zmeraj spomnite na to, kdo plača račun. Puloverji ne smejo viseti na obešalniku, ker se razvlečejo. Poleg volnenih predmetov naj bodo v omari tudi sredstva proti moljem. Da bo bela srajca resnično bela, jo tu in tam odnesite v čistilnico.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta