Kako opustiti kajenje? Britanci priporočajo vejpanje

NR
30.06.2019 02:43

Najbolj pomembno je, da se končno odločite, da boste nehali kaditi. Obstajajo pa tudi triki, po zaslugi katerih boste nedvomno uspešno premagali hrepenenje po cigaretah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Prej ko nehate kaditi, bolje bo za vas. Pri kadilcih, ki poskušajo kajenje opustiti s postopnim zmanjšanjem števila pokajenih cigaret, obstaja v primerjavi s tistimi, ki prenehajo naenkrat, manjša verjetnost, da jim bo uspelo. "Težava pri opuščanju kajenja je, da je to nekaj, česar se lahko vedno lotite tudi naslednji dan," pravi Paul Aveyard, profesor vedenjske medicine pri Univerzi Oxford.
"Ključno za uspeh je, da ljudje izberejo dan, ko bodo prenehali kaditi, in tisti dan svojo odločitev tudi uresničijo." Razlog za to je način, na katerega se možgani naučijo vzorcev odvisnosti in se jih tudi odvadijo. "Močno željo po kajenju je mogoče zatreti, vendar le pod pogojem, da v trenutkih, ko se znajdete v skušnjavi, ne pokadite niti ene cigarete več," pravi profesor Aveyard. "Če si boste vseeno tu in tam privoščili kakšno, boste s tem le podaljšali svojo agonijo."

Naj vas ne bo strah nikotina

Državne zdravstvene službe poročajo, da je medsebojno kombiniranje terapij z zdravili za nadomeščanje nikotina, denimo z uporabo nikotinskih obližev, žvečilnih gumijev ali pršil za nos, veliko bolj učinkovito, kot če se zanašamo na eno samo terapijo. Mnogi kadilci ne uživajo toliko nikotina, kot bi ga morali, ko se trudijo opustiti kajenje, meni Leonie Brose iz Nacionalnega centra za odvisnost pri Kraljevem kolidžu v Londonu. "Zelo pomembno je, da se ne bojite nikotinskih nadomestkov. Obliž je zelo dobra osnova, toda na začetku, ko boste velikokrat čutili nezadržno željo po cigareti, boste potrebovali nekaj, kar bo učinkovalo hitreje.

Poskusite z e-cigaretami

Če nikotinski obliži ne delujejo, je nedvomno vredno poskusiti z e-cigaretami. Nedavna študija je namreč pokazala, da so skoraj dvakrat bolj učinkovite pri odvajanju od kajenja od drugih pripomočkov. "Gre za vedenjsko komponento, ki je nekatera druga zdravila za odvajanje od kajenja nimajo," pravi Nicola Lindson, raziskovalka na področju vedenjske medicine pri Univerzi Oxford.
Pri vejpanju ljudje nekaj počnejo tudi z rokami, hkrati je lahko v pomoč kar zadeva socialne dejavnike kajenja. Še vedno sicer ni na voljo dovolj podatkov o varnosti e-cigaret, toda prepričani smo, da so veliko manj škodljive za zdravje kot kajenje."

Poiščite pomoč in podporo

Izvedenci z britanskega nacionalnega inštituta za javno zdravje in odličnost zdravstvene nege poudarjajo, da je pri odvajanju od kajenja ob terapiji z zdravili izredno pomembna tudi vedenjska podpora. Ni pomembno, ali jo človek najde pri svojcih ali prijateljih ali v lokalnem svetovalnem centru, zaradi nje so lahko kadilci še bolj motivirani za opustitev te škodljive navade.

Izogibajte se sprožilcem

Pri vsakem kadilcu obstaja nekaj, kar v njem sproži željo po cigareti. Profesor Aveyard pravi, da se lahko tem skušnjavam najbolje izognemo, če spremenimo svojo dnevno rutino. To je pomembno zlasti v prvih fazah odvajanja od kajenja: "Ljudje imajo običajno svojo kadilsko rutino, kar pomeni, da kadijo ob določenih časih dneva. Če lahko to rutino spremenite, potem boste precej zmanjšali možnost, da vas premaga skušnjava, in tudi vaši možgani bodo lahko končno okrevali."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta