Kako omiliti menstrualne krče

nr
11.08.2019 04:58

Od ingverja do lahkotne telesne vadbe ali celo protibolečinskih zdravil brez recepta - ginekologi svetujejo, kako lahko vsaj nekoliko zmanjšate bolečine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Menstrualni krči nastopijo, ko se mišična stena v maternici napne, da bi spodbudila luščenje sluznice, pojasnjuje dr. Caroline Overton, ginekologinja svetovalka in glasnica Kraljevega kolidža porodničarjev in ginekologov. "Bolečina je posledica krčenja mišičnih sten, kar povzroči zožitev krvnih žil, zaradi česar je občasno prekinjena oskrba maternice s krvjo in kisikom." Overtonova poudarja, da menstruacija žensk ne bi smela ovirati pri vsakdanjih opravkih in delu. "Če morate med menstruacijo spremeniti način oblačenja, izostati iz službe, se odreči družabnim dogodkom in na splošno načrtovati aktivnosti v svojem življenju tako, da ne sovpadajo z vašim mesečnim perilom, potem vaše menstruacije niso normalne."
Izvedenci navajajo, da okoli dvajset odstotkov žensk pred in med menstruacijo občuti zelo hude bolečine. Ginekologi tem ženskam svetujejo uživanje kombiniranih kontracepcijskih tablet ali uporabo kontracepcijskih vsadkov, injekcij ali hormonskih materničnih vložkov.

Poskusite z ingverjem

Mnogim ženskam pomagajo že protibolečinska sredstva, denimo paracetamol in ibuprofen, ki jih lahko v lekarni kupite brez recepta, pravi dr. Anita Mitra, ginekologinja in avtorica knjige The Gynae Geek. Dokler ta sredstva jemo v pravih odmerkih, jih lahko tudi kombiniramo med seboj. Študija, opravljena leta 2012, v okviru katere so znanstveniki preučili učinek ingverja na boleče menstrualne krče, je pokazala, da je mogoče z njim občutno omiliti intenzivnost in trajanje bolečin. Ženske, ki so med raziskavo jedle ingver v prahu, so v primerjavi s tistimi, ki so uživale placebo, poročale o manj pogostih in manj močnih bolečinah. Na podlagi tega lahko sklepamo, da ingver učinkovito omili menstrualne bolečine, če ga začne ženska uživati tri dni pred menstruacijo ali takoj ob njenem nastopu.

Seks in orgazem

Čeprav ne obstaja prav veliko dokazov o tem, da seks in orgazem omilita menstrualne krče, obstaja po besedah Overtonove možnost, da vendarle omilita bolečine zaradi sprostitve mišic po orgazmu. "Prav nič ni nevarno, če ženske med menstruacijo masturbirajo ali spolno občujejo. Če se pri tem dobro počutijo, naj si le dajo duška." Dr. Mitra soglaša, da lahko to nekaterim ženskam pomaga, saj nevrotransmiterji očitno zamotijo živčna tkiva, vpletena v menstrualne bolečine. Toda ginekologinja opozarja, da je treba tudi tedaj, ko imate spolne odnose med menstruacijo, poskrbeti za zaščito pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi.

Lahkotna telesna vadba

"Razne študije so pokazale, da imajo ženske, ki telovadijo, pogosto manj boleče menstruacije. Toda poudariti je treba, da gre za ženske, ki redno telovadijo ves mesec," pravi dr. Mitra. Kljub temu ženskam ni treba imeti slabe vesti, če jim med menstruacijo ni do tega, da bi telovadile. Izvedenci v tem času v mesecu ženskam priporočajo lahkotne telesne aktivnosti, kot so plavanje, hoja ali kolesarjenje. Pri obvladovanju menstrualnih bolečin so lahko po besedah Overtonove v pomoč tudi razne masažne in sprostitvene tehnike, denimo joga ali pilates.

Topla kopel

"Dehidracija lahko menstrualne krče še dodatno poslabša, zato bi morale biti ženske v tem obdobju še posebej pozorne na to, da zaužijejo dovolj tekočine. Kar zadeva alkohol in kofein, je priporočljiva zmernost," pravi dr. Overtonova.
Koristen je tudi zeliščni čaj, pa ne le zaradi hidracije. Pri omiljanju menstrualnih krčev je lahko prav tako v pomoč izpostavljanje toploti, denimo v obliki tople kopeli, prhe, termoforja ali toplih oblog. (The Guardian)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta