Jernej Dirnbek - Dimek in Davor Klarić: Fanta na zafrkantski glasbeni (stran)poti

Saša Britovšek Saša Britovšek
21.04.2024 06:00

Jernej Dirnbek - Dimek in Davor Klarić, člana skupine Mi2, rada pripovedujeta hudomušne glasbene zgodbe. Predstavljata svoj kantavtorski projekt Za žejne in lačne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jernej Dirnbek - Dimek in Davor Klarić skrbita za žejne in lačne dobre muzike.
Nina Pečar

Dimek in Davor, oba dolgoletna člana domače rock zasedbe Mi2, sta si privoščila nekaj porednosti. Pravzaprav sta se že pred šestimi leti zbližala in začela snovati svojo malce drugačno glasbeno zgodbo. Pred dnevi pa sta svetu predstavila svoj kantavtorski album Za žejne in lačne.

Kljub velikemu presenečenju za mnoge, sploh za ljubitelje legendarne zasedbe iz Rogatca, ki že skoraj tri desetletja skrbi za raznovrstno domačo bero rokenrola, menda ni razlogov za skrb. Kitarist, pevec in poet Jernej Dirnbek - Dimek ter klaviaturist Davor Klarić sta si novo (stran)pot privoščita vzporedno z delom v matični zasedbi. Za seboj imata tudi že lepo število koncertov z zanimivim glasbenim repertoarjem, ta pa ponuja duhovita, zbadljiva in mestoma sentimentalna besedila. Dotikata se običajnih tem iz življenja malega človeka in skozi prigode svojih junakov nastavljata ogledalo družbi.

Album Za žejne in lačne je humoren, zbadljiv, a vendarle tudi razmišljujoč, a kaj drugega pričakovati od avtorja, ki je med drugim napisal besedilo ene najbolj hudomušnih pesmi, kar jih imamo Pojdi z menoj v toplice ali pa Čakal sm te ko kreten?!

Pri nastajanju albuma z desetimi skladbami jima je stala ob strani in pomagala obsežna ekipa glasbenih kolegov, med drugimi Robert Pikl, Aleksandra Ilievski, Nina Pečar, Janez Dovč, Sergej Randželović, Neisha, Jani Hace in Daniel Šimek.

Dimek je ob glasbenem ustvarjanju tudi knjižni avtor, Davor pa eden najbolj iskanih studijskih glasbenikov v Sloveniji.
Nina Pečar

Le akustična kitara in klaviature

Kaj torej pomeni njuna (stran)pot in zakaj sta se odločila za "uporniško" kantavtorstvo? Odgovarja ustanovni član banda Mi2, Dimek: "Ta stranpot pomeni, da sva se odločila delati nekoliko drugačno muziko, kot nastaja v okviru banda. Ta je pogojena že s samo zasedbo - ker uporabljava le akustično kitaro in klaviature, je glasbena spremljava dosti tišja in je dejansko 'spremljava' besedilu, ki prav zaradi tega pride bolj do izraza." Pojasnjuje, da jima ta nežnejša spremljava dopušča, da v pesmi zavijeta nekoliko daljša in bolj pripovedna besedila, ki so neredko zelo zafrkantska.

Torej to pomeni, da pri Mi2 ni več prostora za duhovite vsebine? "O, seveda je in vedno je bil. Je pa v rock bandu, ki skuša na momente zveneti celo malce urbano, težko najti prostor za dolge pripovedne zgodbe o recimo posteljnih prigodah vaškega mojstra, ki po gospodinjstvih servira električne aparate in vmes poservira še kako gospodinjo, če navedem samo en primer. Za takšne teme je kantavorska forma mnogo bolj primerna. Če bi v Mi2 naredili tak komad, bi vsaj nekaj inštrumentov moralo na čik pavzo," Dimek zelo slikovito opiše konkreten primer glasbene zgodbe iz albuma, ki je luč sveta ugledal 13. aprila.

Zafrkancija na račun odpadnikov

Kako je z moralno podporo v zaledju banda, saj ne nazadnje je Mi2 ena najbolj zasedenih in delovnih zasedb? Dimek ima občutek, da na vse skupaj gledajo precej naklonjeno. Ampak: "Seveda, ker smo taki, kot smo, sva na ta račun slišala že veliko zajebancije in zbadljivk, predvsem v začetni fazi. Ko pa sva sčasoma dokazala, da sva našla svoj prostor na glasbeni sceni, da redno snemava in koncertirava, so začeli na vse skupaj gledati drugače. Tudi s podporo in razumevanjem, ko je treba prilagoditi kakšen termin za nastop." Za slednje sta bila hvaležna, tudi že ko sta po Sloveniji gostovala s humorističnimi koncerti oziroma z muziko o vinu in ljubezni.

Pesmi malega človeka so tudi takšne, da vzbujajo zabavne komentarje, skomiganje z rameni ali nerodno priznanje, da jih vendarle poznamo vsi. "Junaki najinih zgodb so v glavnem preprosti navadni ljudje," pravi klaviaturist in glasbeni aranžer, dolgolasi Davor Klarič, nato še pojasni, da so to ljudje, ki jih običajno odlikuje kakšna izstopajoča posebnost, kot je to primer v pesmi stari Rihter. "Lahko pa je to tudi skupina ljudi s podobnimi interesi oziroma hobijem, ki se nama zdi smešen, pretiran ... To se najboljše izraža v pesmih Jadralska, Obletnica ter Mati snaha hči," Davor namigne na duhovito vsebino nekaterih pesmi, s katero se identificira vsak, ki je za tridesetko ali petdesetko dobil ukraden prometni znak ali pa šel s kolegi na "jadranje", da bi ušel ženi in otrokom.

Dimek in Davor sta pred kratkim za pokušino albuma postregla s pesmijo Blues ob žici, ki se loteva tematike žalostnih in lačnih, saj opisuje ljubezen dveh mladih, ki živita na ozemlju, ločenem z žico. A kot pojasni Davor Klarić (član Elevators, bivši član skupin Šank rock, Vlado Kreslin in Mali bogovi, Devil Doll, Samo Budna in band, Bilbi, S.O.S., Magnificove spremljevalne skupine Pissmakers in Laibach), se raje lotevata zabavnejših, ciničnih in družbenokritičnih tematik. Blues je vendarle glasba trpljenja, a onadva imata rada hudomušne nastope.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta