Januar previden, a ne lačen

Zora Štok Zora Štok
06.01.2019 05:00

Univerzalnega pravila, kako in kaj jesti v mesecu, ki začenja leto, ni, saj imamo ljudje različne navade, možnosti in predvsem potrebe. Generalno pa velja, da je manj več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šport in prehrana
Profimedia

Januar je za mnoge odvečen mesec tudi zaradi skoraj praznih denarnic, še tako majhna darilca za decembrske praznike namreč v njih pustijo precejšnjo praznino. A težak je včasih tudi za telo, utrujeno od vsega dobrega, kar se je bilo znašlo na prazničnih mizah. In vmes na številnih srečanjih in sprejemih, ko še opazimo ne, koliko grižljajev spravimo vase ob požirkih pijače. Potem pa je tu 1. januar, poln zaobljub o tem, kako bomo vendarle poskrbeli za dobro počutje in posledično za zdravje, kako bomo pazili na prehrano, pili manj sladkih pijač in alkohola, da se bomo do spomladi, ali pa vsaj do poletja, spravili v red.

V razponu od mačka do tigra

Tisti, ki so na januarske težave utrujenega organizma pomislili že kak teden prej, bodo imeli malo lažje delo. Če se na prav vsakem druženju v decembrskih dneh nismo preveč najedli in ne preveč spili, bomo prve januarske dni tudi nekoliko lažje prenesli. Brez jamranja v stilu "kaj mi je bilo tega treba". Lažje bo tudi tistim, ki so med popivanjem in uživanju ob hrani spili kak kozarec vode več kot običajno, saj telo ni dehidriralo in občutek je kar veliko boljši, kot pa če boli glava v razponu od mačka do tigra. Prvojanuarska sarma ni kar tako. Kislo zelje je polno vitamina C, sok, ki se nabere med pečenjem ali kuhanjem sarme, je dobro del od krokanja utrujenemu telesu, meso in riž pa bosta dala novih moči. Drugega januarja smo itak počivali in se pripravljali na prvi delovni dan novega leta, potem pa se je počasi že začel običajni ritem.

Zelje in repa v solati

Kislo zelje in repa sta vedno dobrodošla. A za spremembo ju pripravimo v solati. Manj časa bomo potrebovali, pa še več hranilnih snovi zaužili, kot če bi ju kuhali ali dušili. Pa še sprememba na jedilniku sta, če ju pripravimo v solati. Kislo zelje z belim ali bučnim oljem, z malo mlete rdeče paprike, dodamo lahko še naribano ali na kocke zrezano jabolko, morda še kak kos kutine, če jo imamo pri roki, in malce drugačna solata od običajne je pripravljena. Repo v solati si pripravimo iz sveže repe, na tržnici je te gomoljaste rastline pozimi dovolj. Naribamo jo kot jabolka za zavitek, dodamo lahko še drugo zelenjavo, tudi naribana sveža rdeča pesa se bo lepo družila z repo, z dodatkom jabolka pa je krepčilna in zdravja polna solata že povsem nared.

Zloženec s polento

Ne glede na blagodejne učinke prehrane s sadjem in zelenjavo pa bo tudi januarja teknila kakšna izdatna jed. Saj vendar ne moremo biti lačni. A tudi pri teh jedeh upoštevajmo nekaj pravil, da ne bomo pretiravali z maščobami in ogljikovimi hidrati. Zelenjavni, mesni ali kombinirani zloženci so pripravna jed za zimske dni. Enostavni za pripravo, iz sestavin, ki jih imamo radi. Klasična lazanja vedno tekne, včasih se poigramo tudi z drugimi dodatki, kot so mleto meso in omaka bešamel. Namesto mesa med plasti testa naložimo skuto in poljubno zelenjavo, prelijemo pa z mešanico smetane in začimb. Namesto s testom lahko dober zloženec pripravimo tudi s polento. Skuhamo jo kot običajno, v mlačno pa dodamo nadrobljeni sir (feto, na primer, lahko tudi rikoto ali skuto) in suhe začimbe (origano, majaron, rožmarin). Polento zlijemo na ravno površino približno en centimeter na debelo. Ko se ohladi, jo narežemo na trakove v velikosti pekača, v katerem jo bomo pripravili. Pripravimo gosto paradižnikovo omako z mediteranskimi začimbami, dodamo lahko še kapre in olive. Na plasti polente dodajamo omako, vrhnja plast naj bo polenta. Obilno jo potresemo z naribanim sirom (mocarela, gauda, ementalec, trapist) in spečemo v pečici. Lahko pa se nekoliko poigramo in s polento ter omako napolnimo modelček za mafine.
Tako tudi januarja kljub previdnostnim ukrepom glede hrane nikdar ne bomo lačni. (zš)

Zloženec iz polente, paradižnika in špinače
Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta