(INTERVJU) Robi Poredoš iz New Yorka: Volitev bo konec, ko bodo vsi Američani nosili maske

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
15.11.2020 07:00

Donald Trump je pokazal na vse pomanjkljivosti sistema, ki se bo moral sedaj malce pokrpati, pravi Robi Poredoš, že 22 let dopisnik STA "To ob verjetni republikanski večini v senatu ne bo lahko."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robi Poredoš: "Volivci so zavrnili Trumpa, ker je kazal avtokratske težnje, ne pa konservativnih idej."
Osebni arhiv

Cirkus je že skoraj mimo. Ali poslej niti klovnov ne bo več?

To, čemur pravite cirkus, je spremljal ves svet, in to na trnih, saj imajo ameriške volitve vedno posledice za večji del sveta, še posebej za določene dele Evrope. Američani kihnejo, svet se prehladi. Izid ameriških volitev ne odpravlja ameriških težav s pandemijo koronavirusa na čelu in drugih, je pa, kot kaže spontano proslavljanje na ulicah ameriških mest, večina upala na tak razplet, kot se je zgodil. Klovni pa po mojem mnenju ne bodo odšli nikamor. Svet je takšen, kakršen je. Ideje, ki so prišle na površje s Trumpom, se bodo malce odmaknile, vendar samo do nove priložnosti.

Da slovenskemu zetu v drugo ni uspelo, posebno veseli Evropejce. Tradicionalni ameriški zavezniki Nemci so si, se zdi, najbolj oddahnili. Zakaj Trump ne prenese uspešne, močne in enotne Evrope?

Ne vem, morda še sam ne ve. Bobu Woodwardu je v slavnem intervjuju za letošnjo knjigo povedal, da se veliko bolj razume s samodržci, kakršen je predsednik Severne Koreje Kim Jong Un, kot z voditelji sodobnih demokratičnih držav. Ob tem se je zamislil in dodal, da ne ve, zakaj je tako. Psihiatri so napisali veliko mnenj in tudi knjig, Trumpovi sorodniki in nekdanji prijatelji tudi. Tak pač je. Ne prenese, da poleg njegove sije še kakšna zvezda. Če pa je verjeti teorijam o navezi z ruskim predsednikom, je odgovor seveda enostaven. A po Trumpovem porazu se niso oddahnili samo v EU, ampak tudi drugod po svetu, vsaj sodeč po neformalnih mnenjih diplomatov na sedežu Združenih narodov v New Yorku. ​

"Dlje bo odlašal s sprejemom poraza, bolj bo napeto."
Epa

Američani samodržcev ne marajo. Vsaj doma ne, drugje so lahko, če imajo od njih koristi.

Kot kažejo rezultati, so volivci zavrnili Trumpa, ker je kazal avtokratske težnje, vendar pa niso zavrnili konservativnih idej. Demokrati so doživeli popoln poraz na volitvah v državne kongrese, izgubili so nekaj večine v predstavniškem domu kongresa in ni jim uspelo prevzeti večine v senatu. Čeprav to še lahko naredijo, če jim uspe herkulski podvig osvojitve obeh senatnih sedežev v Georgii v drugem krogu volitev. Ni sicer zelo verjetno.

Zamere ne bo, bo pa težje priti v Belo hišo

Poleg tistih, ki jih veseli, da odhaja, so tudi takšni, ki ga še vedno niso odpisali. Naš predsednik vlade sodi mednje, pravzaprav se je od vseh predsednikov vlade v svetu najbolj izpostavil in torej najbolj zoperstavil Bidnu. Bo zato našim težko priti k novemu v Belo hišo?

​Menim, da Janševa čestitka ne bo imela nobenih dolgotrajnih posledic za odnose med državama. Biden pravi, da ni zamerljiv. Slovenijo dobro pozna in jo je podpiral pri pridruževanju zvezi Nato, sprejel je tudi slovenskega predsednika v Beli hiši. Ni pa to, kar počne predsednik vlade, dober obet za skorajšnji obisk slovenskega voditelja v Bidnovi Beli hiši, razen če se bo pojavil kakšen dober razlog za to. Sicer pa ni bilo slovenskega obiska v Beli hiši niti zadnja štiri leta, ko smo imeli tam prvo damo slovenskih korenin. Zdaj tudi nisem zasledil kakšnega javnega izraza hvaležnosti odhajajočega predsednika ZDA za to podporo.

"Brez visoke podpore temnopoltih volivcev, predvsem temnopoltih žensk, Biden ne bi zmagal."
Osebni arhiv

Kateri glasovi so zmanjkali Trumpu?

Zmanjkali so mu glasovi izobraženih volivcev višjega srednjega razreda iz predmestij, ki so nekakšna tamponska cona med demokratskimi mesti in republikanskim podeželjem. Mesta so bila za Bidna, podeželje za Trumpa, ki pa je leta 2016 dobil nekaj več glasov volivcev iz predmestij kot Hillary Clinton, Biden pa je to sedaj obrnil sebi v prid. Brez visoke podpore temnopoltih volivcev, predvsem temnopoltih žensk, Biden ne bi zmagal. Imel je tudi podporo mladih in majhno, ampak zadostno podporo republikancev, ki jim ni bil všeč trumpizem. Trump pa je bil spet uspešen pri belih moških, še posebej tistih brez višje izobrazbe, in na Floridi celo pri volivcih kubanskega porekla, ki jih je preplašil z opisovanjem demokratov kot socialistov.

Biden je torej prejel veliko glasov tistih, ki so bili proti Trumpu.

Tako je. Te predsedniške volitve so bile predvsem referendum o Trumpu. Trumpovi volivci so volili Trumpa, Bidnovi volivci pa so bolj kot zanj volili proti Trumpu. Kar je presenetilo analitike, je bilo to, da se večina anket kljub trditvam o prilagoditvi metodologije zaradi leta 2016 spet ni dobro odrezala. Ankete so napovedovale veliko večjo zmago Bidnu in tudi demokratski prevzem senata. Napovedovale so tako imenovani modri val, modra je barva demokratov, prišlo naj bi do vzpona demokratov. Trump je govoril o rdečem valu, večji podpori republikancem, do katere je tudi prišlo, ampak to niso bili glasovi zanj, ampak za druge republikance. Njim je spet koristila visoka udeležba njihovih volivcev zaradi Trumpa.

Čeprav je zmagovalec že zelo dolgo v politiki, so ga volili zaradi drugega!?

Biden je najboljši v tem, da ni Trump. Ni navduševal, ni privabljal množic na svoja zborovanja, kot je to uspevalo Trumpu in na demokratski strani senatorju Bernieju Sandersu. Vendar pa so Sandersovi volivci takrat, ko je bilo treba, senatorja pustili na cedilu, in Biden je osvojil demokratsko nominacijo z glasovi tihe večine in predsedniški položaj tudi s Sandersovimi levimi volivci.

​Kaj lahko torej pričakujejo od njega?​

​Od Bidna se pričakuje pristop do pandemije po načelu zdrave pameti in znanosti, precej optimistično in verjetno nerealno tudi zmanjšanje delitev med Američani, izboljšanje odnosov z zavezniki, vrnitev Amerike k pomembnim pobudam, kot je boj proti podnebnim spremembam in podobno. Tiste stvari, ki jih lahko sam izvede, bo izvedel. Odpravil bo lahko poplavo izvršnih ukazov, s katerimi je Trump odpravljal dediščino Baracka Obame. Kar bo zahtevalo zakonodajno potrditev, pa bo problem, če republikanci ohranijo senatno večino. Interesa za Bidnov uspeh republikanci ne bodo imeli, saj so že leta 2022 spet vmesne kongresne volitve in 2024 predsedniške.

Tako je Joe Biden leta 2013 prisegel kot podpredsednik ZDA.
Reuters

Se v okolju, kjer živite, čuti razklanost med trumpovci in protitrumpovci?

V New Yorku se to ne čuti, ker je mesto demokratsko. Ljudje Trumpa poznajo že dolga leta, vedo, kakšen je, zato v New Yorku nikoli ni dobil velike podpore. Seveda New York ni Amerika. Imam prijateljico, ki se je iz New Yorka preselila na jug in je zelo vesela, da se kot Trumpova pristašinja tam ne počuti kot izobčenka.

Kaj se bo zdaj dogajalo? So Trumpovi pristaši sposobni iti na ulico nasilno dokazovat njegove trditve o nepravičnih volitvah?

Mislim, da večjih spopadov in nemirov ne bo. Američani si večinoma želijo uresničiti ameriške sanje, to je udobno, če ne bogato življenje. Tveganje zaporne kazni za političnega voditelja doslej ni šlo v ta izračun. Po drugi strani pa tudi nisem pričakoval, da bodo leta 2016 izvolili Trumpa. Dlje bo odlašal s sprejemom poraza, bolj bo napeto, ampak tisti, ki ga poznajo, pravijo, da si ne bo upal iti do konca.

Wall Street si obeta več stabilnosti

Kdo je v času Trumpovega predsedovanja živel bolje kot prej?

Za podjetnike in velike korporacije je bolje, ker jim je znižal davke. Če odmislimo posledice pandemije, za izbruh katere Trump res ni kriv, je Amerika v njegovem času uživala velik gospodarski razcvet in nizko stopnjo brezposelnosti. Ampak tu si je malce lastil zasluge predhodnika Baracka Obame. Trump je leta 2017, za razliko od Obame, prišel na postlano posteljo. Demokrat je prevzel ZDA leta 2009 v času najhujše gospodarske in finančne krize po veliki depresiji 1929. Ekonomija je lepo rasla že v času drugega Obamovega mandata. Zmanjševal se je tudi proračunski primanjkljaj, ki je pri Trumpu zaradi davčne reforme ponovno stopil na pot podiranja rekordov še pred negativnimi posledicami pandemije. Borza je v Trumpovem času lepo rasla, vendar ima le majhen del Američanov delnice na borzi. Rasli so jim pokojninski prihranki, ampak potem spet padali zaradi trgovinskih vojn. Wall Street je na Bidnovo zmago reagiral z rastjo delniških indeksov, ker si v prihodnje obeta več stabilnosti.

Trump ni začel nobene vojne.

Trump je bil res glede tega konsistenten od prve kampanje naprej. Trdil je, da bo Ameriko umaknil iz nesmiselnih vojn. Tega ni ravno dosegel, vendar je res, da v njegovem času niso začeli nobene nove, čeprav se je vsaj glede Irana kar trudil, da bi jo. Spomnimo se atentata na poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde na letališču v Iraku, na katerega je Iran potem odgovoril dovolj umirjeno, da je Trump lahko doma razglasil zmago brez eskalacije.

Slogan Najprej Amerika je v svetu vseeno imel slabe posledice.

Ta njegov Najprej Amerika ni bil mišljen z vidika vojaške nadvlade. Geslo je udejanjal predvsem na področju zunanje trgovine. Večina svetovnih voditeljev ga je hitro spregledala. Če si sklenil pogodbe za nakup česa ameriškega, si bil prijatelj, prišel si v Belo hišo. Prav tako, če si izrekel kaj lepega o Trumpu. V glavnem, če je lahko razglasil zmago, je bil zadovoljen, ne glede na to, ali je zmaga bila ali ne.

Znal je nastopati. Tudi ko je govoril o pitju varikine, ko si je prihajal v nasprotje in klatil neumnosti.

Washington Post mu je pred letošnjimi volitvami iz obupa prenehal šteti vse napačne ali zavajajoče izjave ali laži, ker jih je bilo enostavno preveč. Tista z varikino je bila nekaj posebnega in mislim, da ga je - poleg vsega drugega - stala volitev. Ampak pri Trumpu je tako, da zaradi dreves ne vidi gozda, zaradi posameznosti ne dojame celote. V spominu ostaja njegova izjava, da so med neonacisti in njihovimi nasprotniki dobri ljudje, potem izjave, da bi bilo manj okužb s koronavirusom, če bi manj testirali; moj stric je imel doktorat, zato sem tudi sam pameten; znanost ne ve nič, sem najbolj stabilen genij na svetu; več vojaškega urjenja sem dal skozi kot ljudje, ki so šli v vojsko. Take in podobne je govoril. Da bo Mehika plačala gradnjo zidu na meji, je rekel, kasneje pa, da nikoli ni rekel, da bo Mehika plačala zid.

Zdaj se ne ozira več na Trumpa.
Epa

Kaj je torej (bil) Trump? Zakaj se je povzpel tako visoko v politiki? Verjetno je prišel z glasnim sporočilom za ameriške politike in ne samo delit ljudi na pristaše in nasprotnike njegove politike?

Amerika je bila razdeljena že pred Trumpom. Pravijo, da on torej ni bolezen, ampak le simptom bolezni. Trump je s svojimi potezami izpostavil vse pomanjkljivosti sistema, ki se bo moral sedaj malce pokrpati, kar pa bo ob verjetni razdeljenosti oblasti z republikansko večino v senatu težje. Ravnal je po načelu, da lahko dela, kar hoče, če to ni izrecno prepovedano. Trenutno je aktualna razprava o tem, koliko ljudi bo pred odhodom s položaja pomilostil, morda bo med pomiloščenimi tudi on sam. Tega ni storil še noben predsednik, vendar pa ustava samopomilostitve ne prepoveduje, in če kdo, bo to testiral Trump.

Ali njegov naslednik tega ne bo mogel razveljaviti?

Trumpu se zdaj na zvezni ravni ni treba ničesar bati, Biden namreč obljublja, da bo poenotil državo in preiskovanje predhodnika mu pri tem ne bi pomagalo. Poleg tega bo imel dovolj drugega dela. Težave pa Trumpa čakajo na državni ravni v New Yorku, kjer tečeta dve preiskavi o finančnem kriminalu. Za morebitna kazniva dejanja na državnih ravneh predsedniška pooblastila za pomilostitve ne veljajo. Če je verjeti poročanju New York Timesa, ga čez dve leti čaka tudi odplačilo več sto milijonov dolarjev zapadlega dolga, za katerega osebno jamči. Ni čudno torej, da se mu nikamor ne mudi s priznanjem poraza.

Melania naj bi bila Barrona naučila slovenščine

Je Trumpov poraz udarec tudi za Melanio? Kaj bo ona zdaj počela?

Iskreno povedano, ne vem. Bilo je nešteto ugibanj, da je njun zakon transakcijski, in tudi zanikanj tega. Sedaj letijo napovedi, da se bosta ločila, in hkrati zagotovila, da sta si preveč podobna in da bosta ostala skupaj. Glede na to, da leta 2016 naj ne bi bila pričakovala moževe zmage, konec mandata ne bi smel biti udarec zanjo. Ampak tako z osebnega vidika bi menil, da ni enostavno oditi s samega vrha ameriške moči.

Prva dama s slovenskimi koreninami je Američanom svoje življenje v Sloveniji predstavljala, kot da bi bila v sibirskem gulagu, kjer ni imela nič, pa še tisto so ji vzeli. Je sploh naredila kaj dobrega za našo državo?

Ne vem, vi mi povejte, ker ste v Sloveniji. Slovenskega izvora ni skrivala, sina Barrona naj bi bila naučila slovensko, Sevnica je verjetno videla kakšen dodaten turistični evro. Američani slovenskih korenin so bili izjemno ponosni, ko je postala prva dama. Nekateri so tudi zato volili Trumpa. Takoj po izvolitvi je prepoznavnost Slovenije narasla in celo Goran Dragić se mi je pošalil, da sedaj vsi vedo, od kod prihaja. Potem je vse nekako zamrlo. Intervjuje je zavračala ali enostavno ignorirala. Slovenijo je omenjala, vendar javno na žalost bolj v kontekstu, kako slab je socializem, v katerem je morala odraščati, kot s pozivi ljudem, da naj gredo pogledat, kako lepa je naša dežela.

Vam poročevalcem iz ZDA bo pod Bidnom manj pestro, kot je bilo v Trumpovem obdobju?

Zagotovo bo bolj umirjeno in manj stresno, lažje pa nikakor. Trump ni tisti kavboj, ki bi odjahal v sončni zahod, kot na primer George Bush mlajši. Medije je razglašal za sovražnike ljudstva, ampak brez njih ne more. Po drugi strani tudi mediji, ki jih je najbolj napadal, ne morejo brez njega. Ena pošast hrani drugo. Vsaj televizija Fox News se bo lahko vrnila k medijskemu poslanstvu nadzora nad vlado, potem ko je zadnja štiri leta igrala vlogo državne televizije v slogu tistih, ki smo jih bili vajeni v časih zadnjih balkanskih vojn. Drugi, kot je CNN, pa bodo morali dokazati, da lahko gledajo pod prste tudi demokratski vladi.

Hodite naokoli z masko? Še kaj drugega počnete za varnost pred novim koronavirusom?

Ja, z masko sem med ljudmi in v zaprtih prostorih. Enako sem ravnal aprila, ko je v New Yorku zaradi covida-19 umrlo 800 ljudi na dan. Držim se stran od neznancev, zlasti tistih, ki kihajo ali kašljajo. In seveda nikoli ne pozabim na dezinfekcijo. Zdaj je vsaj dovolj mask in dezinfekcijskih sredstev, ki jih je ob izbruhu pandemije marca in potem še aprila hudo primanjkovalo skupaj s toaletnim papirjem. Še dobro, da prihajam iz dela Evrope, kjer se ljudje znajo znajti.

Se Američani, ki jih poznate, tudi držijo tega tako dosledno kot prometnih predpisov?

V New Yorku te ukrepe upoštevajo celo še bolj kot prometne predpise. Ko sem se vrnil septembra iz Slovenije, me je presenetilo, da vsi nosijo maske tudi zunaj, daleč stran od drugih ljudi. Bilo pa je žalostno, da je zaradi Trumpa maska postala politična izjava. Ker maske ni nosil in se je norčeval iz Bidna, da jo nosi, maske ni nosilo tudi veliko njegovih privržencev. Zdaj se ljudje že šalijo, da so ljudje z masko demokrati, oni brez pa republikanci. Obstaja raziskava univerze Stanford, se mi zdi, ki je neposredno povezala rast okužb s Trumpovimi predvolilnimi zborovanji.

Kako demokratski New York v tem kriznem času ravna z manj premožnimi in reveži?

New York se je zelo potrudil za vse prebivalce. Testi za koronavirus so bili in so zastonj, organizirana je hrana za vse, ki jo potrebujejo, brezdomce so namestili po praznih hotelskih sobah, ker ni turistov. Ob vrnitvi v New York so tudi meni ponujali zastonj hrano in prenočišče, če bi to morda potreboval. Po koroni pa bo seveda spet šlo vse nazaj v stare vode. No, morda pa ne, če bo Bidnu uspelo izpolniti predvolilno obljubo in dopolniti zdravstveno reformo Obamacare Baracka Obame z javno opcijo. Da bi imeli poleg dragega zasebnega zdravstva tudi javno zdravstvo za vse tiste, ki si najboljšega, kar svet ponuja glede zdravstva, enostavno ne morejo privoščiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.