V NEDELJO

(INTERVJU) Matic Peršuh, eden od četverice Polkaholikov: Prav vsak komad lahko zaigramo v ritmu polke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polkaholiki so Matic, Gašper, Žiga in Rene.
Arhiv skupine

Kakšen je bil vaš konec leta?

Nor. Dogajanje na vseh koncih. Že prvi teden decembra smo izkoristili za snemanje videospota Vesoljc. Pestro pa je bilo zaradi vremena, saj smo ciljali na pravo smučarsko dogajanje, žurka po smučanju ... Tako da smo kar porabili nekaj časa, da smo spravili projekt pod streho. Decembra smo tudi prvič stali na velikem odru dvorane Stožice, kjer smo bili gost presenečenja ob rojstnem dnevu Radia Aktual. Mislim, da je bil to eden naših večjih dosežkov doslej. Po zaslugi dueta z BQL smo s skupno pesmijo Lučke sodelovali pri prižigu lučk po slovenskih mestih. Leto pa smo zaključili prav neverjetno, na enem največjih prizorišč, in sicer 28. decembra smo z Luko Basijem nastopili na nabito polnem Kongresnem trgu v Ljubljani. Tam je bilo kar okoli deset tisoč ljudi, Slovencev in tujcev. Res neverjetno doživetje.

"Začutili smo, da je čas, da mladi spet začnejo hoditi na koncerte in poslušati slovensko glasbo."
Arhiv Skupine

Temu bi lahko rekli prelomni trenutki in to za skupino, ki uradno dela skupaj šele tri leta.

Da, ravno na dan, ko smo nastopili v Stožicah, 2. decembra, so minila tri leta od lansiranja našega prvega komada Povej, povej. Stožice so eno izmed prizorišč, o katerih se izvajalci strinjamo, da tam nikakor ni običajen nastop. Na tako velikem odru je vedno nekaj treme, malo tudi strahu ali se bo vse dobro izšlo, a hkrati najboljši občutek, ko je konec. In čeprav smo bili "le" gost presenečenja, smo tam stali ob največjih glasbenih imenih naše regije, tudi naših vzornikih.

Torej so vam Stožice dale tudi karierno lekcijo, kaj zmorete?

Na neki način vsekakor. Dvorana z deset tisoč ljudmi, ki pojejo z nami ... noro. Izkušnja pa je bila tudi ta priložnost, da smo lahko poklepetali z izkušenimi glasbeniki, dobili od njih kak prijazen nasvet, opazili kaj koristnega. Z ljudmi, ki so na sceni že 30, 40 let in še več, je vedno zanimivo spregovoriti.

Kaj pa izkušnje majhnih odrov?

Vsako prizorišče ima poseben čar. Drugo prizorišče pomeni drugo skupino ljudi, novo publiko, novo doživetje. Radi gremo na različne konce Slovenije, radi se družimo z različnimi ljudmi. Kadar pridemo na neki manjši oder, v lokalni klub, se zgodi nekaj drugačnega. Zdi se mi, da v takih okoliščinah lahko celo več pokažemo, se bolje povežemo s publiko.

Odvisneži od polke

Če se za trenutek vrnemo na začetek. Skupini ste izbrali ime, ki sploh ne bi moglo biti bolj izvirno in primerno. Velika sreča?

O, ja! Predlogov je bilo nešteto in prav vse smo si zapisali. Na koncu je prav to, Polkaholiki, najbolj izstopalo in bilo najbolj unikatno. Predvsem pa je pomembno to, da je takoj nakazovalo na našo začrtano smer: odvisneži od polke. Ja, je pravo za nas! Olajša nam tudi izbiro repertoarja, saj nam uspe prav vsak komad, domač ali tuj, zaigrati v ritmu polke.

Je bilo za vas, mlad band s Pragerskega, težko dobiti založbo, producenta in kar še gre zraven k resnemu glasbenemu poslu?

Tako kot smo imeli srečo z imenom, smo jo imeli tudi z ekipo. Produkcijska ekipa Raay Production se je takoj povezala z nami. Srečni smo, da imamo njih, ekipo desetih ljudi, ki nam pomaga na nastopih, snemanjih, pri organizaciji ... Ob tem pa poskrbi, da ohranimo glavo tam, kjer mora biti, torej na realnih tleh. Imeti dobre odnose z glasbeniki, s publiko in s celotno ekipo je ključno za uspeh. Z založbo smo začeli sodelovati avgusta 2019, tri mesece smo trdo delali in bili pripravljeni na izid prve skladbe.

Odločili ste se delati glasbo, kjer se srečata narodnozabavna glasba in pop. Torej kje se srečata?

Srečata se pri mladih. In naj uporabim znani rek: vse se da, če se hoče. Mislim, da so v preteklih letih številne zvrsti glasbe potihnile, skoraj poniknile, zato smo se odločili, da poizkusimo nekaj novega. In ker smo odraščali s slovensko glasbo, je bila ta kombinacija nekako najboljša odločitev. Začutili smo, da je čas, da se mlade spet spodbudi, da gredo na koncerte in poslušajo slovensko glasbo. To je bil eden najboljših načinov za našo misijo.

Misijo, torej ni šlo za neko spontano zgodbo?

V bistvu je res bila odločitev. Želeli smo narediti nekaj novega, preizkusiti neki sveži način. Že res, da so obstajale skupine s podobno glasbeno smerjo oziroma poskusi, a mi smo si res zadali izziv, kako angažirati mlade. Tako smo najprej dobili največ pozitivnega odziva od naših vrstnikov. Danes nas poslušajo od vrtca do najstarejših.

Ansambel Polkaholiki s svojim "botrom" Raayem
Neo Visuals

Imeli ste res srečo, zdi se mi, da pred desetimi leti tak poskus morda ne bi bil uspel.

(Smeh.) Verjetno, a pred desetimi leti smo mi tudi bili še otroci. S starši sem šel na kakšno veselico. Vsi izviramo iz krajev, kjer so bile veselice neko obdobje dogodek leta. Tega se je pričakovalo, zbrala se je cela vas in okolica, a kasneje je tudi to potihnilo. Veselice in koncerti so bili slabo obiskani, sploh kar se tiče mlajše publike. Ta je začela hoditi v klube, kjer se je slovenska glasba zelo redko vrtela, morda le s kakšno prepoznavno pop uspešnico.

Brez videospotov ne gre

Kako veliko vlogo ima pri vašem preboju in popularnosti youtube?

Na žalost ali pa na srečo je youtube za nas zelo pomemben faktor, saj poleg radia in televizijskih oddaj edini omogoča, da naše ustvarjanje pride do poslušalcev. Marsikdo ne hodi ali pa ne more priti na koncert, tam pa so zbrani vsi naši komadi in so ljudem ves čas na voljo za poslušanje. Sploh pa, ker je to brezplačna platforma, do katere ima skoraj vsak že dostop.

Torej brez videospota oziroma vizualne zgodbe neke pesmi ne gre več?

Brez spota praktično ne moreš naložiti skladbe na youtube oziroma je velikanska razlika v gledanosti, če ima pesem videospot ali ne. Ta je običajno prva stvar, ki pritegne, zato je vizualna podoba pesmi še kako pomembna. Včasih celo bolj kot pesem sama, kar spet ni najboljše, a kaj hočeš. Za zdaj smo za vsako skladbo posneli tudi spot. Za nekatere celo v več različicah.

Kaj vam je prinesla slava? Kako živite danes za razliko od pred treh, štirih let?

Vsi smo v letih, ko se zelo hitro učimo, zato smo v zadnjih treh letih predvsem osebnostno zelo zrasli. Se veliko naučili o življenju in glasbi. Da, odrasli smo. Do tega so nam pomagala tudi številna poznanstva z izkušenimi glasbeniki, delo in izkušnje v tujini. Mislim, da vse to pripomore k oblikovanju človeka. Ko spoznaš nekoga z velikim srcem, ob tem tudi ti zrasteš, se učiš in utrdiš čut za sočloveka.

So ob tem na vaša ramena sedla tudi bremena?

So. Velikokrat estradniki rečejo, da jim prepoznavnost ni v breme, a jaz tega čisto ne verjamem. Mislim, da ob slavi pride tudi nekaj minusov, saj nihče ni navajen biti ves čas pod drobnogledom ali pa pripravljen na to, da si model za kopiranje. Ob tem pa pride še odgovornost, da če ti narediš napako, obstaja verjetnost, da jo bo še kdo drug. Včasih imaš čuden občutek v javnosti, že v trgovini, ko te ljudje opazujejo. Kmalu si ves čas na preži, paziš, kaj delaš, kako se obnašaš. Zato začneš pogrešati spontanost. Jaz grem rad na koncert drugih izvajalcev, a tega zdaj skoraj ne morem, saj nimam miru, da bi ga spremljal. Priznam, da nam je bilo vse to na začetku zelo težko, saj nismo imeli izkušenj v estradi. A očitno moraš tudi to vzeti v zakup. Na srečo imamo Polkaholiki oboževalce, ki nas spoštujejo.

Kdo vam je bil v oporo?

Zelo smo hvaležni, da nam v vsem tem dogajanju in ob preizkušnjah vedno stoji ob strani založba. Ob nas so ljudje, ki imajo izkušnje in zato koristne nasvete. Dajejo nam občutek dobrega zaledja, vemo, da nismo sami.

Kako pa legendarni izvajalci in ansambli narodnozabavne glasbe gledajo na vas mlade prišleke na sceni? Slišite kdaj tudi kakšne očitke, da ne sledite smernicam tovrstne glasbe?

Hm, tudi kakšne očitke, opazke smo že slišali, češ da ne negujemo slovenske glasbe na (edini) pravi način. A to nam niso očitali veliki glasbeniki ali vzorniki v narodnozabavni glasbi. Legende, kot je Franc Mihelič, pa člani ansamblov Braneta Klavžarja, Saše Avsenika, Modrijani, Gadi, Poskočni muzikanti, skratka tisti, ki so za narodnozabavno glasbo naredili veliko, so vedno imel za nas spodbudne besede, pohvale. Slišati pozitivne besede od vzornikov, sploh če je zraven še pohvala, da h glasbeni zvrsti uspešno usmerjamo mlade - to nam ogreje srce. S kritikami se poskušamo čim manj ukvarjati. Za nas je pomembno, da delamo čim bolje in damo vse od sebe.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?