Gre tudi brez mletja živih piščancev

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
13.01.2019 06:13

V Evropski uniji že dolgo poteka razprava o etičnosti usmrtitve enodnevnih pickov in iskanje alternativ. Nemci so našli rešitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Res ima smolo tista muha enodnevnica, ki se izleže na deževni dan, a še veliko hujša smola je biti enodnevni piščanec moškega spola. Za industrijo proizvodnje jajc so neuporabni, ta potrebuje le nesnice, njihova nadaljnja reja za meso pa je neekonomična, ker počasneje kot samice pridobivajo na teži; to pomeni, da prinašajo manjše dobičke. Redna praksa intenzivne perutninarske reje - v Evropi kot tudi pri nas - za enodnevne piščance moškega spola je tako "usmrtitev na predpisan način". Ne glede na to, ali gre za prosto, organsko ali baterijsko rejo.
In tako kot smo za vsakoletni odstrel divjadi iznašli olepševalno poimenovanje "odvzem iz narave", tudi "maceriranje enodnevnih piščancev" zveni lepše kot povedati naravnost: naprava za maceracijo ni nič drugega kot hitro vrteči se kovinski mlin, v katerem piščance, ki potujejo vanj po tekočem traku, žive zmeljejo. Tudi naš zakon o zaščiti živali je "odvečne", kot jih imenuje, enodnevne piščance obšel.
V EU že dolgo poteka razprava o etičnosti usmrtitve enodnevnih piščancev in iskanje alternativ. Doslej je veljalo, da je uporaba stroja za mletje živih živali "najhitrejši način za njihovo evtanazijo", saj je izpostavljanje plinom za omamljanje, kot je denimo CO2, za živali "zelo neprijetno, dokler ne izgubijo zavesti", kar lahko traja tudi več sekund. Organizacija Mercy for Animals je že pred časom od 50 največjih trgovskih verig zahtevala, naj na embalažo jajc za uživanje dodajo opozorilo: "Pri proizvodnji teh jajc piščance moškega spola žive zmeljejo." A seveda omenjena organizacija nima nikakršnih pooblastil, da bi to lahko zahtevala, kupci - z izjemo tistih, ki mesa ne uživajo - pa smo itak na moč podobni Scarlett O`Hara iz filma V vrtincu, ko pravi: "O tem bom razmišljala jutri."
Samo v Nemčiji letno ubijejo več kot 45 milijonov enodnevnih samčkov, v svetu več milijard. Masovna perutninarska industrija goji tudi v tej državi enako kruto prakso mletja piščancev, a je treba dodati, da so Nemci intenzivno iskali rešitve, s katerimi bi jo lahko odpravili. In prvi rezultati so tu. Na prodajnih policah v Nemčiji je od lanskega novembra že mogoče kupiti prva "no-kill" (brez ubijanja) jajca.
Nemški znanstveniki so odkrili enostaven način določanja piščančjega spola med sedmim in desetim dnem po oploditvi, tako da se jajca, iz katerih bi se izlegli samčki, takoj odstranijo iz valilnikov in uporabijo za proizvodnjo piščančje krme, jajca s samičkami pa ostanejo v inkubatorju do 21. dne, ko se izležejo. No, gotovo je uporaba oplojenih jajc za krmljenje še ena sporna praksa, o kateri bomo "razmišljali pozneje", toda najnovejša metoda, imenovana seleggt, vsaj preprečuje okrutno smrt milijonov piščancev, ki so ekonomsko neuporabni. Projekt selegg je spodbudila nemška skupina Rewe, ki je velika lastnica supermarketov, vključno z verigama Billa in BIPA, in upravičeno računajo na to, da bo njihova znamka jajc postala prodajna uspešnica.
Metodo ugotavljanja spola v oplojenem jajcu so izumili na Univerzi Leipzig; prof. Almuth Einsparer je razvil kemijski marker, zelo podoben testu nosečnosti za ljudi. Z njim se identificira hormon, ki je v zelo visoki koncentraciji v tistih jajcih, iz katerih se bodo razvile samičke. Test se odlikuje z 98,4-odstotno natančnostjo.
Naslednja zagata je bila, kako najti enostaven način uporabe markerja, ne da bi motili proces inkubacije jajc. Sistem je razvila nizozemska družba HatcTech. Napravila je avtomat, ki z laserjem napravi v jajčno lupino luknjico s premerom 0,3 mm in pod pritiskom izvleče mikronsko kapljico tekočine za testiranje. Operacija traja zgolj sekundo, zarodki ostanejo nedotaknjeni, stroj, ki izvleče tekočino, pa jo hkrati že tudi analizira. Prva generacija nesnic, ki so jih dobili po tej metodi, se je izlegla v začetku preteklega leta, prva jajca po metodologiji brez ubijanja samčkov pa so v trajni prodaji od novembra pod blagovno znamko Respeggt.
Raziskovalci pravijo, da so v projekt vložili srce in dušo in da se veselijo prihodnosti brez mletja samčkov.
Kako hitro bo ta metoda zaživela tudi v drugih članicah EU, je odvisno predvsem od odziva javnosti. A izgovora, da alternative ni, ni več mogoče uporabiti.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta