Frizerska mojstrica s Prevalj, ki blesti v Londonu. In kakšne pričeske priporoča za decembrska slavja?

Denis Živčec Denis Živčec
24.11.2019 05:09

Petra Blatnik Maček, frizerska mojstrica s Prevalj, je ena redkih Slovenk, ki blestijo tam, kjer se pišejo modne zapovedi, v Londonu. Kako ji je to uspelo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Alternative Hair Show
Mimi Antolovič

Frizerjev je veliko, a tistih, ki s svojim delom, talentom in predanostjo poklicu, ki se danes zdi pomembnejši kot kadarkoli, premikajo meje, je malo. Še manj tistih, ki so tako dobri, da jih opazi tudi tujina. Pa ne le tujina, temveč kar sama svetovna frizerka prestolnic, London. Petra Blatnik Maček je ena takih. Še vedno malce diši po svetovljanski britanski prestolnici, kamor so Prevaljčanko povabili na enega najbolj ekskluzivnih frizerskih dogodkov na svetu. "V Londonu je vsako leto največji in najprestižnejši dobrodelni dogodek Alternative Hair Show. V sklopu tega pa poteka največji natečaj na svetu Visionary Awards, ki velja za neke vrste frizerske oskarje. Z ekipo smo se letos že drugo leto zapored uvrstili med glavne finaliste za moško kategorijo. Izbirajo tri kategorije, in sicer moško kategorijo, žensko kategorijo in kategorijo avantgarde. Vsak frizer, ki se poleg salonskega dela ukvarja z visoko modo, kolekcijami, ki zahtevajo veliko kreativnosti, idej, ki jih je treba potem spraviti še na vrhunsko fotografijo, v sebi čuti željo po uvrstitvi v finale. Prijavijo se vrhunski frizerji s celega sveta in konkurenca je močna. Vesela sem, da sem iz Slovenije prva ženska, ki je s svojo ekipo to ponovila dve leti zapored," pravi Petra Blatnik Maček. V času natečaja v Londonu teče tudi Salon International, eden največjih frizerskih sejmov, kjer vzporedno potekajo seminarji vodilnih frizerskih hiš in akademij na svetu. Prikazujejo nove smernice, tehnike za naslednje leto.

Arhiv Alternative Hair Show

Nikoli ne iščem navdiha pri drugih frizerjih

Kako postane slovenska, koroška frizerka del tako velikega in odmevnega projekta? "Ne zgodi se čez noč. Moje delo mi je bilo položeno v zibelko. Šla sem po maminih stopinja. Že med šolanjem sem začutila, da želim ustvarjati zunaj okvirjev. Vzporedno sem začela obiskovati dodatna izobraževanja v Sloveniji in na Hrvaškem. Za osemnajsti rojstni dan sem od mame dobila za darilo akademijo Toni & Guy, kasneje pa sem vsa leta, do danes, sodelovala na Vidal Sassoonu v Londonu. Vedno mi je to bila res velika želja, vsak trenutek sem želela izkoristiti za izobraževanje, črpala sem znanje, kjer je le bilo mogoče. V Londonu sem se spoprijateljila s frizerjem, ki mi je dal poleg mame ogromno znanja in možnosti, da sodelujem pri največjih projektih, modnih revijah, modnih tednih, fotografiranjih za razne revije. Želela sem si biti tam. Plačila ni bilo vsaj prvih pet let in nikoli nisem niti pomislila na to. Presrečna in ponosna sem, da sem bila del tega, pripravljena garati in v tem neizmerno uživati. Med tednom sem delala v salonu, vikende pa sem imela zapolnjene z drugimi projekti. Po prvem obisku Londona vse do danes nisem izpustila leta, da ga ne bi obiskala in vsaj dvakrat letno odšla tja na izobraževanje," pripoveduje Mačkova. "Ekipa v salonu je vedno dihala z mano, imela sem podporo mame in sodelavk. Nekako se mi zdi, da sem vse okužila s to kreativnostjo zunaj okvirjev in željo po tem, da soustvarimo vsako leto boljšo kolekcijo. Pomembna je tudi zunanja ekipa, ki vključuje fotografa, stilista in vizažista. S fotografinjo, ki ji rečem kar šefica, Mimi Antolovič, smo začeli pisati zgodbo oziroma projekte, ki se kosajo s svetovnimi imeni," doda. Kje najde frizerska mojstrica navdih za ustvarjanje? "V naravi, arhitekturi. Velikokrat dobim inspiracijo, ko se umirim, pred spanjem veliko razmišljam, premlevam. Včasih ideje kar kapljajo, včasih pa za to potrebujem več časa. Ugotovila sem, da mi pri tem veliko pomagajo potovanja. Resnično nikoli pa ne iščem inspiracije pri delu drugih frizerjev. Zelo hitro se ti usidrajo že videne zadeve in nehote nastane kopija. Vsakič želim pokazati še ne videne kreacije, predvsem pri avantgardi. Na tekmovanju smo nastopili z modelom iz kolekcije People of Colour," odvrne Petra.

Pričeske, ki jih je oblikovala Petra Blatnik Maček  
Arhiv Alternative Hair Show

V Londonu je veliko modne zmede

London neuradno velja za svetovno prestolnico ulične mode in enega od centrov, kjer nastajajo frizerski trendi. Zakaj je tako? "Tam vladajo frizerske hiše, ki dejansko narekujejo frizersko modo. Med vodilnimi so Vidal Sassoon, Toni & Guy, Mahogany. Imajo zelo močen vpliv, saj jim sledi svetovna frizerska scena. Modne trende narekujejo modni oblikovalci, frizerji pa na podlagi tega ustvarjajo in povezujejo modo. Kot ulični obiskovalec Londona si morda rahlo razočaran, ker pričakuješ, da bo moda na vsakem koraku. Ni. Med vso množico v centru, na podzemnih postajah je videti veliko modne zmede, ki nima ne repa ne glave. Kvalitetne frizerske storitve v Londonu so zelo drage. Med vrhunskimi in slabimi frizerji je zelo velika cenovna razlika," pojasni.
So Londončani pri pričeskah veliko drznejši od Slovencev? "Ne bi rekla. V Sloveniji je veliko frizerjev, ki so zelo izobraženi na svojem področju, stranke pa precej drzne, odprte za nove stvari. Živimo v času instagrama, pinteresta, stranke zelo sledijo modnim trendom. In ne moremo več reči, da smo leto zadaj. Smo v toku s časom, vsaj frizerji, ki se neprestano izobražujemo, in stranke, ki nam zvesto sledijo," meni.

Mimi Antolovič
Mimi Antolovič

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta