(FOTO) Veliki finale na vrtu: Barvni poudarki nas razveselijo v meglenih dnevih

Matic Sever Matic Sever
25.09.2022 02:00

Zdaj dopolnimo ali prenovimo grede, obenem zamenjajmo sezonske nasade v cvetličnih posodah. Ne pozabimo na jesenske adute med rastlinami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

Jesen je čas obilja v naravi, tudi obilice pridelkov in eksplozije barv na vrtu. Lahko bi rekli, da je konec vrtnarske sezone kot ognjemet, ki počasti življenje, nagradi naš trud in nam še zadnjič močno razsvetli dneve pred hladno in pogosto temačno zimo. Da bo zaključek res veličasten, ne pozabimo, da je zdaj idealen čas za sajenje prezimnih oziroma trajnih rastlin. Jeseni dopolnimo ali prenovimo grede in zamenjajmo sezonske nasade v cvetličnih posodah. Tik ob hiši in na balkonih lahko barvno poživimo jesen s ciklamami, krizantemami, mačehami in jesenskimi vresami in trajne zasaditve obogatimo s skrbno izbranimi vrstami in sortami trajnic.

V prihodnjih tednih si le dobro oglejte vrtove in parke in si naberite čim več navdihov. Predvsem kombinacije zelnatih trajnic in grmovnic jeseni pokažejo povsem drugo, pogosto navdihujočo sliko. Če vašemu vrtu jeseni manjka cvetočih rastlin, bodite pozorni na tiste, ki drugod sedaj lepo cvetijo. Ena boljših lokacij za take oglede in presoje glede trajnic je zagotovo nasad v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru, kjer se metri in metri gred ravno jeseni najlepše obarvajo in pokažejo svojo največjo pestrost tekstur in oblik.

Pixabay
Pixabay
Pixabay
Pixabay

Bodite pozorni na pozno cvetoče trajnice (nekatere jeseni cvetoče trajnice ne dosežejo vrhunca cvetenja, dokler se ne začne njihov letni čas), na vrste, ki pocvitajo (drugi so se s tem ukvarjali že nekaj časa, vendar so do jeseni še vedno močni in ponujajo še en val cvetov), in na druge jesenske adute med rastlinami (ne gre vedno za cvet; poiščite rastline z lepim jesenskim poudarkom oziroma lastnostjo, na primer zanimive semenske glavice, okrasne jagode ali privlačno starajoči se cvetovi).

Dolgo cvetoče

Na mojem vrtu so še zlasti dobrodošle trajnice, ki cvetijo vse poletje do jeseni. Na primer ožep (Agastache), krvomočnica (Geranium Rozanne), prezimna fuksija in gavre. Številne od teh neverjetno dolgo cvetočih rastlin cvetijo že več mesecev, od zgodnjega poletja vse do jeseni.Drugim cvetočim trajnicam pozno poleti ali zgodaj jeseni zagotovimo močno ponovno cvetenje, če jih porežemo, potem ko njihov prvi val cvetenja mine. Klasične trajnice, ki se dobro odzivajo na to rez, so krvomočnica, mačja meta (Nepeta) in trajne kadulje (Salvia nemorosa).

Cvetijo pozno

Lahko pa počakamo na čisto jesenske rastline in na vrt posadimo preobjede, ki cvetijo šele oktobra, enako velja za pozne krizanteme, malo bolj zgodnje so številne jesenske astre in hermelike, nikakor pa ne smemo spregledati pestre palete okrasnih trav, ki ponujajo odlično teksturno noto in na vrt vnašajo gibanje.

Pixabay
Pixabay

Zaključite malo drugače

Če se obrnemo še h kakšni grmovnici, je vsekakor ena najbolj jesensko zanimivih in spremenljivih lepoplodka, ki ravno jeseni razvije številne okrogle in vijolične plodove, ki še posebno zažarijo v vsej svoji lepoti, ko grmovnica odvrže liste. Ti plodovi so tako barviti, da lahko nadomeščajo cvetove. Podobno velja za grm bisernik v beli ali rožnati barvi.

Dobro presodimo, ali je res vse odcvetelo, kar je pri trajnicah treba porezati in počistiti. Kar nekaj rastlin, kot so rudbekije, hermelike, trave in slamniki, se lepo posuši in suha socvetja in semenja na prav poseben način krasijo grede in vrtove.

Nikakor ne pozabimo na rastline z lepo obarvanim listjem. Nekatere, kot so hojhere ali iskrivke, so lepo obarvane že vso sezono, spet druge, kot so številne grmovnice in tudi okrasne trave, ravno jeseni dobijo najbolj žareče rumene, oranžne, rdeče liste. Ti barvni poudarki so navadno močni in nas izjemno razveselijo v meglenih dnevih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta