(FOTO) Poslovila se je smučarka, ki je s Tino Maze bila boje za sekunde: Nikoli ne veš, kdaj je pravi čas za slovo

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
24.05.2020 03:00

Športno kariero je končala avstrijska smučarka Anna Veith.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večni tekmici sta zdaj spet prijateljici.
Sašo Bizjak

Nekako še kar čakam na tisti dan, ko se bom znova počutila povsem stoodstotno pripravljeno. To pa je tisti predpogoj, da kot smučarka odločno stopim v startno hišico in se poženem na vso moč. Za to delam.
Tako je lansko jesen, pred začetkom še ene sezone svetovnega pokala, govorila Avstrijka Anna Veith. Po sezonah, ki so bile zaradi poškodb povsem izgubljene ali pa je bila v njih le bleda senca nekdanje šampionke, je sklenila poskusiti še enkrat. A ni dočakala dneva, o katerem je govorila. Prejšnji teden je sporočila, da pri svojih tridesetih končuje bleščečo kariero, v kateri je še z dekliškim priimkom Fenninger osvojila dva velika kristalna globusa in tri male, bila je olimpijska prvakinja, trikrat svetovna prvakinja, ima 15 zmag v svetovnem pokalu.

Konec epskega dvoboja v sezoni 2014/2015: zmagala je lahko le ena.
Sašo Bizjak

Dvoboji s Tino Maze za stotinke

Anna, rojena 18. junija 1989 v Halleinu na Solnograškem, je zmagovala že v otroških in mladinskih kategorijah, napovedovali so, da bo to končno prava naslednica Annemarie Moser Pröll. V svetovnem pokalu, kjer je debitirala leta 2006, pa se ji je zmaga dolgo izmikala. Prej je postala svetovna prvakinja, leta 2011 je na prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu zmagala v superkombinaciji. Tino Maze je prehitela za vsega devet stotink sekunde in to je bil začetek obdobja njunih dvobojev za stotinke.
V začetku naslednje sezone, decembra 2011, je pred domačimi navijači v Lienzu le dočakala tudi prvo zmago v svetovnem pokalu - v veleslalomu. Prvenec v superveleslalomu ji je leta 2013 v St. Antonu preprečila Tina Maze. Čeprav je Anna uprizorila vrhunsko predstavo, za sekundo prehitela Lindsey Vonn, je Črnjanka našla še hitrejšo linijo, Avstrijko premagala za štiri stotinke in tako sama vpisala superveleslalomski prvenec, s čimer je postala šesta smučarka z zmagami v vseh disciplinah. To je bila tista rekordna sezona, v kateri je Tina Maze tako preprečljivo osvojila veliki globus. Anna je bila v skupni uvrstitvi tretja.
Dvoboj velikih tekmic se je nadaljeval na olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju. Anna je dobila uvodni superveleslalom, Tina je razočarana končala na petem mestu. V smuku je zmagala Tina, ki si je zmago razdelila z Dominique Gisin, Anna tekme ni končala. Potem je prišel veleslalom - v težkih razmerah, snegu in dežju. Anna, ki je po prvem teku zaostajala že za 85 stotink sekunde, je v drugem Slovenki vrgla rokavico, a je Tina na koncu ohranila sedem stotink naskoka. Tina se je tisto sezono "odrekla" zmagi v svetovnemu pokalu, svoj prvi veliki globus je dobila Anna.

Poškodbe so zaznamovale njeno kariero.
Epa

Tragedija na vrhuncu

A sezona je psihično in fizično uničila obe. Tina si je vzela leto tekmovalnega premora, takrat še nismo vedeli, da bo to tudi konec njene kariere. Anna pa je tik pred sezono, v kateri najbrž ne bi imela prave tekmice, doživela tragedijo. Verjetno tudi psihično razrvana zaradi spora z avstrijsko smučarsko zvezo si je vsega tri dni pred prvo tekmo strgala kolenske vezi in poškodovala meniskus. Izgubila je tisto sezono in tudi večino naslednje.
V obdobju prisilnega počitka se je poročila z dolgoletnim prijateljem, nekdanjim avstrijskim deskarjem Manuelom Veithom in prevzela njegov priimek. Napisala je tudi avtobiografijo s pomenljivim naslovom Vmesni čas, v kateri je veliko prostora namenila neizprosni bitki s Tino v "prejšnji sezoni".

Tisoč in en dan premora

V sezoni 2017/18 se je Anna po dveh letih premora vrnila kot šampionka. Že začetek v Ameriki je bil dober, potem pa je 17. decembra 2017, natančno 1001 dan po zadnji zmagi, spet stopila na najvišjo stopničko. Zmagala je v superveleslalomu v Val d'Iseru. Na otvoritvi olimpijskih iger v Pjongčangu je nosila avstrijsko zastavo. Na superveleslalomu se je že zdelo, da je obranila zlato izpred štirih let. V ciljni areni je že prejemala čestitke in dajala zmagovalne intervjuje. "Zadnje štiri sezone so bile zares težke. To je moja najljubša zmaga v karieri," je bila čustvena. A veselje je bilo prehitro. S številko 26 je v cilj pridrvela Čehinja Ester Ledecka, sicer deskarka na snegu, in poskrbela za eno največjih senzacij v zgodovini olimpijskih iger. "Res ne morem verjeti. Ko sem prišla v cilj, sem najprej mislila, da gre za napako na uri in bodo še spremenili čas ali pa da sem morda izpustila katera izmed vratc in bila zato tako hitra," je bila začudena Čehinja.

Bila je rojena zmagovalka.
Epa
Z nekdanjim sošolcem Marcelom Hirscherjem
Sašo Bizjak
Konec kariere je naznanila z nekoliko kislim nasmeškom.
Epa

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta