(FOTO) Pižamomanija razsaja: Osvojite svet v domači pižami

Denis Živčec Denis Živčec
01.05.2022 06:00

Predrzno, udobno in toliko bolj razburljivo od dolgočasne trenirke. Pižama promovira udobje tudi po koncu karantenskega obdobja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

So dnevi, ko je potrebno veliko energije, da se odlepimo od svoje dobro uležane pižame in si nadenemo običajna, delovnemu okolju primernejša oblačila. V primerjavi z neraztegljivimi kavbojkami so potiskani kompleti pižam mnogo udobnejši pa tudi navadili smo se na udobje v dolgih karantenskih mesecih, ki smo jih preživeli doma. To, da svet ni več ujetnik kavča, še zdaleč ne pomeni, da se moramo posloviti od svojih pižam, sploh tistih najbolj ljubkih, ki smo jih med pandemijo naročili po spletu. Pižame so našle pot iz spalnic in postale del vsakdanjega oblačenja. Trend sicer razsaja že nekaj let, a je posebej izrazit v zadnjih mesecih, ko so se nad nošnjo pižam na rdečih preprogah in družabnih dogodkih navdušili zvezdniki. Z nekaj domiselnosti tako nastanejo zelo izvirne, drzne modne kombinacije, ki so lahko tudi zelo elegantne. Če opravi dodamo še salonarje, bo zelo malo ljudi opazilo, da naokoli hodimo v svoji spalni obleki.

Dobro izbrana pižama lahko zasenči marsikatero oblačilo v vaši omari.
Profimedia

Obstaja pižama za vsako priložnost

"Ljudje iščejo drugačen način, kako povezati udobje in modo," pravi Roopal Patel, modna direktorica slovite veleblagovnice Saks Fifth Avenue. Opazila je porast prodaje spalnih oblačil, ljudje kupujejo vse mogoče modele in jih vključujejo v različne modne sloge. "Vsi eksperimentirajo, kako nositi te kose v okviru vsakodnevnega videza, česar morda še pred enim letom niso počeli." Izbrati pravo pižamo pomeni najti idealno ravnovesje med šikom in udobjem.

Drzno, urbano in hkrati uporniško elegantno. Pižame iz satena so trenutno vroči kosi.
Profimedia

Modni strokovnjaki se v veliki meri strinjajo, da je pižama bistveno boljša in kreativnejša od otožne uniforme, na katero smo se navadili med pandemijo - trenirke, majic s kratkimi rokavi in razvlečenih puloverjev s kapuco. Newyorški modni urednik George Cortina meni, da je trenirkast stil pogosto videti površno in trapasto. Sam velja za pravega ambasadorja pižamastega sloga, saj ta oblačila rad nosi, pa naj gre za scenske lokale, gala prireditve ali vsakodnevne obveznosti. Lepa, prefinjena pižama iz kakovostnega materiala je zanj nekaj čudovitega, medtem ko se mu sive bombažne trenirke zdijo naravnost grozne in dolgočasne. Prepričan je, da se najde pižama za vsako priložnost, tudi izbira barv je vedno večja. Pižame v kombinaciji z drugimi vsakodnevnimi oblačili ga spominjajo na šik italijanske riviere iz šestdesetih let minulega stoletja, ko sta med najbolj priljubljenimi odtenki bili vroče rožnata in barva cvetoče sivke.

Eden glavnih oboževalcev pižamastega vala je pevec Justin Bieber, ki zna spodnje dele mojstrsko kombinirati za ulični slog.
Profimedia

Brskanje po modnih revijah nam odpre vrata pižamastih nebes in potrjuje slutnjo, da zlata doba spalnih oblačil šele prihaja. In to ne velja samo za spodnje dele pižam.

Ne pozabite na modne dodatke

Velika je tudi izbira spodnjih delov pižame, ki so karirasti, potiskani s cvetličnim vzorcem, retro motivi, črtami ali drugimi vzorci. Če ste v dvomih, kako jih kombinirati, je najbolje pri izbiri drugih oblačil slediti barvni shemi pižame. Spodnji deli so lahko iz vseh mogočih materialov, bombaž in flanela najbolj ustrezata dnevnemu videzu, privzdignjen, svečan slog boste ustvarili s svilenimi, satenastimi in čipkastimi.

Pižamasta lahkotnost nas popelje nazaj v šik šestdeseta leta.
Profimedia

Satenaste ali bombažne pižama kratke hlače so lahko prav tako vsestranske kot vaše običajne kavbojke. Pri zgornjih delih se lahko poigravate z zapenjanjem in odpenjanjem gumbov, kombiniranjem z jopicami in polo majicami. Karirast zgodnji del bo dodal nekaj šarmantne sproščenosti dnevnemu videzu, ki je lahko primeren tudi za v službo. Za drznejše priložnosti lahko pižamo v vozel zvežemo nad popkom, podobno kot tuniko v osemdesetih letih. Zgornji del pižame lahko nosimo tudi zgolj zavezan okoli pasu, nad čimer se navdušujejo zlasti pripadniki mlajše generacije. Na havajske srajce, potiskane z vzorcem eksotičnega cvetja in sadja, smo se iz poletja v poletje že navadili, kaj pa havajsko navdihnjene pižame? Če jih poparčkate z bermuda kratkimi hlačami in markantnimi sandali, boste izžarevali dopustniško ležernost in poletno pozitivnost. Običajne kratke hlače lahko letos zamenjate s spodnjim delom poletne pižame s kratkimi hlačnicami, kar je videti še zlasti lepo, če zraven nosite belo srajco ali bluzo. Ljubko je, če s pižamo uskladite tudi modne dodatke. Rožnata torbica k rožnati pižami. Zagotovo ne boste neopazni.

Pižame so svoje mesto našle tudi na rdeči preprogi. Tako je v njej pozirala pevka Lily Allen.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta