(FOTO) Na potepu po mikropivovarnah: Čehi pijejo pivo v velikih količinah, največ v Evropi

Miha Dajčman Miha Dajčman
15.03.2020 06:04

Na potepu po čeških mikropivovarnah smo se poučili, katero pivo spiti in kje ga najti. Naš učitelj je bil Sandi Sorko iz puba Gambrinus.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prevzem piva v Pivoravni Matuška, eni najboljših na Češkem
Miha Dajčman

Češka piva so dokazano ena najboljših na svetu. Pravijo, da ima vsaka vas na Češkem svojo pivovarno, teh je po vsej državi krepko čez štiristo. Češko pivo je blagovna znamka. Pivo na Češkem je okusno in večinoma kvalitetno. Zato ga Čehi pijejo v velikih količinah, največ v Evropi, po 143 litrov na osebo na leto, Avstrijci in Nemci sledijo z nekaj več kot 100 litri, tudi Slovenci ne zaostajamo kaj dosti za svetovnimi velesilami v pitju piva ... Z razcvetom proizvodnje v naših mikropivovarnah se je zvišalo tudi zanimanje Slovencev za piva manjših pivovarn na Češkem. V ospredju tako niso samo velike pivovarne, večina njih je v preteklosti že prešla v lastništvo tujcev, podobno kot največji slovenski pivovarni. Nekatere od manjših čeških pivovarn imajo večstoletno tradicijo, spet druge so nastale v zadnjem desetletju ali dveh, v času porasta priljubljenosti kraft piv.

Kako omehčati Matuško

Ob petih zjutraj smo v petek sedli v kombi, poln praznih sodov. Po nekaj kilometrih vožnje sem ugotovil, da sem na poti v raj pivovarstva z dvema entuziastoma, pivoljuboma. Sandi Sorko iz Češke dobavlja piva Poutnik, Matuška, Unetice, Benedict. Skoraj vsaka pot na Češko je zanj priložnost, da preizkusi novo manj poznano pivo in morda kak sod pripelje v Slovenijo. Pivo dobavlja za svoj lokal, v Mariboru pa so med odjemalci še Isabella, Pivarna, Gramofonoteka, Pobreški hram, Rokaj in ŠC Fontana; Pruh v bližini Maribora ter Veseli medved; v Ljubljani pivo pelje v Godec pub, na Ptuju v kavarno Bodi, v Celju v Stari pisker. V tokratni turi sta bili na vrsti za prevzem blaga pivovarni Matuška in Benedict.
Med potjo, nekje v Avstriji, ko je močno snežilo, debato o nogometu in NK Maribor zamenja pogovor o tem, kako je Sorko vzljubil Češko. Že v srednji šoli je kot dijak s Prvo gimnazijo štirikrat obiskal to deželo piva in se zaljubil vanjo. Ko je tam spil prvo pivo, je lahko samo sanjal, da bo njegova poklicna pot nekoč tako močno povezana s Češko.

Zemljevid Prage, kot ga vidijo ljubitelji piva.
Miha Dajčman
Ena od čeških pivnic: poceni pivo, hokej in sproščena družba
Miha Dajčman
Načrtovanje ogleda Prage
Miha Dajčman

Pri nas se spije vse

In prav Borumy je bil naš prvi postanek. Sprejel nas je Matej Sucha, ki skrbi za prodajo piva in sodelovanje s strankami. Da jim je vseskozi na voljo, je dokazal, ko se je slovenski odpravi ob pivu pridružil v lokalu Dva kohouti (Dva petelina) v Pragi. Lokal sta ustvarila Adam Matuška, sin Martina Matuške, in Luka Svoboda, med Čehi najboljši v točenju piva. In Dva kohouti je postal zgodba o uspehu. Na pogled niti ne tako velik prostor, ki je podoben nekaterim prostorom v industrijskem Melju, je vseskozi poln. Na teden prodajo 5000 litrov piva ali 170 sodov.
"Tega vsi lokali v Mariboru skupaj ne prodajo v enem tednu," je nad številko navdušen Sorko. Večina prodanega piva je Matuškinega. "Večino časa smo razprodani. Slabši so le prvi trije meseci v letu, ko imajo ljudje zaobljube in post, takrat varimo samo v enem sodu manj, vseh drugih devet sodov pa dela vseskozi. In vse se spije," v kratkem pogovoru pove delavec v pivovarni v Broumyju.

Pri Zlatem tigru

Gregor in Sandi želita svoje znanje o pivu še bolj izpopolniti. Odločila sta se, da postaneta uradna pokuševalca piva, na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec bosta obiskovala tečaje. Da Prago vidita drugače, pokaže Gregor na svojem mobilnem telefonu. Na zemljevidu Prage ima označena mesta, ki jih je že obiskal, ki jih še bo, pa tista, ki so se res izkazala in so nekaj posebnega. Lokalna. Prav lokalno doživetje v turistov polnem mestu je nekaj posebnega. Za to je treba obiskati denimo enega od najbolj pristnih lokalov, pri Zlatem tigru. Tam sta nekoč pivo pila Bill Clinton in Vaclav Havel, pa Blach Sabbath. Na vse to opozorijo fotografije na steni lokala z interierjem iz 80. let prejšnjega stoletja. In pa točaji, v večini lokalov točijo moški, ki so v svojih zrelih 60. letih! Posebnost Zlatega tigra? Da dobiš pivo, ti ga sploh ni treba naročiti. Ko končuješ prvega, ti že prinesejo naslednjega, dokler točaju ne nakažeš, da si končal.

Praški hit Dva khouti
Miha Dajčman
Sandi Sorko in točaj, ki je bil v isti pivnici za istim pultom že pred 20 leti
Miha Dajčman
Bill Clinton in Vaclav Havel pri Zlatem tigru
Miha Dajčman

V kombiju smo peljali 37 sodov

Ob mnogih zanimivih izkušnjah v lokalnih pubih - tam Čehi v sproščenem vzdušju uživanja ob pivu mečejo pikado, jedo sir v olivnem olju s čebulo in gledajo športe, najbolj priljubljen je hokej - smo doživeli še eno posebno izkušnjo. Ko smo vstopili v lokal v središču mesta, kjer so točili pivo Branik, se je točaj vidno razveselil Sorka. Sivi gospod je bil za istim pultom tudi pred 20 leti, ko je bil Sorko prvič v Pragi. Pred časom mu je to povedal, saj mu je točaj rekel, da mu je znan. Naredila sta spominsko fotografijo.
Po dveh prespanih nočeh v Pragi smo se zadnji dan preko Brna vračali v Maribor, v kombiju smo peljali 37 sodov, v vsakem pa 30 litrov piva. Zadnja postanka smo opravili v Bratčicah in Mikulovem. Pivovarna Bratčice ob piščančji farmi z videzom lokala in lokacijo nekje med polji morda ni najbolj navdušila, je bila pa zelo zanimiva. Nihče pa ne more zanikati dobrega hmeljevega zvarka, ki je bil v preteklosti večkrat nagrajen.

Gneča pri Zlatem tigru
Miha Dajčman
Benedict Klášterní
Miha Dajčman

Društva pivoljubov

Sandi Sorko se že veseli naslednje podobne poti. "Če tega ne bi imel, ne vem, kaj bi bilo," je vesel, da lahko v življenju počne to, kar ga veseli. Enkrat se je že zgodilo, da se je peljal na Češko, prevzel piva v treh pivovarnah in se še isti dan vrnil, a tega več ne ponovi, pravi. V istem dnevu se vrne le, če obišče samo Poutnik. Vedno znova se veseli obiska Češke, spomni se, da ob prvem in drugem obisku kot dobavitelj zaradi adrenalina sploh ni mogel spati. Vse skupaj počne z veseljem, ker si želi, da bi se v Mariboru in Sloveniji dvignila kultura pitja piva.
Z Grego razmišljata tudi o ustanovitvi Društva pivoljubov, ki bi dvignil nivo pitja piva. "Maribor bi si zaslužil imeti na pipah še več dobrega piva, točenega in nepasteriziranega," pove Sorko, ki ne vidi rad, da lokali ne ponujajo raznolikih piv. Pogosto se v lokalih pojavljajo iste znamke velikih korporacij, ki dobre prakse pivovarn v državah, kjer je tradicija pridelave piva dolga, izničijo in uveljavljajo svoj sistem. "Tradicija, ki obstaja, se mora negovati in spoštovati. Tudi pri pivu," je zaključil Sorko.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta