(FOTO) Maribor diha s festivalom Lent

Jon Knez Jon Knez
03.07.2022 04:45

Festival Lent navdušuje s pestrim dogajanjem, polnim mestom, veliko dogodki, koncerti in z odličnim vzdušjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Jurčkovem - Večerovem odru se zbere tudi po nekaj tisoč ljudi.
Sašo Bizjak

Po dveh letih znova brez vsakršnih omejitev. Tako bi najbolje opisali letošnji jubilejni, trideseti Festival Lent, ki poteka po celem mestu. Čeprav ga na samem Lentu - z izjemo obeh stolpov, Sodnega in Vodnega - ni, je v mestu čutiti lentovski utrip. Ta se čuti sploh v večernih urah, ko je mesto polno. Najbrž so razlog tudi visoke temperature, v preteklosti je bilo namreč za festival značilno slabo vreme. Stari lentovci pravijo, da so bile nazadnje tako visoke temperature ob festivalu leta 2003.

Brazilski folkloristi so se sprehodili med gledalci.
Sašo Bizjak
Folkloristi so preplavili tudi mestne ulice in trge.
Sašo Bizjak

Že prvi dan se je pričelo udarno, s pravo zabavo z Magnificom in alternativnim koncertom Laibacha. Prejšnjo soboto je po dolgih letih koncertiral vrhunski Vlatko Stefanovski, v nedeljo pa na Jurčkovem - Večerovem odru Adi Smolar z Letečimi potepuhi, ki jih je prišlo poslušat nekaj tisoč ljudi. Mestne ulice in trge so v sklopu Folkarta zavzele eksotične folklorne skupine, letos s celega sveta, tudi iz Čila, s Filipinov, iz Argentine, Brazilije. Nastopili so še lentovski klasiki, kot so Vlado Kreslin, Zoran Predin, Andrej Šifrer in drugi.

Ulično gledališče na Glavnem trgu je bilo prava atrakcija za otroke.
Sašo Bizjak
Zračni spektakel Quadro je eden od vrhuncev festivala.
Sašo Bizjak
Igor Napast

V Mestnem parku je v Art kampu pravi raj za otroke. Več kot tisoč aktivnosti se je zvrstilo čez cel teden, otroci so uživali v razvajanju, na delavnicah in izobraževanju. Zanimivo je prav tako v Sodnem stolpu, na JazzLentu v Minoritih je eden najmočnejših programov nasploh. Za pravo doživetje je letos poskrbelo ulično gledališče Ana Desetnica, tudi z zračnim spektaklom Quadro.

Sašo Bizjak
Caminoigra v Sodnem stolpu
Sašo Bizjak
Erik Truffaz Quartet na JazzLentu v Minoritih
Saso Bizjak

Ponovno so se po dveh letih vrnili legendarni lentovski afterji v Minoritih, zanje letos skrbi ekipa Lacha. Vsak dan so najprej koncerti, potem še jam sessioni vrhunskih glasbenikov. Srečujejo se stari znanci, poslovni partnerji, otroci in nasploh vsi ljudje dobre volje. Občutek je, da je na Lentu kakor nekoč, čeprav je zdaj razpršen po celem mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta