Dokazano: Najbolj zdrava je voda

Reuters
12.05.2019 02:17

Manj gaziranih brezalkoholnih pijač, manj debelih otrok in mladostnikov, ugotavlja nedavna ameriška raziskava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri nas še teče iz pipe.
Sašo Bizjak

Petina otrok in mladih v ZDA sploh ne pije vode na običajen dan, po rezultatih nove raziskave pa od gaziranih in sladkih pijač zaužijejo dvakrat več kalorij kot vrstniki, ki pijejo vodo. V raziskavi so otroci, ki niso pili vode, od gaziranih brezalkoholnih pijač, sokov in drugih s sladkorjem slajenih pijač zaužili na dan okoli 93 več kalorij kot vrstniki, ki so pili vodo. "Ti rezultati so pomembni, saj je pitje s sladkorjem slajenih brezalkoholnih pijač povezano s številnimi zdravstvenimi težavami pri otrocih, kot so čezmerna telesna teža, zobni karies in sladkorna bolezen tipa 2," pravi glavni avtor raziskave Asher Rosinger, direktor laboratorija za vodo, zdravje in prehrano univerze Penn State.
Rosinger pravi, da je voda "najbolj zdrava pijača, ki jo lahko uživamo" in da je pomembna za telesno in duševno zdravje. Gazirane brezalkoholne pijače in druge s sladkorjem slajene pijače dodajo samo prazne kalorije k prehrani otrok. Če nadomestimo te pijače z vodo, lahko zmanjšamo možnosti, da bodo mladi imeli prekomerno težo ali da bodo postali debeli, poudarja Rosingerjeva ekipa v pediatrični reviji JAMA Pediatrics.
V raziskavi so pregledali podatke o prehrani 8400 otrok in mladih, starih od 2 do 19 let (podatki so bili zbrani med letoma 2011 in 2016). Udeleženci, ki so v povprečju bili stari enajst let, so od gaziranih brezalkoholnih pijač in drugih sladkih pijač na splošno zaužili 132 kalorij na dan. Če so pili vodo, se je povprečno uživanje gaziranih brezalkoholnih pijač in sladkih pijač zmanjšalo na 112 kalorij na dan. Če pa niso pili vode, se je njihovo povprečno uživanje gaziranih brezalkoholnih in sladkih pijač povečalo na 210 kalorij na dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta