Dino Merlin: "Da vidiš lepoto, moraš odpreti oči"

Damijana Žišt Damijana Žišt
11.02.2024 03:00

V Ljubljano se po devetih letih v okviru turneje z naslovom Mi vrača priljubljeni bosanski pevec Dino Merlin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V začetku marca bo svojo zvesto publiko v Areni Stožice razveseil dvakrat.
Željko Vidinović 

Po devetih letih se v Slovenijo vrača zelo priljubljeni bosanski glasbenik Dino Merlin. V okviru balkanske turneje z naslovom Mi bo imel prvi koncert, ki je bil kmalu razprodan, v petek, 1. marca, drugi bo naslednji dan, oba bosta v ljubljanski Areni Stožice. Nazadnje je Merlin na velikem odru v stožiški dvorani prepeval leta 2015 v okviru svetovne turneje Hotel Nacional, na kateri ga je poslušalo skoraj milijon ljudi.

"Smeh je zdravilo za vso žalost in stisko, zato se nikoli ne nehajte smejati," je ena od Merlinovih misli.
Reuters

Na tokratnih dveh koncertih bo poleg dobro znanih večnih uspešnic občinstvo prvič v živo doživelo tudi nekatere najnovejše hite, kot so Mi, Dođi, Jedan dan, jedna noć, Krive karte, Kako da ti kažem, Skoro će zima ... Nastop bo dopolnjen s posebnimi scenskimi efekti, ki bodo nedvomno dodali poseben čar njegovim glasbenim spektaklom, znanim po najvišjih produkcijskih standardih. Gre za nadaljevanje posebne zgodbe Merlinovega specifičnega glasbenega izraza, zaradi katerega ta legendarni kantavtor na Balkanu že štiri desetletja kraljuje v popularni glasbi. Njegova reputacija "najbolj vznemirljivega izvajalca v živo" raste iz dneva v dan, iz koncerta v koncert. V okviru turneje Mi je razprodal koncerte v Zagrebu, Beogradu, Skopju, Pulju, Portorožu, na Reki, v Zadru, Osijeku, Varaždinu.

Supermen in vse drugo

Dino Merlin (pravo ime Edin Dervišhalidović) je bosansko-hercegovski glasbenik, pevec in tekstopisec, ki je svojo glasbeno kariero začel v 80. letih. Poleg svojih glasbenih dosežkov je znan tudi po tem, da pred javnostjo skrbno varuje svoje zasebno življenje. Rojen je bil 12. septembra 1962 v Sarajevu, odraščal je v glasbeni družini. V mladosti je igral v različnih rock skupinah in poskušal narediti kariero v tovrstni glasbi, a se je njegova glasbena pot obrnila v drugo smer. V svoji karieri je izdal številne albume in skladbe ter se uveljavil kot eden najbolj priznanih in uspešnih glasbenikov na območju Balkana. Merlin je znan po svojem vokalu, emocionalnih besedilih in mešanju različnih glasbenih stilov, kot so pop, rock, folk in tradicionalna bosanska glasba. Bil je eden največjih zvezdnikov jugoslovanske glasbene scene v 80. in 90. letih. Njegove največje uspešnice so Deset mladja, Sredinom, Kad si rekla da me voliš, Otkrit ću ti tajnu, Da sutis, Undo, Love in rewind, Sve je laž, Bones, Koča in druge.

Sodeloval s številnimi glasbeniki doma in v tujini. Z Zdravkom Čolićem sta posnela pesmi Tekila-gerila in Da te nije Alija, z Edo Zanki sta ustvarila pesem Verletzt, z Nino Badrić sta sodelovala pri pesmi Ti bi mogla da mi budeš čerka, z Vesno Zmijanac sta posnela pesem Ko da sutra ne postoji, s Hari Mata Hari sta sodelovala pri pesmi Lejla, z Željkom Joksimovićem sta ustvarila pesmi Supermen in Deset mlađa, s Parnim Valjakom je sodeloval pri pesmi Godine prolaze, z Željkom Bebkom sta posnela pesem Da je sreće bilo ...

Glasbenik in humanitarec

Poleg glasbenega ustvarjanja Merlian ves čas podpira humanitarne in dobrodelne organizacije. Sodeluje pri projektu Handicap International, ki se osredotoča na pomoč invalidom in posledicam vojn. Bil  je Unicefov ambasador za Bosno in Hercegovino, prispeval je k promociji otrokovih pravic in izboljšanju življenjskih razmer otrok. Podpiral je tudi številne druge humanitarne organizacije, vključno s pomočjo beguncem iz Sirije in hrvaškim branilcem. Sodeloval je tudi pri organizaciji koncerta Banjaluka za Srbe, zbirali so sredstev za zdravljenje otrok, obolelim za rakom.

Reuters

Kljub slavi je Merlin ostal ponižen in skromen. Ohranja stik s svojimi občinstvi in redno nastopa na koncertih. Je simbol enotnosti in pojem upanja med etnično razdeljeno BiH. V svoji domovini in tudi širše velja za velikega glasbenika, za modrega človeka, ki zna prisluhniti in pomagati drugim. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta